Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie korektora - sorry że o tym..

Mateusz_GTI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Wiem że jak słyszycie słowo "korektor" to wam się źle robi no ale cóż. Proszę was abyście nie pytali się po co i do czego mi to itp. itd. Tylko kto wie niech odpowie na moje pytanie. Z góry dzięki!

Chciałbym podłączyć korektor tak żeby był wykorzystany we wszystkim tzn. CD, Tuner, Komputer. Czytałem coś na tym forum że trzeba jakoś przez pętle magnetofonową ale ja nie bardzo wiem jak.

Jak podłączyłem tak jak jest w instrukcji korektora, czyli tak:

[wzmacniacz] (Tape-1) PB -- do --> [korektor] (Line) OUT i [wzmacniacz] (Tape-1) REC -- do --> [korektor] (Line) IN

To przy każdym klocku tylko ten cały spectrum analyser tam skakał ale dźwięk się nie zmieniał :/ Ale jak np. muza leciała z CD to musiałem we wzmacniaczu przestawić pokrętełko "REC OUT SELECTOR" na 'CD' i wtedy właśnie w tym korektorze skakały te słupki tylko i nic więcej. Jedynie jak podłączyłem tak że z wyjścia CD szedł kabel do wejścia korektora a z wyjścia korektora do wzmacniacza to działało wszystko jak powinno no ale tylko przy CD :/ a ja chciałbym żeby wszystko przechodziło przez ten korektor. Da się tak??

Tak wygląda tył wzmacniacza (DENON PMA-560):

52e10905ba791070med.jpg

A tak tył equalizera (KENWOOD KE-7090):

d38f4a4d54ee1f30.jpg

Witaj

Nie da rady u Ciebie we wzmacniaczu podłączyć korektora tak, aby dźwięk leciał przez niego cały czas i w sposób jaki przewidziano dla włączania korektora. Musiałbyś mieć w przedwzmacniaczu wyjście z preampa i wejście do końcówki mocy na zewnątrz. Wtedy poprzez "Line" korektora zwiera się preamp i końcówkę mocy wzmacniacza, co skutkuje przechodzeniem sygnału przez korektor. Nie ma u Ciebie takich złączy, więc możesz zapomnieć o takiej możliwości dla całości zestawu, a tylko dla pojednyczych źródeł (które akurat sa poprzez korektor wpięte do wzmacniacza).

Ten motyw z podłączaniem przez TAPE pozwala właśnie tylko na podgląd udziału poszczególnych częstotliwości, czyli "słupki skaczą", no i możesz to wykorzystać, przy nagrywaniu na kasetę z inych źródeł (możliwość regulowania pasma), ale nic poza tym.

OK Dzięki! Ale wymyśliłem jeszcze jeden sposób dzięki czemu przez korektor mogą przechodzić max dwa segmenty. Ja podłączyłem sobie CD i Tuner, tylko jeszcze się zastanawiam czy to jest bezpieczne i czy nic się nie stanie?

A zrobiłem to w taki sposób.

Tuner podłączyłem pod korektor do LINE IN, a CD pod korektor do TAPE IN. Wtedy z LINE OUT (korektor) idzie kabelek do wejścia (IN) Tunera we wzmacniaczu i we wzmacniaczu mam ustawione cały czas input selector na TUNER i na korektorze sobie zmieniam czy ma dźwięk płynąć z LINE czy TAPE (w moim wypadku LINE to Tuner a TAPE to CD) Wszystko gra jak należy, tylko pytanie czy nic się nie stanie?? Próbowałem jeszcze dodatkowym kablem podłaczyć z korektora TAPE OUT do wzmacniacza do wejścia (IN) CD. Żeby osobno było podłączony Tuner i CD ale tak nie działało. Jedynie z LINE OUT płynie dźwięk.

Dzięki za odp.! Pozdrawiam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.