Skocz do zawartości
IGNORED

przepalajacy sie bezpiecznik

jopjop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam o to taki problem. przy otwartej obudowie wpadlo mi cos do dvd philipsa wraz z końcówka mocy lx3600 i padly bezpieczniki w domu jak i ten w tym sprzecie. kupilem nowy bezpiecznik 2.5 a 250v bo takowy byl poprzednio i automatycznie sie przepala.rozebralem wszystko i nigdzie nie znalazlem zadnego elementu przepalonego.i nie moge dojsc gdzie moze byc pies pogrzebany. Moze ktos juz mial podobny problem i by mogl mi pomóc bede wdzieczny za kazda sugestie.POZDRAIWAM

https://www.audiostereo.pl/topic/31121-przepalajacy-sie-bezpiecznik/

Przerwócić do góry nogami . . . i wytrząść :) to coś

a tak na poważnie (chociaż poprzednie zdanie też poważnie) w opisie masz, że jesteś w szkole elektrycznej, więc pewnie zdajesz sobie sprawę, że za mało danych podajesz, aby Ci pomóc. Skoro popaliło bezpieczniki i w klocku i w domu, to jest szansa, że sprzęt cały. Jeżeli wymiana bezpieczników w sprzęcie nie pomaga, to jednak coś się przebiło i bezpieczniki nie zdążyły. Musisz pomierzyć. Sprawdź dokładnie całą sekscję zasilania w poszukiwnaiu tego czegoś wpadniętego. Pomierz ją na wyjściu i wejściu. Skoro wywala i w domu i zasilający klocka to pewnie tam, reszta pewnie sprawna, gdyż takie zwarcie nie wyszłoby poza seksję zasilania. Sprawdź też przebicia z obudowy (napięcie na obudowie wobec obydwu zył zasilania).

Chruper

pcb sprawdziłem i nic nie widze.:( kupiłem bezpiecznik. wkladam go w miejsce przeznaczenia potem wkladam wtyczke do kontaktu i,.... swieci sie i potem sie przepala wszystko trwa krócej niz 1 sekunda.:( czy sie poddac?

• 1 rok później...

Panowie, pisze z problemem. Jak w temacie. Wczoraj mialem wlaczony wzmak (lampa) przez caly wieczor. Wieczorem go wylaczylem, a dzis od rana po wlaczeniu od razu pali mi bezpiecznik. Zmieniam go, wlacza sie na 2-3 sekundy i znowu sie pali....

Na co obstawiacie? Myslalem ze moze cos w kontakcie, ale nie....

Co moglo pasc? Teraz wrocilem z pracy i nadal to samo. Zmienilem sieciowke i na samym wzmaku (bez zrodel ani kolumn) pali bezpieczniki? Czyzby miedz sie utlenila przez noc ;-)))) ? Jak to mozliwe by nagle sie cos popsulo? Wewnatrz wyglada OK, nic nie popalone, nic nie smierdzi..... macie jakies sugestie co zrobic?

>jopjop

Nie poddawaj się.Przecież jesteś elektronikiem jak się poddasz to zawsze się będziesz się poddawał ,chyba że elektronika cię nie ciekawi i masz inne plany na przyszłość.

Takie zwarcie nie jest trudne do wykrycia.odłącz najpierw cały zasilacz i włącz urządzenie i sprawdź czy bezpiecznik poleciał.Potem odłączaj poszczególne sekcje zasilania i dalej sprawdzaj.Jak dojdziesz w której gałęzi zasilania to odłączaj po kolei następne elementy na tej gałęzi zasilania.Patrz miernikiem zwarcie między plusem a minusem.

Poradzisz sobie.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Aha zapomniałem dodać jak nie bedziesz mógł czegoś odłączyć to tnij ścieżki zasilające ostrym nożem i sprawdzaj czy wywala bezpiecznik.

Kup pół wiaderka tych bezpieczników:)

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.