Skocz do zawartości
IGNORED

Visaton SC10n szybkie pytanko:)

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko czy jest roznica jakosci miedzy visaton sc10n a TVM (tesla) arv104 ??Ceny praktycznie takie same. Czy warto zamienic te wysokotonowki?? Chcialbym je zamontowac do moich D&K 200 , tylko pytanie czy warto? i czy potrzebna (jaka) ingerencja do zwrotnicy by byla...

ps d&K to polarisy na teslach...

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

https://www.audiostereo.pl/topic/31110-visaton-sc10n-szybkie-pytanko/

a jak z moca tych visaton? czy podaza za reszta glosnikow? (kolumny maja 140W rsm niby:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

moc i efektywnosc sc10n jest wzglednie porownywalna z ARV-ka. A zamienic arv na sc10n warto bez 2 zdan.

Oczywiscie majac na uwadze to ze apetyt rosnie w miare jedzenia, sc10n tez po pewnym czasie przestaje wystarczac ...

alexe

wiem cos o tym:) ale te visaton'y byly by ok do tych d&K . cos drozszego nei ma sensu pakowac :) chcialbym poprawic troszke brzmienie wysokich w moich kolumnach . A jak ze zwrotnica? konieczna bedzie "zmiana" pod visatona? jutro zrobie foto mojej zwrotnicy i wrzuce - moze doradzice co trzeba by zmienic pod te wysokotonowke...

pozdr

Jakość sc10n w porównaniu do ARV jest dużo lepsza - różnicę naprawdę słychać. W moich kolumnach najpierw były ARV ale wysokie tony miały syczący nalot więc wymieniłem na sc10n i teraz dopiero słychać detale w wysokich tonach. Nie zastanawiaj się ani chwili.

Jeżeli chodzi o modyfikację zwrotnicy to mała korekta będzie wskazana, bo ARV ma Rdc=7,8 Ohm, a visaton =6,9 Ohm, ale można to zrobić modyfikując odpowiednio L-pad.

jarko

"Jeżeli chodzi o modyfikację zwrotnicy to mała korekta będzie wskazana, bo ARV ma Rdc=7,8 Ohm, a visaton =6,9 Ohm, ale można to zrobić modyfikując odpowiednio L-pad."

... a mozna po polsku?:) tzn ktory kodzior wymienic , gdzie dolozyc itp. mile widziane takie wskazowki:)) jutro zamieszcze foto mojej zwrotnicy moze to bedzie pomocne(dla mnie napewno jak powiecie co i jak) :)

pozdr

moja zwrotnica:))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11813-100009281 1170310499_thumb.jpg

post-11813-100009282 1170310497_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd..

Ukryta Zawartość

post-11813-100009279 1170310503_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dodatkowo na ostatnim zdjeciu widac ze jest do wysokotonwca dolaczony jest rezystor? :) ma 7W ale to po to chyba zeby sie nie spalily za szybko ... chyba ze zle cos zrozumialem

i teraz prosze powiedzcie co mial bym zmienic gdy wloze visatona sc10n? :)

pozdr

aha znacie jakis sprawdzony i tani sklep gdzie mozna by kupic te visy?:) czytalem ze na stronie oficjalnej koles leci sobie w kulki- za przesylke wolaja 27zl!! a niby 20 mialo byc co zreszta i tak jest za duzo o conajmniej 10zl...

pozdr

>stecko

Forumowicze chwalili sobie sklep Grelton (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Osobiście nie kupowałem u nich głośników, ale cały czas noszę się z takim zamiarem. Był niedawno wątek 'VISATON oszuści' (lub podobnie), poszukaj. To lektura raczej na przestrogę. O Greltonie też piszą.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Marwi

dzieki za link:) przeczytalem tez o oszuscie z Visaton Polska...

Moja prosba -- zdecydowalem ze kupije visaton sc10n ale co jeszcze bede potrzebowal? jakies kondesatory itp.? prosze o podpowiedz co zmienic w mojej zwrotnicy bo chcialbym juz dzis zamowic te glosniki w Grelton no i te "pierdolki" bo tez maja w gretlonie:)

pozdr

Ale nie ma przeciez gotowej recepty: jak chcesz wlozyc sc10n to musisz zastosowac taka cewke, taki kondensator i taki rezystor, bez pomiarów sie nie obedzie, ewentualnie mozesz pobawic sie w strojenie zwroty na ucho, ale to polsrodek przeciez i nigdy nie zrobisz na klancyk.

Pozdrawiam, Esdi

no ale myslalem ze juz ktos bawil sie sc10n i wie jakie potrzebne sa do niego cewki , kondy itp...

W tym watku na koncu masz kolumny na tych glosnikach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzieki asmod:)

"góra:

4,7uF Jantzen, 0,35 mH drut 0,8mm, L-pad - szeregowo 3R3, równolegle 6R8 Ty-Ohm 5W.

Polaryzacja wysokiego odwrotna!!!

"

a teraz prosilbym na polski:) co mam zamowic a co juz mam w swojej zwrotnicy?:)(zerknijcie prosze na foto) Bede zamawial w grelton sprzet...

1. kondesator 4,7uF Jantzen

2. 0,35 mH drut 0,8mm -- to jest cewka tak??:)

3. L-pad - szeregowo 3R3, równolegle 6R8 Ty-Ohm 5W tego nie potrafie rozszyfrowac:)) rozpiszcie to prosze na polski:)

pozdr

>sdp

Nie kaze nikomu kopiowac na zywca zwrotnic. W tym watku jest wiele napisane jak podejsc do budowy kolumn, jakie sa rozwiazania i z jakimi problemami sie mozna spotkac. Chyba warto poczytac, by miec pewne wyobrazenie o problemie jaki z jakimi sie spotka i jak je ew. rozwiazac? A ze na koncu akurat wystapil przyklad kolumn z wysokotonowymi Visatona wiec go przytoczylem.

Stecko to, że do tonsili trzeba od podstaw nową zwrotke to normalne. Ale popatrz na ten szajs co masz do tej pory - cewki z g... rdzeniami, elektolityczne kondy, cholera wie jakie przewody.

Więc moim zdaniem powinieneś zrobić od podstaw zwrotnicę - cewki powietrzne, drut 1,4 mm dla basu, 0,8 mm dla tweetera, kondy MKP (np Jantzeny). Trochę to będzie kosztować ale warto. W wersji oszczędnościowej moża dać szpulową 1,4 mm na bas. Nie nasyci się tak łatwo jak ten szajs co masz. Przewody daj tanie, profesjonalne - ProCable, Klotza, Beldena. Obudowę wzmocnij wklejanymi klinami lub kantówkami, daj maty bitumiczne w newralgicznych miejscach, inne tłumienie, nowy BR jeżłi potrzeba. Łącznie to koszt ok 150-250 zł jak dobrze poszukasz. Po dobrze zrobionych takich przeróbkach nie uwierzysz, jak dobrze potrafią grać tanie głośniki.

jaro4444

ale to bedzie chyba przerost formy nad trescia....:) myslalem ze "tanim" kosztem moge wymienc wysokotonowke zeby gralo to lepiej niz na arv... Nie chce wiecej dokladac do tych kolumn- mam plany zmienic cale...:)

pozdr

foto

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.