Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe - co wybrać?

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Xlo Ultra 6 kasuje wszytko w tej materii i tej klasie cenowej ,i jest łatwo zbywalny z niską stratą.

Sam po wielu próbach doszedłem do tego ,więc nie popełniajcie moich błędów i nie zbierajcie kilometrów kabli .Lepiej kupić raz a dobrze i zapomnieć o temacie .

A jest jeszcze znakomity Ultralink Ambience ale to kabel do pojedynczego drutowania wiec jak sie ktoś nie boii tych 3 centymetrowych średnic ...u mnie nie było miejsca na ten świetny kabel ,zwłaszcza że preferuje bi-wiring .Taki kabel z rolki razy 2 i jest fajnie ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Warto poczytac.... tym bardziej ze z rolki coś koło 150z z metra

No i typowy kabel do podwójnego drutowania Excielsior 2.4

Ukryta Zawartość

i te opinie są bardzo bliskie moim ocenom .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyjrzyj się też qed silver profile 12 - teraz jest w promocji po 70zł/m. Bi-wire, miedź w srebrze, szybki i dynamiczny, oddaje wszystkie barwy, nie wyostrza jak tanie srebrzanki. Jest to jedyny kabel który jest w ofercie tego producenta nieprzerwanie od ponad 10 lat... Do moich kolumn pasuje świetnie, może i z Twoimi się sprawdzi, warto posłuchać.

Mam Oehlbacha w szafie, ale pożera go zapomnienie... może jakąś lampkę nim podłączę ;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Witaj Snajper

Nie będę nic polecał, bo nie znam Twojego systemu, nie wiem jak gra i teoretyczne mądrzenie sie nic tu nie da.

Ale tylko w dwóch sprawach chciałbym.

1. Józwa ma całkowita rację. Prze 9 metrach kabla chcesz wydać 1000 złotych - to się chyba mija z celem. Dozbieraj co najmniej drugie tyle i kup cos z drugiej reki. Jak chcesz sporo basu to może coś z Cardasa, średnich Tara Labs i oczywiście MIT.

2. Słuchałem kilku kabli XLO i "na oko" zaden się nie sprwdzi. Jesli szukasz dużego bas to nie tędy droga, XLO -przynajmniej te które słuchalem czyli z niskich i średnich przedziałów cenowych - lekko go osuszają, pozbawiaja potegi i siły. Jak mówią przeciwnicy basu - "wręcz nieprawdopodobobnie go kontrolują" :-)

Pozdrawiam Stempur

wogóle to idzie się załamać - co opinia to inna - czy to wszystko naprawdę jest aż tak relatywne? w dużej części przeważa opinia, że xlo mają dużo basu bo go nie wycinają a dodatkowo mocno konturują. Tu znowu opinia, że to raczej kastracja nie kontrola... czy ktoś porównywał kilkanaście kabli, ma dobry, transparentny sprzęt i może coś powiedzieć?

niestety nie stać mnie na przerzucenie kilkunastu kabli, nie mam też gdzie kabli pożyczyć - bo mieszkam w małym mieście na zadupiu i nie mamy tu ani jednego prawdziwego sklepu ze sprzętem! Potrzebuję kupić kabel na tyle popularny aby w razie potrzeby szybko zbyć, który nic nie kastruje i własciwie kontroluje dźwięk nie zaokraglakjąc i nie przymulając go. Chciałbym aby niskie rejestry miały wraźne kontury. Aby był początek i koniec. Da się w przywoitym budżecie paruset pln za komplet? najlepiej na rynku wtórnym....

Seba78, 3 Lip 2007, 08:35

>stempur, popatrz na datę wpisów:) dopisałem się do wątku aby nie powielac już istniejących:)

>Snajper pewnie juz dawno ma swój problem rozwiązany:)

Snajperowi problem sam się rozwiązał przy pomocy nowego lokum. :) Tak więc za chwilę już nie będę potrzebował 9m kabli, tylko jakieś bardziej normalne długości.

No, ale o tym to najwcześniej za jakieś dwa miechy. :)

Stempur - dzięki anyway. A możesz napisać, jakich modeli XLO słuchałeś? I w jakiej konfiguracji (single/bi)? Bo czego, jak czego, ale odchudzania basu to bym nie chciał...

Seba78, 3 Lip 2007, 08:47

>wogóle to idzie się załamać - co opinia to inna - czy to wszystko naprawdę jest aż tak relatywne?

Niestety. Wielokrotnie przekonałem się o tym, że grają systemy, a nie poszczególne ich elementy. Różne systemy potrafią diametralnie wpłynąć na odbiór tego samego wzmaka czy źródła/DAC'a, a co dopiero kabli...

No tak, gra system, ale nawet w danym systemie wymieniając jakiś element można uchwycić prawidłowość, zwłaszcza mając swiadomość co do tego jak gra reszta sprzętu. Dlatego też skrajne opinie są dla mnie trochę niezrozumiałe. Zaczynam jednak ufac gazetom. tam przynajmniej mam pewność, ze redaktorzy na tyle duzo słyszeli, że są w stanie uchwycić różnice w czasie zmian poszczególnych elementów.

ma może ktoś jakąś recenzję kabla xlo? np z serii pro?

Seba78, 3 Lip 2007, 08:47

>wogóle to idzie się załamać - co opinia to inna - czy to wszystko naprawdę jest aż tak relatywne? w

>dużej części przeważa opinia, że xlo mają dużo basu bo go nie wycinają a dodatkowo mocno konturują.

>Tu znowu opinia, że to raczej kastracja nie kontrola...

Jest parę zasad którymi można się kierować:

- Im grubszy przewodnik tym mniej kastruje bas i dynamikę

- Kabel nie poprawi kontroli basu, moze go co najwyzej wykastrowac co subiektywnie bedzie sie przekladalo na "kontrolowany bas"

- Im cienszy przewodnik i złożony z jak najmniejszej ilości żyłek, tym za to zwykle czystsze są wysokie tony (patrz np DNM Reson single core)

- Sam przewodnik nie ma większego znaczenia, ale należy unikać pomieszania przewodników (np srebrzona miedź) - te kable w moim odczuciu wyostrzają dźwięk, subiektywnie dodają wysokich tonów.

Czyli albo mamy pełny bas albo czyste wysokie? Niekoniecznie :D Jest jeszcze opcja kabli które składają się z kilku odizolowanych od siebie splecionych przewodników. Np taki Kimber 8TC.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

hmmm czyli wogóle nie ma pojęcia właściwej kontroli niskich tonów przez kabel? wydawało mi się, że to całkiem naturalne, że jedne kable ze względu na swoje właściwości przewodzące będą "zaszumiające" i zakłucające co zaowocuje słyszanym przez nas zamgleniem basu... natomiast kable prawidłowo przewodzacy nie wprowadza tych zakłuceń i nie utrudnią nic więc głośnik dostaje informację precyzyjną stąd kontrola niskich rejestrów będzie lepsza...

Witaj Snajper?Nie mam głowy do tych oznaczeń cyfrowo literowych. ?Słuchałem trzech głośnikowych, jeden był w wersjo bi?wiringowej, dwa single. Jeden to z całą pewności był Ultra 6, drugi najprawdopodobniej Pro 600 lub 650. ?Miałem okazję testować też dwa interkonekty. I za każdym razem te kable wnosiły do systemu podobną sygnaturę: dużo powietrzy, kontroli, dobrą przestrzeń ale jednocześnie wysuszały dźwięk, minimalnie go odchudzały i z basu odbierały część składowych, siłę i potęgę.?Pozdrawiam Stempur

no właśnie - jeszcze wczoraj byłem gotów kupić xlo a dzisiaj jestem przerażony! i bądź tu mądry. tak to jest jak się na wiosce mieszka...

a może ktoś może pożyczyć dobry kabelek xlo do testów? Oczywiście wpłace kaucję i zapłace za przesyłki.

no właśnie - jeszcze wczoraj byłem gotów kupić xlo a dzisiaj jestem przerażony! i bądź tu mądry. tak to jest jak się na wiosce mieszka...

a może ktoś może pożyczyć dobry kabelek xlo do testów? Oczywiście wpłace kaucję i zapłace za przesyłki.

Seba78 na tym poziomie cenowym nie masz innego wyjścia jak spróbować Antykabli Paula Speltz'a obowiązkowo, zapomnij o AQ CV, Ultralinkach itp, szkoda na to czasu i kasy. Z USA ściągniesz sobie ANTI od Paula koszt żaden.

W 300 pln się zmieścisz z przesyłką.

Seba

Napisz na przykład do Audio Forte. To bardzo mili i rozsądni ludzie. Jeśli dobrze się z nimi dogadasz, to za kaucją napewno wyślę Ci do testów. Można odezwać się do dystrybutora. Za kaucją też powinie wysłać testowe egzemplarze. Poza tym niue przesadzaj, z Jeleniej Góry nie jest jakoś okropnie daleko na przykład do Wrocławia, a tam kilka sklepów przecież jest i za kaucją można pożyczyć...

No zaapeluj na forum, może ktoś ma , pożyczy...

Pozdrawiam Stempur

Anty możesz pożyczyc za kaucją od Zydelka, ale w ciemno kupować nie polecam. My pozyczylismy i nam nie podszedł, więc nie jest to kabel, który zawsze się sprawdzi, natomiast spróbować warto.

Seba, jak chodzi o dojazd do Wrocławia, to bierz Qmana i przyjeżdżajcie. Połazimy razem po sklepach. Co do porady, to niestety, wszystko musisz sprawdzic sam u siebie, a pomysły? coś na PW podeślemy;)

Seba78 rozumiem, że pytanie jest do mnie? Jeżeli tak to rzeczywiście Zydelek handluje tymi kablami, ja natomiast mówie o zakupie bezpośrednio od Paula. Na tym forum miałem je jako pierwszy u siebie w systemie nim ktokolwiek narobił o nich halo. Są to kabelki zrównoważone łagodne w odbiorze, ale też nie zabierają analitycznego planktonu, dają przyjemnośc ze słuchania muzyki i są warte tej kasy, na Twoim miejscu zapomniałbym o innych budżetowych kabelkach i w pierwszej kolejności zapodał sobie te, rób jak chcesz Twoja sprawa, mnie nic do reklamowania tych kabelków, ale skoro prosisz o dobrą radę w tym wątku, to posłuchaj mnie.

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.