Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak do listy czy ściany?

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

Jędruś, Ty sobie w końcu kup przynajmniej próbnik, jak na prawdziwego mężczyznę przystało. I potem ten próbnik włóż napierw do jednej, po czym do drugiej dziurki w gniazdku. Zdziwisz się, ale tylko w jednej próbnik się zaświeci. To będzie tzw. żyła gorąca. Żeby mieć właściwą polaryzację, należy podłączyć urządzenie tak, aby żyła gorąca znalazła się na wejściu z gorącą (czyli zaprojektowaną jako taka). W porządnych audiofilskich sprzętach jest to nawet oznaczone. W audiofilsko heretyckich - nie, ponieważ większość producentów (ale nie odbiorców!) uważa, że jak prąd śmiga z częstotliwością 50-60 Hz w tę i we wtę, to cała ta polaryzacja nie ma znaczenia. Ba, ale nie dla AUDIOFILA! ;-)))

zwolennik łagodności

Wszystko pięknie, ale w takim razie mam sprzęt "audiofilsko heretycki", więc jak mam sprawdzć która żyła we wtyczkach sprzętu jest HOT, skoro nie ma żadnych oznaczeń?

hę?

:P

próbnik...hmm, da się zrobić :)

Bezpiecznik w urządzeniu zwykle wstawia sie w szereg żyły gorącej. Miernikiem- przewodem sprawdzasz czy jest przejście z gniazda bezpiecznika na który pin wtyczki. Zdażają się przypadki że konstruktor / producent jest partaczem. Wtedy nalezy zmierzyć napięcie na chasis.

a dokladniej:

potrzebne bedą: probnik, miernik napiecia (woltomierz), kartka, olówek

Pomiar wykonuje sie na NIEUZIEMIONYM urzadzeniu - najwygodniej bedzie uzyc jakiejgos prostego rozgałeznika z gniazdkami bez bolcow ochronnych. Nalezy rowniez porozlaczac wszelkie interkonekty, anteny, kable video itp., zeby nie nastapilo uziemienie poprzez inne urzadzenia. Po wlaczeniu urzadzenia nalezy zmierzyc napiecie pomiedzy obudową, a ziemią (np. bolcem ochronnym w instalacji 3 zylowej, albo niepomalowanym kaloryferem) i zapisac wynik na kartce. Nastepnie odwrocic wtyczke w gniazdku i powtorzyc pomiar. Nizsza uzyskana wartosc napiecia oznacza prawidlowa polaryzacje. Pozostaje juz tylko sprawdzic probnikem polozenie zyly goracej dla tego wyniku i oznaczyc odpowiedni styk w gniezdzie iec lub na wtyczce (jezeli kabel sieciowy jest zamontowany na stałe).

A jeśli do gniazdka w ścianie mam ok2,5 m to jak to rozwiązać zrobić sieciówke tak długą czy do listwy ? mam listwe Sonus Oliva. czy z grubych kabli zrobić przedłużacz ? Panowie jak to rozwiązać ?

2,5 m od gniazdka to nie jest zaden problem - sieciowke o tej dlugosci mozna bardzo latwo wykonac samemu. Ostatnio po przemeblowaniu salonu sprzet oddalil mi sie od dedykowanego gniazdka na tyle, ze musialem zrobic sieciowki dlugie na 6m.

misio1973, 22 Sty 2007, 11:51

>A jeśli do gniazdka w ścianie mam ok2,5 m to jak to rozwiązać zrobić sieciówke tak długą czy do

>listwy ? mam listwe Sonus Oliva. czy z grubych kabli zrobić przedłużacz ? Panowie jak to rozwiązać

>?

Z listwą sieciową Sonus Oliva świetnie "pracuje" sieciówka solid core (miedź lub srebro). Srebrna polecam od Sonusa a miedzianą możesz zrobić sam zakupując kabel gotowy z druta o przekroju nie cińszym jak 2.5mm na zyłę. Przedłużenie tym da ten sam efekt jak wpinanie do ściany.

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.