Skocz do zawartości
IGNORED

kto posiada/ł denon AVR-3805 ?? opinie

Vader

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to info Ci się przyda :

pomiary z miesięcznika Audio -

Moc przy 4 końcówkach ( np. stereo bi-amp ) 4 x 79W .... tyle co denon 1707

Współczynnik tłumienia tylko 24 .... 1707 ma ponad 30

---------------------------------------------------

Gdybym miał do wyboru 3805 i 1707 to bym raczej wybrałw tej samej cenie 1707 bo wsp. tłumienia 24 przy 8 Ohm to dno...

.... choć z drugiej strony w 5.1 3805 jest nieco mocniejszy od 1707 - więc wybór należy do Ciebie - może za pochopnie skreśliłem 3805 ale taki wsp. tłumienia jaki on posiada nie wróży nic dobrego w zakresie kontroli ...

odradzam z całą stanowczością Onkyo 674, czytałem jego test w Hi-Fi Choice i kompletna porażka, zrugali za brak basu i uderzenia, chyba, że lubisz lekkie i delikatne brzmienie:)

P.S. Wyniki pomiaró to jedno a brzmienie to drugie. Nie rozumiem tylko dlaczego ten Denon AVR 1707 waży ledwo 10kg natomiast AVR 3805 prawie 16kg?

Waty to waty a zdoloność oddania odpowiedniego natężenia prądu to drugie...miałem D3802 i D2106 na pierwszy rzut oka i ucha D2106 wydawał mi się lepszy, jednak z biegiem czasu nie żałuję, że sprzedałem D2106 natomiast bardzo żałuję, że się pozbyłem D3802 który potrzebował po prostu dobrego towarzystwa do grania i na pewno lepiej sterował kolumny z trudną impendancją, natomiast D2106 grał bez uderzenia i bez stosownej dawki basu, jednak fakt, że łagodniej co powodowało przyjemniejszy odbiór przy słabych jakościowo kolumnach, po prostu ich nie obnażał aż tak jak D3802.

Zgadzam się norwidos że "waty to waty" - jednak coś tam mówią o wydajności energetycznej tym samym mówią o uderzeniu basu, poziomie "zadyszki" w wymagających momentach - więc powiedzmy 3805 i 1707 są sobie pod tym wzgl. bliskie. Jednak współczynnik tłumienia mówi sporo o kontroli basu , punktowości a 24 w przypadku 3805 to słaby wynik - pomiary coś potrafią powiedzieć choć faktycznie nie do końca .... ale ufam bardziej pomiarom niż poezji autora danej recenzji ( choć z niej można też garść prawdy "odessać" )

a ja ufam swojemu słuchowi i nie chce mi się wierzyć, że można porównywać 1707 do 3805 to po prostu by było śmieszne gdyby amplituner za około 1000zł grał tak jak amplituner za 3000zł, chociaż prawda, że różne rzeczy się zdarzają ale bez przesady, skoro mój Denon 2106 grał słabiej od 3802 to chyba jakiś porządek musi być, natomiast co do zasady się zgadzam, że kwestia pomiarów dużo mówi i wg mnie jedyne co można wyinterpretować to tylko to, że w przypadku 3805 mogli dać strasznego ciała jeśli ma to grać tak jak 1707, bo słuchałem poza moim 2106 modelu 1906 i 1706 i więcej słuchać już nie chcę po prostu ani to nie miało pary ani kopa ani dynamiki, w sumie ten 2106 też nie był jakimś mocarzem i wogóle Denony to się zaczynają od AVC ewentualnie od 4306 bo nawet 3806 wymięka przy średnio trudnych do wysterowania kolumnach....nie ma się co spierać o te głupie amplitunery wszystkie to i tak zło konieczne....

czy ktoś miał okazję porównac denona avr-3805 z avr-2307 ?? aktulanie oba można dostać w tej samej cenie, i zastanawiam sie nad zakupem jednego z nich. Moze ktoś sie wypowie na ten temat ?

JAk to mozliwe żeby 3805 czyli jeden z flagowców denona byl porównywany ze średnią półką 2307?? Czy rzeczywiście aż tak wiele zmieniło się w zakresie segmentów ?? chyba najlepiej będzie wysłuchac kogoś kto miał stycznośc z jednym i drugim...

pozdrawiam

norwidos, 17 Sty 2007, 23:05

(...)skoro mój Denon 2106 grał słabiej od 3802(...)

No proszę - jednak Mr. Norwidos przyznajesz mi rację co do wyższości dvr-3802 nad avr-2106, nawet po tak długiej argumentacji w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:-)

Nie mniej jednak, ja porzuciłem kino i rozwijam stereo. Na dzisiejszym etapie testuje kilka najwyższych modeli odtwarzaczy cd denona.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widać czas weryfikuje osądy, jednak trzeba by określić co dokładnie oceniamy i wg jakich kryteriów, a dokładniej w tle jakich okoliczności:)

Z perspektywy czasu mam wrażenie, że D3802 padł ofiarą nieszczęsnych JBL E, nawet w wątku przytoczonym było to podnoszone.

Po dłuższym czasie D2106 pokazał niedostatki dynamiczne, natomiast głównym zarzutem wobec D3802 była jego ostrość, gdzie D2106 grając spokojniej sprawiał wrażenie urządzenia wyższej klasy mimo niższej ceny....przy trudnych do wysterowania kolumnach nie było by wątpliwości co do potencjału....ale nie dane mi było to porównać, jedynie przytoczyłem fakt uciągnięcia przez D3802 Mission 704, bardzo problematycznych w tym względzie.

kilka razy robiłem przymiarki do redukcji systemu w kierunku 2.0, ale cały czas mnie trzymają duże ilości koncertów nagranych w DTS-ie oraz co jakiś czas puszczany film...

Nadal szukam 2 w 1...jak najlepsze stereo z ampli KD---przy obecnej konfiguracji tj z JBL-ami na pewno bym nie chciał wrócić do żadnego Denona, więc aż tak się nie przeproszę z tym D3802, chyba mam do niego sentyment za pogardliwe traktowanie:))

Pozdrawiam

no i mam :) w końcu mam tego denona avr-3805 i musze powiedziec ze jestem bardzo zadowolony z zakupu. Dzwiek rewelacja, obsluga przy moim zestawie glosnikow (na razie jest to 5.0) nie jest taka skomplikowana. Dzwiek piekny, dobrze kontrolowany niskoschodzacy bas, srednica tez niczego sobie, wysokie takie jak lubie, system automatycznej kalibracji sprawdził sie doskonale, ampli radzi sobie z moimi B&W bez problemu. Pilot zdalnego sterowania tez wygodny w użyciu, zobaczymy jak szybko beda padac baterie, najwyzej sie przerzuce na aku. Jedyne 2 minusy jakie występują w tym modelu to (o zgrozo !!) brak możliwości zastosowania wtyków bananowych (szok) kable podlaczamy gole tylko na dokrecane gniazda, i drugi (-) to gniazdo IEC, niby jest ale bez uziemienia, tak wiec tylko zwykly dwuzyłowy kabel można podłaczyć tyle ze mozna go zmieniac na cos lepszego. To tak na gorąco ... bo sprzet ma u siebie od wczoraj. Pozdrawiam innych milosnikow KD i ampli DENON.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.