Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Avance Omega 580

Martinexz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich !!!

Na początku chciałbym sie przywitac bo jest to mój pierwszy post choc od dłuuugiego czasu buszuje po forum....

Do rzeczy : jestem szczesliwym posiadaczem kolumn Avance Omega 580 które odkupiłem od znajomego w stanie dziewiczym kilka miesiecy temu i pomyslałem ze najwyzszy czas aby poprawic w nich kilka miuansów........

Mianowicie okablowanie na jakie zamierzam wymienic te stare druty "od żelaska" :) to Qed Silver Aniversary XT - choc jeszcze nie wiem czy bedzie tylko na torze twetera czy wszedzie (ze wzgledu na nieco odchudzone dolne rejestry) ale mysle jeszcze nad AST 200 Black Rhodium - na Mid-basy (bo takowy posiadam) lub rozejze sie za monsteren Z1 bądz Reasonem.....ale to pestka.

Kolejna sprawa to zwrotnica,i tu zaczynaja sie schody - Nie mam pojecia jakie przetworniki o jakich parametrach siedzą w srodku (napewno vifa- ale jaka ,czy tweeter to jeszcze ten produkowany w dani czy ten u skośno okich przyjaciół),

tym bardziej ze nigdzie nie mogłem znalesc informacji na temat tych kolumieniek - Take stare czy co !!!!!???????

Czy ktos miał stycznosc konkretnie z tym modelem ?????

Nie wiem czy warto wymnienic elemęty zwrotnicy na lepsze bawiąc sie l-padem po zmianie kondziów czy zaprojektowac zwrotke od nowa- a jak wiadomo to troszke bardziej kłopotliwe....

Elemęty zwrotnicy - i tu kolejny dylemat czy do takich przetworników warto pakowac cewki tasmowe czy tansze powietrzne,Rezystory Millsa czy zwykłe metalizowane , i kolejna sprawa kondensatory - czy aby Jentzen wystarczy ??????

Przebieg prac - wyniki , wszelkie zdjecia i spostrzezenia chetnie mogę przedstawic na forum.

Z góry dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31181-tuning-avance-omega-580/

Temat byl juz chyba walkowany na forum, poszukaj.

Jantzen i scr to ta sama klasa, tylko inny charakter. Cewki tasmowe i najdrozsze rezystory do najnizszych vif to oczywiscie przesada.

Nie zapomnij tez o matach, te skrzynki nie grzesza solidnoscia.

EMiL dziękuję ślicznie- jedyny który odpisał- masz u mnie piwko ... Wiem że na forum było o omegach- jednak o całkiem innych modelach... Przeszukałem archiwum na wszystkie sposoby i słowa kluczowe :-) A parametrów tych nie mogę znaleść nigdzie - nawet na stronce producenta ;-( . Interesuje mnie żeby wyciągniąć z nich jak najwięcej...

Pozdrawiam

Nawet jezeli nie ma nic o tuningu tych konkretnych kolumn to warto poczytac, aby zrozumiec co warto zrobic.

Po wymianie kondensatora w galezi wysokotonowej zmien rezystor na wiekszy, u mnie np. 2,7ohm na 3,3.

Czesci zamow w Polinku, najtaniej i solidnie.

Po wymianie na jantzena bardzo sie zdziwisz co potrafi Twoj wysokotonowy. Po pewnym czasie mozesz dolozyc bocznika- ruskiego teflona i bedziesz mial jeszcze lepiej.

Z matami nie przesadzaj, lub wklejaj je stopniowo, niektorzy ich nadmiar odebraja jako brak basu. Skrzynka nie pracuje i nie ma tylu dudnien, nie kazdemu taki "krotszy" bas odpowiada.

Cewka dla niskotonowego jest z pewnoscia bardzo nedzna, jezeli jest podpisana tez mozesz wymienic, ale trzeba uwazac na jej rezystancje.

Kupowanie kilku metrow tak drogich kabli to moim zdaniem przesada i niepotrzebny wydatek. Wystarczy studyjny ProCab, lub plaska plecionka jantzen.

Pozdrawiam.

Jeżeli chodzi o archiwalne tematy na ten temat to przestudiowałem wszystkie związane ;-) kabelki mam poprostu stare bądź (jeszcze z 2,5 m qeda i z 3 m ast ) myślę tylko o tym Monsterze z1 może troszkę ruszy ten dół...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.