Skocz do zawartości
IGNORED

Opamp na 0-32V

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

to wstaw tam jakies rezytory o takiej wartosci aby 19k wyraznie spadalo radio i tak nadaje tylko 15k a wlasciwe to do 12k wiekszosc stacji wiec nie ma strachu o jakosc wysokich. Krta pokaze ci te 19k na wlaczonym stereo z jakiejs stacji a ty se pomanipulujesz w tym chorym kanale a potem zrobisz to samo w tym dobrym i bedzie dobrze.

Już nie ważne. Myślałem że nawet mi się nie uda tego czegoś otworzyc, a tu nie dośc że otworzyłem to znalazłem cieniutki drut nawojowy oderwany od wyprowadzenia i jakimś cudem go przylutowałem. Ten kanał już działa. Nie wiem czy wkręciłem ten "rdzeń" identycznie, ale raczej tak. Jak piszesz że to nie ma aż takego znaczenia, to nawet jak trochę źle wkręciłem to chyba nic się nie stanie. Teraz szukam czemu ten drugi kanał zdechł całkowicie...

Dziwne to radio, panel jak nówka nieruszony, obudowa też w bardzo dobrym stanie, a w srodku się tak posypało. Kondensatory poprzebijały, ta cewka się urwała, jedną diodę zenera jak wyjąłem to jedno wyprowadzenie się rozsypało (inne też marnie wyglądają - muszę kupic, ale nietypowe jakieś, z TME wezmę), w jakiejś wilogoci stało, zimnie, czy co?

Radio do 12kHz??? Chyba aż tak źle nie jest?!?

JUŻ GRA STEREO!

Tym razem to pęknięta ścieżka była.

Teraz jeszcz "tylko":

-czyszczenie Kontaktem 60

-wymiana tych diod co pisałem i tych 100pF na foliowe

-odłączenie tego zwierania do masy wyjścia przez wyłącznik (tasiemka z sygnałem w te i spowrotem przez cały tuner, tuż przy trafie)

-montaż gniazd RCA

-ew regulacja jak zroumiem niemiecką instrukcję

i będzie grał.

Jeszcze mi trochę po włączeniu jak się grzeje odjeżdża o 0,1MHz ale najpierw włożę ten właściwy opamp - to od czego zaczynałem ten wątek i dopiero jakby to nie pomogło to zacznę myślec i pytac.

I jeszcze jedno pytanie. Na drugim schemacie C3 wyglądają dosyc podejrzanie, albo jeden napuchł, albo drugi się skurczył. W tym lewym jak myślałem że to może to szkodzi to wymieniłem, ale nigdzie nie mogę dostac 1,2nF. Na razie wsadziłem tam 1n, ale może lepiej dac 1,5n?

Tylko Radio jazz na sluch nadaje prawidlowo reszta leci na kompresorze aby dynamika byla na ciaglym tym samum poziomie. No moze # jeszcze jakos nadaje ale syfa nadaja a niemuzyke! a te ich pouczenia!!! ciagle tylko Leppera reklamuja!

Oczywiście ceramiczne nie mają wstępu do tego tunera. Dałem Wimę. Trójka dobrze nadaje, a ostatnio coś się zmienia i zaczyna się robic dużo muzyki której nie znam/nie słyszałem, a właśnie dlatego lubię radio że można coś nowego poznac. Grają raczej głównie z CD, świadczy o tym chociażby to że zdarza się usłyszec przeskok płyty. Ciekawe że mają na pewno jakieś świetne odtwarzacze, płyty pewnie też w lepszym stanie niż w "domowym" użytku, a jednak się zdarza. No ale w końcu te odtwarzacze chodzą nonstop to kiedyś muszą paśc.

Stacje typu Zet czy RMF nawet nie mam pojęcia na jakich częstotliwościach u mnie nadają, z komercyjnych słucham Roxy FM i słychac że ten dźwięk jest "po przejściach".

• 2 tygodnie później...

Wykonałem pierwsze dwa punkty z tej listy co powyżej. I podłączyłem do mojego zestawu. Gra naprawdę obiecująco. Na razie nie jestem pewny czy lepiej od obecnego tunera, ale mam wrażenie jakby lepszej przestrzeni i wyraźniejszego basu. Bezpośrednie porównanie na razie nie możliwe, ponieważ nie mam rozdzielnika anteny - więc jeden ma gorszy sygnał.

Niestety po włączeniu, jak się nagrzewa, częstotliwość odjeżdża w górę. Właściwie chwilę po włączeniu o 0,2 MHz, a później jeszcze o 0,1 MHz. Obawiam się że to ten substytut tego TCA530 nie spełnia swojego zadania. A może coś ze stabilizatorami - grzeją się dość mocno - pierwszy raz widziałem taki radiator w tunerze. Czy to możliwe żeby tranzystory w stabilizatorach ze starości zaczęły się rozjeżdżać jak się grzeją i z tego to wynika? Pytam bo jak widziałem te diody Zenera jak się prawie rozsypały to może te tranzystory też się zestarzały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.