Skocz do zawartości
IGNORED

Zupelnie Swieza metoda pomiarowa.

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ta obudowa to nie jest poprostu kawalek rurki tak jak w elektretach ktore stosujemy? Sama kapsulka ma odowiednio wyprofilowana komore. Caly czas mam na mysli Bruel Kjaer model 4138 (Fs=140Khz).

no tak tylko ta rurka ma gwint drobny i jakos musi byc zakonczona - wtykiem lub przepustem na kabel. Wkladka jest juz na szerszej podstawie czy taka cienka? jak cienka to troche klopotliwa sprawaz preampem ale mozna i taki zrobic bo w koncu to pare elementow.

>Jak na 2m masz takie mody to wybrales chyba najgorsze mozliwe miejsce :)

Wbrew pozorom to miejsce nie jest wcale najgorsze, to ten pokoj jest taki paskudny. Kiedys, jak jeszcze sam mieszkalem, robilem proby z roznymi ustawieniami (sluchowe, nie mialem jeszcze czym mierzyc) i bylo wzglednie najlepsze. A teraz i tak nic inaczej nie ustawie, domownikow przybylo (w tym jeden lobuz w tej chwili 8-miesieczny - ma najwiecej gratow) wiec raczej nalezy sie cieszyc z mozliwosci odsluchu w ogole.

Co do wynikow. Kolumny sa w trakcie przerobek, zestrojenie jest do poprawienia (dziura w okolicach podzialu, gorka 500-1000). Najgorsza (odsluchowo) jest nierownomiernosc basu ale to juz wina pokoju. Mam nadzieje ze w nowym mieszkaniu, gdzie nareszcie bedzie pokoj 20m2, bedzie lepiej.

Ale glownie chodzilo mi o zaprezentowanie jakichkolwiek pomiarow, bo nikomu innemu nie chce sie tego jakos zrobic, tylko jalowe dyskusje teoretyczne. Moze i tak latwiej - od kompa wstawac nie trzeba - ale do czego to ma prowadzic?

I w takich sytuacjach pomocne jest DSP - jesli nie mozesz juz niczego zmienic mechanicznie. Jesli chcesz moge wykonac filtry cyfrowe do twoich kolumn - jak przeslesz mi impuls w miejscu odsluchu (SW powinien moc zapisywac impuls w postaci Txt lub Wav lub Pcm). Mozesz je zaaplikowac w Windows Media Player lub Foobar (moge go przeslac). Zobaczysz wtedy ile mozesz realnie zyskac projektujac "idealna" zwrotnice.

Alex, dzięki za pomiary - zrobilbym je sam bez zawracania glowy komukolwiek, ale pomiarowka "się robi" :).

Z tego co piszesz o "dziurze" w spl przy f podziału - jest ona ustalona na 1,7KHz ?

Jeżeli tak to albo faza pzry f podzialu, albo akurat dla tej f Twój pokój prawie "nie gra".

Pochwal sie co tam za głosniki siedzą ?

Pozdrawiam

>Z tego co piszesz o "dziurze" w spl przy f podziału - jest ona ustalona na 1,7KHz ?

nie, w tej chwili jest to ok 2.2kHz

>Jeżeli tak to albo faza pzry f podzialu, albo akurat dla tej f Twój pokój prawie "nie gra".

ach szkoda gadac. Zwrotnica byla projektowana do zestawu - jak sie pozniej okazalo - blednych pomiarow glosnikow. Wiec w teorii wygladalo ze dobra a w praktyce wyszedl zonk jak widac. Mam zamiar wziasc sie za te kolumny powazniej (chce zrobic cokoly zeby je pochylic i wyrownac centra glosnikow i zupelnie nowa zwrotka w "puszce" na zewnatrz kolumn - zebym nie musial ich co rusz rozkrecac) ale problem w tym ze zupelnie nie mam kiedy.

>Pochwal sie co tam za głosniki siedzą ?

to sa (a raczej byly bo juz zdlubane) Radmory LS30. Czyli glosniki Davis KLV6A i Seas KT25F

Alex, dzieki.

Każde info o naturze pomiaru się przyda.

Przy 2,2K ch-ki pomierzone z metra i dwóch rozjechały się, wiec to jednak wyglada na pomieszczczenie.

No to życze dźwieku ja na żywo po zestrojeniu :)

Pisałeś o klpotach z basem...czasami tak jest, ze basu jest "za dużo" poprzez proporcje z innymi zakresami...a próbowałeś Seasowi dać pograć głosniej ?

Pozdrawiam

Gość cadam

(Konto usunięte)

yolaos, 27 Sty 2007, 10:15

>Myślę ,że Swietym Gralem jest urzadzenie pokazane przez Marka zagaje można sie dostrić w każdym

>pimieszczeniu w miare możliwosci , jednak wadą tego urządzenia jest masakryczna ilośc kabli i słąbej

Jak dokładnie nazywa się to urządzenie?

Yolaosowi chyba chodzilo o cyfrowy playback z komputera - kupujesz wilokanalowa profesjonalna karte typu RME Digi dajmy na to z adapterem PCMCIA i kazdy z kanalow traktujesz jako kanal danego glosnika do ktorego przyporzadkowujesz cyfrowy filr ktory bedzie zawieral zwrotnice plus filtr linearyzujacy near field. Wszystko to mozna zaimplementowac w BruteFIR pod Linuxem ale wymaga dlubaniny. Na windzie trzeba sie pomeczyc z konfiguracja Convolvera pod Windows Media Player. Jest specjalna grupa dyskusyjna poswiecona temu profesjonalnemu playbackowi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Przy 2,2K ch-ki pomierzone z metra i dwóch rozjechały się, wiec to jednak wyglada na

>pomieszczczenie.

to nie tak. zle byly pomierzone chki samych glosnikow wiec symulacja tego co bedzie z 1m rozminela sie z tym co zostalo potem z 1m faktycznie zmierzone

>Pisałeś o klpotach z basem...czasami tak jest, ze basu jest "za dużo" poprzez proporcje z innymi

>zakresami...a próbowałeś Seasowi dać pograć głosniej ?

wbrew pozorom basu wcale nie jest za duzo. Owszem sa nagrania ze tak jest, ale na wiekszosci jest go malo, calosc gra dosc jasno. Wzgledem oryginalnej zwrotki seas zostal nawet lekko przyciety bo bylo jeszcze gorzej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.