Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel component kopie a subwofer buczy

montemax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. DVD z projektorem połączyłem kablem component i niestety z mojego subwofera dobiega dzwiek sprzeżenia czyli jednostajne buczenie. kilka dni zastanawiałem się o co chodzi i dopiero dzisiaj podczas prób i błędów okazało się , że po odpięciu kabla component buczenie usatło jak ręką odjoł. Ponadto projektor na czuwaniu a czincze komponent kopią pradem. Czy ktoś mi podpowie rozwiązenie ? Component to Viviaco.

https://www.audiostereo.pl/topic/31080-kabel-component-kopie-a-subwofer-buczy/

kupo w sklepie RTV separator na kabel antenowy. Inna zero przychodzi po antenie z kablówki a inne masz w gniazdku, co generuję problemy jakie opisujesz. I do czasu założenia separatora lepiej odłacz amplituner od TV, możesz upalić sobie wzmacniacze wejściowe w AV.

Natychmiast:

1. Weź kawałek linki ze starego kabla głośnikowego i podłącz do amplitunera do gniazda GND, jeżeli takiego nie masz to odkręć jedną śrubką od obudowy i tam przykręć. Drugi koniec np. do rury/kaloryfera centralnego ogrzewania przedtem dokładnie oczyszczając fragment z farby. Nawet jeżeli nie pomoże to zawsze poprawi brzmienie.

2. Sprawdz czy sytuacja się powtarza z innym kablem component.

3. Jeżeli dalej tak jest to projektor do serwisu.

Generalnie coś takiego nie powinno się dziać. I brzydko mówiąc to że może Cię zabić to nieważne, ale może Ci uszkodzić odtwarzacz/wzmacniacz :-|

pozdr

Audio/Video 4/2003 Artukul pt. "Tajemnice dobrego zasilania":

"Uziemianie instalacji w sposób sprzed kilkudziesięciu lat (np. do rury wodociągowej) albo tzw. zerowanie jest niedopuszczalne i niezgodne z przepisami."

Dokładnie - nigdy tak nie rób!! A co jeśli na obudowie masz 220V? Chcesz zabić dziecko które piętro niżej dotknie kaloryfera? Bezpieczniki nie zadziałają bo prąd nie będzie przez nie płynął...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Z tego co piszesz to prawdopodobnie masz zwarcie uziemienia z zasilaniem(fazą ). To jest bardzo niebezpieczne ! Napisz czy masz układ różnicowo-prądowy w mieszkaniu (założe się że nie).

Na początek wyciąg z gniazdek wszystkie! urządzenia w mieszkaniu, także przedłużacze.

Weź próbówke i sprawdź w czy w gniazdku zasilającym jest faza tylko w jednej dziurce - tak ma być. Natomiast nie powinno jej być w drugiej dziurce i w bolcu uziemiającym. Jeżeli jest faza w drugiej dziurce lub w bolcu - konieczna poprawa instalacji elektrycznej. (napisz czy nie było ostatnio zalania mieszkania/zawilgocone ściany).

Jeżeli do tej pory wszystko OK to włączaj kolejno inne urządzenia (zwłaszcza pralka, piekarnik i grzejniki elektryczne)

Sprawdzaj co jakiś czas czy w bolcu uziemiającym lub w drugiej dziurce nie ma napięcia - w ten sposób sprawdzisz które urządzenie zwiera fazę zasilania do uziemienia (to urządzenie należy naprawić/wyrzucić)

Jeżeli włączysz bardzo mocny grzejnik, piekarnik, czajnik to w drugiej dziurce może pojawić się małe napięcie które może być zauważone przez próbówkę - niedobrze ale do zaakceptowania.

Napisz ile płacisz za prąd miesięcznie ile jest was w domu i czym ogrzewasz mieszkanie/wodę.

Jeżeli nie masz doświadczenia z elektryką to lepiej wezwij specjalistę. Jeżeli masz chęci i mało doświadczenia to powiedz drugiej osobie gdzie są wyłączniki prądu (korki) i jak się robi masaż serca - może sie przydać ! ;)

OK. Mea Culpa. Odpiąłem uziemienia od kaloryfera. No ale w takim razie do czego mam podłączyć uziemienie anteny? Jest z tyłu specjalna śruba przewidująca podłączenia ekstra przewodu uziemiającego.

pozdr

Sprawa mam nadzieje wyjaśniona. Ze względu na krótki kabel zasilający projektora przedłużyłem go pomijając uziemienie, z trójżyłowego zrobiłem dwużyłowy. Po pracy zienię kabel na właściwy i dam znać czy wszystko gra.

Zmieniłem mieszkanie na takie w którym jest nowoczesna instalacja elektryczna z nowoczesnymi zabezpieczeniami i przede wszystkim trójżyłowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.