Skocz do zawartości
IGNORED

SME 3009 series II Imp - Pomocy!

synromka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ma ktoś z Was, Koledzy, szablon, dzięki któremu można wyznaczyć, w którym miejscu wiercić dziure pod SME 3009 series II improved? Na vinylengine jest, ale ma zepsutą skalę. Jeśli ma ktoś, bardzo bym prosił o skan w skali 1:1. Z góry dziekuję!

[email protected]

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/31205-sme-3009-series-ii-imp-pomocy/

Nie wiem czy napewno. Ale sprawdz jak drukujesz szablon czy nie masz przypadkiem dopasowanie obrazka do strony. Wtedy jest on rozciagany i dopasowany do strony. Z ciekawosci zapytam do jakiego ramienia bedziesz montowal to ramie.

Prawdopodobnie ramię SME zainstalujesz na gramofonie Thorens ;-)

Jeżeli podasz jakiś adres to podeślę Ci szablon w skali 1:1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pasek masz tytaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Alexander

Wielkie dzięki, już wydrukowałem!

A co do "deseczki" pod ramię, to nie chcę niszczyć oryginalnej, więc zamierzam zastąpic ją czymś. Oryginalna jest zrobiona z paździeżówki. Czy zastąpić ją także paździeżówką, czy to bez znaczenia, czy użyję paździeżówki, sklejki, czy MDFu?

>vanvideo

Ten pasek nie pasuje, ptrzebny mi o długości całkowitej równej 538 mm.

Wiecie może, gdzie w Polsce można taki dostać? Jest w necie za 10 USD, ale to ostateczność, bo Poczta Polska kradnie paczki zza granicy (przynajmniej w Łodzi). Czy lepiej dać sobie spokój i kupić w jakimś sklepie elektronicznym pasek o maksymalnie zblizonej długości? Jeśli długość nie będzie idealna, tylko np +/- 5 mm inna, to będzie to miało istotne znaczenie?

Pozdrawiam!

Instalowałem ostatnio SME3009 na TD521 gra całkiem nieźle. Do wykonania podstawy użyj płyty paździeżowej ma stosunkowo małą gęstość i dobrze się do tego nadaje. Pasek zbyt krótki przyciągnie całe "miękkie" zawieszenie do silnika zbyt długi spadnie. Sprowadź odpowiedni. Jeśli mnie pamięć nie myli to jest w Polsce dystrybutor Thorensa.

Thorens i SME to lubię :-)) Fotki słabe, bo zasadniczo telefon służy mi do czegoś innego i to jego uboczna funkcja....

Ukryta Zawartość

post-1362-100009039 1170310885_thumb.jpg

post-1362-100009040 1170310883_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat kawałek paździeżówki mam w garażu :)

W Polsce dystrybutorem thorensa jest/był vox hi-fi. Napisałem do nich.

Ładnie zrobiłeś, wcale nie widać, żeby ten thorens miał zmieniony armboard.

Pozdrawiam.

>Krystian Majer

Jest to ramie z najniższej półki z oferty SME, podobno generalnie lepsze od niskich ramion Regi i Linna. Ramie to tworzy klasyczne zestawienia z Garrardem 301 i z Thorensem 124 i 125 (szczególnie z wersją MKII). Podobno takie zestawy grają bardzo, bardzo ok (interenet jest pełen entuzjastycznych opinii na temat tych zestawień, jedni je wolą z thorensami inni z Garrardem). Podobno zestawy takie grają jak nowy sprzęt za kilkanaście tysięcy.

Zarówno to ramię jak i gramofon trafiły mi się bardzo okazyjnie i to w jednym czasie. Postanowiłem sprawdzić jak to zagra, bo za dużo pochlebnych i wyjątkowo zgodnych opinii na ten temat przeczytałem i usłyszałem, żeby tego nie sprawdzić :)

Pozdrawiam.

Powiedziałbym raczej, że ramię nie jest z najniższej półki - bo to sie źle kojarzy, lecz jest starszą konstrukcją i mniej zaawansowaną materiałowo. Jakościowo i brzmieniowo mało produktów przetrwało tak dobrze próbę czasu jak ciężkie ramiona SME 3009 i 3012. Gdybyś Krystianie ruszył 4litery jak zapraszałem, to posłuchałbyś na własne uszy i nie pytał, czy warto ;-)

• 4 tygodnie później...

Przeczytałem tu

Ukryta Zawartość

że nasmarowanie SME 3009 ser. II Imp. "damping fluidem" znacznie poprawia dół pasma. Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane? Warto rozejrzeć sie za tym cudownym fluidem?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ok, już wiem o co chodzi, źle zroumiałem za pierwszym razem. Chodzi o układ olejowego tłumienia drgań a nie o smarowanie :)

Macie doświadczenia z tym układem? Warto w niego zainwestować?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.