Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego TV maja format 16:9 ?

marianek

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos wie dlaczego TV maja format 16:9,monitory komputerowe 1,25 i 16:10 a aparaty fotograficzne 1,33 i 3:2 ? Dlaczego jest tak duzo formatow filmow (od 1.33 do 2,76) nie kompatybilnych z 16:9 ( ktory jest zblizony do pola widzenia czlowieka bo w IMAX-ie jest 4:3 a najwiecej kreci sie teraz w 2,35 lub 2,40 -jaka rozdzielczosc beda mialy te filmy na ekranie 16:9?)

https://www.audiostereo.pl/topic/30865-dlaczego-tv-maja-format-169/

tomekkos, 19 Sty 2007, 03:35

>będą miały o tyle mniejszą rozdzielczość o ile linii zostaną obcięte czarnymi pasami, Kyle-

>przecież to proste:D

Dziwne - w takim razie jak wytłumaczysz mi fakt włączenia przeze mnie rozdzielczości 720x576 i rozciągnięcie na cały ekran 4:3 lub na wycinek tego samego ekranu o proporcjach 16:9 bez utraty rozdzielczości ( monitor CRT )

- dla mnie to proste ;]

jej ale Ty gadasz o komputerze a ja mówię o pliku żródłowym- w którymś wątku juz kiedyś ktos ne wiedział o co chodzi i było łopatologicznie wyjaśnione alw skrócie: jakbyś nie powiększył obraz o zadanej rozdzielczości na monitorze kompuyerowym nie poprawi to jakości a ty;lko będziesz mógł przyjżeć sie pixelom; jeśli go zmniejszysz poniżej jego rozdzielczości to stracisz jakość. Tyle tłumaczrnia Drogi Kyle ale mam radę żebyś jeśli nie rozumiesz pytania bądż nie umiesz odpowiedzieć może nic nie pisał?;) tak na prawdę to nie wiem już czy chodzi żeby odpowiedzieć temu kto zadał pytanie czy "popisać" się znajomością tematu

tomekkos, 19 Sty 2007, 16:10

>jej ale Ty gadasz o komputerze a ja mówię o pliku żródłowym- w którymś wątku juz kiedyś ktos ne

>wiedział o co chodzi i było łopatologicznie wyjaśnione alw skrócie: jakbyś nie powiększył obraz o

>zadanej rozdzielczości na monitorze kompuyerowym nie poprawi to jakości a ty;lko będziesz mógł

>przyjżeć sie pixelom; jeśli go zmniejszysz poniżej jego rozdzielczości to stracisz jakość. Tyle

>tłumaczrnia Drogi Kyle ale mam radę żebyś jeśli nie rozumiesz pytania bądż nie umiesz odpowiedzieć

>może nic nie pisał?;) tak na prawdę to nie wiem już czy chodzi żeby odpowiedzieć temu kto zadał

>pytanie czy "popisać" się znajomością tematu

marianek trolluje więc to oczywiste że ten temat jest traktowany jak ... wystarczy przeczytać pierwsze wypowiedzi :)

Co do znajomości kwestii skalowania i rozdzielczości natywnej i tłumaczenia na ten temat - wierz mi - takie rzeczy są dla mnie ( i chyba większości forumowiczów ) całkowicie trywialne i oczywiste :P

>marianek trolluje więc to oczywiste że ten temat jest traktowany jak ... wystarczy przeczytać

>pierwsze wypowiedzi :)

sorry - chodziło mi o wypowiedzi w innych tematach marianka ;_)

np. tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kyle, 19 Sty 2007, 16:33

>tomekkos, 19 Sty 2007, 16:10

>

>>jej ale Ty gadasz o komputerze a ja mówię o pliku żródłowym- w którymś wątku juz kiedyś ktos ne

>>wiedział o co chodzi i było łopatologicznie wyjaśnione alw skrócie: jakbyś nie powiększył obraz o

>>zadanej rozdzielczości na monitorze kompuyerowym nie poprawi to jakości a ty;lko będziesz mógł

>>przyjżeć sie pixelom; jeśli go zmniejszysz poniżej jego rozdzielczości to stracisz jakość. Tyle

>>tłumaczrnia Drogi Kyle ale mam radę żebyś jeśli nie rozumiesz pytania bądż nie umiesz odpowiedzieć

>>może nic nie pisał?;) tak na prawdę to nie wiem już czy chodzi żeby odpowiedzieć temu kto zadał

>>pytanie czy "popisać" się znajomością tematu

>

>marianek trolluje więc to oczywiste że ten temat jest traktowany jak ... wystarczy przeczytać

>pierwsze wypowiedzi :)

>

>Co do znajomości kwestii skalowania i rozdzielczości natywnej i tłumaczenia na ten temat - wierz mi

>- takie rzeczy są dla mnie ( i chyba większości forumowiczów ) całkowicie trywialne i oczywiste :P

Ciekawe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.