Skocz do zawartości
IGNORED

BUDOWA SUBWOFFERA!!! POMOCY!!

Maciek19882

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem ponieważ jestem nowicjuszem i pierwszy raz chcę sie do tego zabrać..;) A mianowicie. Zadaniem jest zbudowanie 2 skrzyń basowych (do domu) na 8omowych głośnikach i ok 300watt (prawdziwej mocy RMS, ponieważ bedzie to podłaczone pod dość mocną końcówkę 2*200 Wat:) Teraz tylko mam problem:) wiem, ze te subwoffery musze być identyczne bo tak własnie chciałem zrobić, tylko nie wiem co bedzie mi potrzebne do ich bodowy!! kwota tórą dysponuje to 700złotych za 2!! Powiedzcie co mam kupić zeby to złożyi i żeby to grało!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/31262-budowa-subwoffera-pomocy/

Nie jestem specjalistą, ale zabiorę głos pierwszy :)

No więc... słuchałeś kiedyś dobrego suba, firmowego! o mocy 200W rms? Czy zdajesz sobie sprawy co to jest 2x 200W rms?

Jakiej wielkosci masz pokoj?

I czy zdajesz sobie sprawe ze za 700 pln nie zrobisz dwoch dobrych subów o mocy 200W rms... efektem który uzyskasz będzie zapewne wielkie buczenie z wielkich skrzyń... Przemysl sprawę...może jeden, lepszej jakosci Ci wystarczy?

Najlepiej, jeśli nie masz punktu odniesienia, przejdz sie, chociazby do media markt i popros o krutki odsłuch jakiegos suba B&W albo Yamahy na wysokim poziomie glosnosci...

Wyobraz sobie ze maiłem w domu... B&W 650, Paradigma Ps 1000-1200... jbl- e250p nordridge... i szczze powiem.. ze to wszsytko to zabaweczki... gram na imprezach, wiec nie bede kupował subwoffera za 2500kz... ktory gra jak dobra syrzynia basowa na mocnym wzmacaniaczu.. rozni sie tylko jakoscia i slyszalnością... niskich tonów.. wiec sparawa jasna:) i doskonale zdaję sobie sprawe ze 400watów.... basu na powierzchni 13m2 bedzie zabojcze..:) ale tak jak powiedzialem nie tylko do tego mi potrzebne będą te skrzynie wiec uwazam to za drobe rozwiązanie... A dlaczego uwazasz ze za 800złotych nie zbuduje dobrych skrzyń??

A szczeze to (firma) tak ja napsiałeś:)) to jeden wielki chłam.. bo za subwoffer chociazby paradigm pdr-10 który mocą śmieszy... trzeba zapłacić 1400zł... to jest poprostu smieszne i tyle:P:)

->Maciek19882

Wypowiedz marko3T potwierdza to co powiedziałem... :)

Czyli trzeba inaczej postawić sprawę! Potrzebujesz sprzetu ktory byle jak, byle napierdalał, jak to sie mowi w slangu osiedlonym "że nogawki targo" ;)

W takim razie to nie to forum po pierwsze z powodu jakosci po drugie jesli ma to grac na imprezach to moze predzej popytaj sie na forach o naglosnieniach profesjonalnych i estradowych. A i tak dalej uważam, że za takie pieniądze nie złożysz nic dobrego... niestety...To tak jakbys chciał kupić 300 konne auto za 10k PLN...

za same skrzynie, które bedą przystosowane do takiej mocy, zabezpieczone i wyposazone do uzytku estradowego wydasz no minimum 300-400zł, chyba że będą to przerobione szafki od babci :)

Jedyna opcja to... poszukaj czegos używanego na Beymach...moze sie nawet zmieścisz...bo z nowych komponentów tego nie złożysz, chyba ze na alpierdopodobnych gownach....

I jeszcze jedno...rzucając na tym forum tekstami w stylu: B&W, Paradigm czy Yamaha to śmieszny, jeden wielki chłam... raczej nie zaskarbisz sobie sympati, a z tym i pomocy :)

heh:p wyobraz sobie ze mam harmana670 2 paradigm y monitor.. harmana 970, Denona 1500 AE oraz Nad 372C....Oraz 2 końcówki mocy DAP_palladium 1700.... i nie mam zamiaru zebyscie mi mowili zebym sobie posłuchał paradigmów yamahy czy moze jeszcze czegoś innego!! bo wszystko do doskonale znam...bo to moja altyleria domowa... A w tym momencie potrzebuje sprzetu mocnego... i własnie takiego co bedzie sie podobał "głuchym młodym ludziom" na imprezach... bo tylko na tym mi zalezy.. .. i tyle:) i nie mowiecie w tym momenice kwestiach pienieznych.. bo akurat tak sie składa ze w tym momencie nie mam na sprzet wysokiej klasy.. czyli na dobre subwoffery..

Trzeba było od razu zaznaczyć ,że budżet jest nie do przeskoczenia.

Nie to jest dobre co jest dobre , ale to na co nas w danej chwili stać. Myśle ,że na pewno ktoś Ci doradzi jak dobrze wykorzystać tą kwote , pewnie pojawią się głosy STX i Alphard , cóż ja jestem zdania ,że szkoda w taki materiał wywalać nawet te siedem stów.

Pzdr.

A może jakiegoś estradowego regenta byś pod to podpioł, jak miałem zespół to graliśmy na tym jakość to z tego beznadziejna ale pod przester się nadawały, nazywaliśmy je napierdalatorami :p 2 kolumny starczały na niezły koncert. Widziałem cewkę od takiego głośnika jest wielkości pięści, pod bas nigdy nie podpinaliśmy ale myśle że dały by radę, ale mają cholernie duży pobór mocy na vermonie 2*200W graliśmy i nie raz dym leciał ze środka :D

trzymaj tu masz niezły grzejnik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słuchajcie.. tak sobnie pomyslałem bo jest głośnik 8omowy tonsila jakiś 300cm.. podobno gra dobrze, zakupiłbym jeszcze do tego skrzynie o odpowiednim litrazu mozliwe ze odrazu z kocem i basreflexem. Jeśli skrzynia miałaby juz wycięte i włożone terminale głośnikowe to czy to wszsytko ? wystarczy tylko zamocować głośnik wytłumić jakąś matą skrzynie w środku i podlączyć głośnik do terminalu? czy potrzebuje czegoś jeszcze?

>tylko zamocować głośnik wytłumić jakąś matą skrzynie w środku i podlączyć głośnik do terminalu? czy

>potrzebuje czegoś jeszcze?

Tak, zdecydowanie potrzebujesz czegoś jeszcze. Tym czymś jest wiedza, jak to zestroić i eksploatować. Jeśli chcesz, pisz na priv, prześlę Ci bardzo interesujący artykuł na ten temat.

Nie wiem dokładnie jakiego tonsila masz na myśli ale jeśli chodzi ci o głośnik od altusów to na impreze jako subwoffer raczej będzie za mało, jeśli chodzi Ci o głośniki od kolumn estradowych to mieliśmy takie graliśmy na tym i do niczego to się nei nadaje - zachowują się jak megafony ja znależliśmy regenty to te tonsile stały w koncie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ale to wszystkoi lipa jest jeśli chcesz aby to był dobry bass musisz zainwestować w dobry głośnik.

Ukryta Zawartość

Nie znam jego dokładniej specyfikacje ale wiem ze ma 30cm, podwojny magnes i z tyłu jest napisane 80Wat.. na magnesie ale niestety nie znam jego danych weim ze jest to jakiś gdn.. jakach nowa seria podobno.. czy cos takiego. Tylko facet w sklepie mi mówił ze ten głośnik ma 80wat.. mocy nominalnej czyli jest stanowczo za słaby na moją końcówkę która bedzie dawać 200watt... i powiedział jeszcze ze ladnie gra od 60wat.. ale mnei takie moce nie interesują... co by sie stało gdyby grał na koncówce 200watowej>>???

znam ten głośnik to identyczny głośnik jak w altusach 140 tyle że ma 2 magnesy ( jeden przyklejony do drugiego ) do mieszkaniowych imprez daje rade ja na sylwestra miałem podpięte 2 takie kolumny do wzmacniacza 140 na jedną stronę i ludzie byli zadowoleni, jednak przy nowoczesnej muzyce gdzie jest dużo niskich tonów trzeba było dawać ciszej bo membrana chciała odfrunąć. Mam wrarzenie że jesteś z Zielonej Góry bo jak kupowałem głośnik w sklepie to gość mi opowiadał o nim podobnie jak Tobie :)

No faktycznie... zapomnialem o takim wynalazku jak BSW 154-II :)

Dwa takie + odpowiednie skrzynie + wiedza i bedzie ok... Będziesz musiał się postarac zeby sie zmiescic w 800zł., ale masz ułatwione zadanie,bo juz wiele osób robiło suby na tym głośniku, wystarczy ze skopiujesz konstrukcje...

Albo jak juz wspomniałem cos używanego na Beyma'ch. Czasem sie trafiają... np:

Ukryta Zawartość

to akurat kolumny, ale...

Ukryta Zawartość

Musisz tez zdać sobie sprawę z tego, że produkt firmowy będzie grał lepiej, będzie praktyczniejszy w użytkowaniu i trwalszy niż na szybcika i budżetowo wykonane DIY.

I nie patrz na Tonsila !!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli sugerujecie ze lepiej kupić coś używanego z allegro, lub nowego z allegro ale firmowego?? czegoś musze poszukać... a głosnik to faktycznie od altusów 140... hehe a spytałem sie faceta czy ma od altusów "300" to powiedział ze nie wie co to jest altus 300... to mu podziękowałem za pomoc i wyszedłem:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.