Skocz do zawartości
IGNORED

czym zbadać czułość słuchu?

connex

Rekomendowane odpowiedzi

>vector

Do Korwina to ja Ciebie proszę - trchę szacunku. OK?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>gagacek

...ja mam szacunek do wszystkich......:)))

.....wynika on wprost z mojego swiatopogladu i stosunku do rodzaju ludzkiego......:)))

....jak wyszło inaczej to sorki, ale ja tylko traktuje to jako wolna dyskusje....:)))

....a słowo "Sierotko" po prostu powtórzyłem i traktuję to z przymrozeniem oka....:)))

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

...wy tez macie na ekranie jakies krzaczki jak pisze polskie litery....?

...nie wiem, cholera, jakis wirus czy co....?

...juz nie uzywam polskich znakow, przynajmniej na razie.

Aby się wzajemnie nie obrażać polecam literaturę fachową z audiometrii. Zakres pomiarowy najbardziej prymitywnych aparatów jest naprawdę niewielki, sprzęt stosowany przez ośrodki medyczne wojskowego i cywilnego lotnictwa, korzysta z najnowszych osiągnięć techniki dotyczy to nie tylko samego pomiaru ale także jego precyzyjnej rejestracji.

Nie jest to moja działka ale tak jak istnieje coś takiego jak nadzwroczność [sokoli wzrok] to istnieje coś takiego jak słuch wyostrzony. I zanim zaczniemy równać w dół jak to się dzieje obecnie w polityce stosowanej pomyślmy o tych krańcowych przypadkach

Pozdrawiam

Zbyszek

...wracajac do tematu.....

.....z tego co wiem to sa chyba trzy instrumenty, ktore moga zagrac powyzej 15kHz i to chyba tylko do 16 czy 17 kHz

.....napisalem "moga" bo tego typu dzwieki wystepuja w praktyce sporadycznie.

...poza tym to tylko sporadyczne dzwieki bo cala muzyka i tak jest znacznie ponizej 15kHz....:)

Dlatego tez zadalem pytanie "po co komu slyszenie pow. 15kHz?"

Dodatkowo mozna zadac pytanie czy czlowiek, ktory slyszy do 13kHz czy 15kHz (ktorych jest wielu) jest "gorszy" lub czy ma mniej satysfakcji ze sluchania muzyki albo tez czy gorzej oceni sprzet hi-endowy.....?

Od razu odpowiem, że nie!!! Przede wszystkim dla tego, że pasmo przenoszenia nie ma zbyt dużego wplywu na "jakosc" odtwarzanej muzyki. Jest wiele duzo wazniejszych parametrow. Ja, slyszenie pow. 15kHz potraktowalbym raczej jako ciekawostke niz parametr uzyteczny w audiofilizmie czy melomanii.

>korwin

Nadwzroczność to jest raczej chyba wada wzroku.....

Nie znam i nie spotkalem okreslenia "sokoli wzrok" za wyjatkiem potocznie uzywanego ale rozumiem co masz na mysli.

Zgadzam sie z Toba, ze na pewno istnieja ludzie majacy niebywale zdolnosci w zakresie slyszenia pow 15kHz ale raczej nie laczyl bym tego z muzyka czy tez tzw "inteligencja muzyczna".

W zwiazku z tym polemizuje, czy naprawde przydaje sie "takie slyszenie".......????

Kalectwo nie powinno być powodem do dumy czy też nieuzasadnionej radości, psi słuch nie jest niczym specjalnie przyjemnym tam gdzie inni mają kojącą ciszę delikwent napotyka na chaotyczny zgiełk.

pozdrawiam

Zbyszek

Przedział zarezerwowany dla mowy ludzkiej 125-8000 Hz przedział normalnej słyszalności zdrowego człowieka

20-20000 Hz.

Nie interesuje mnie dżwięk z cyfrowego nocnika tylko ze sprzętu analogowego a więc oprócz częstotliwości podstawowej druga trzecia i czwarta harmoniczna [nie jestem złośliwy i tą czwartą odpuszczam] druga przy 8 kHz podstawowej = 16 a trzecia 24 kHz.

Oprócz tonu podstawowego górnych rejestrów fortepianu słyszymy jego harmoniczne i to jest ten prawdziwy

niepowtarzalny fizjologicznie uzasadniony dźwięk, wszystko inne można spokojnie i z czystym sumieniem o dupę

rozbić.

Pozdrawiam

Zbyszek

korwin jesli chcesz takie ksiazkowe bzdury gadac ze czlowiek slyszy 20-20000khz to moze nie na tym forum tylko w przedszkolu.

czlowiek ze zdrowym sluchem w wieku do 20 lat powinien slyszec do 17-18khz. piszczenie telewizora CRT jest w okolicach 17 khz.

co do badania audiometrycznego - zazwyczaj jest robione do 8khz lub 12khz i jest tak poniewaz w przypadkach uszkodzenia sluchu linia zalamania jest zazwyczaj w okolicach 7-10khz. pamietajcie ze to badanie wykonuje sie zeby zbadac czy ma sie uszkodzony sluch a nie po to zeby wiedziec czy jest sie nietoperzem czy tez nie.

u mezczyzn zdecydowane obnizenie slyszalnosci wysokich czestotliwosci zaczyna sie po 30tce, u kobiet okolo 40 roku zycia. wszystko przy zalozeniach zdrowego sluchu - wtedy wlasnie zaczynamy slyszec do okolo 13-14khz.

oczywiscie to wszystko co napisalem nie dotyczy audiofilow i melomanow poniewaz eksploatuja swoj sluch zedecydowanie bardziej niz normalni ludzie. i bynajmniej nie jest istotne czy sluchamy cicho muzyki...

p.s. oczywiscie chodzilo mi o sygnal sinusoidalny, nie biore pod uwage skladowych harmonicznych.

Korwin, 8 Lut 2007, 13:42

>każdy muzyk zwłaszcza pianista słyszy bardzo dobrze powyżej 20-kilku kHz nie mówiąc już nic o

>lutnikach czy stroicielach fortepianów.

idz sie leczyc na glowe.

Zamiast wykopywać toporki wojenne wklepmy w Googlach "częstotliwość dźwięku". Byłem u kumpla który pr5acuje w pracowni laryngologicznej Wojewódzkiego Szpitala Wojskowego w Krakowie. Dostałem od Niego materiały w j polskim dotyczące neurofizjologii słuchu.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Niech każdy z nas zostanie przy swoim tylko po jaką jasną cholerę kupować za ciężkie pieniądze sluchawki Senheisera, Behringera czy Grada kiedy nasze możliwości kończą się dokładnie w połowie ich pasma.

ja mysle ze jesli chcesz z takiego punktu patrzyc na dzwiek i muzyke to powinny wystarczyc Ci sluchawki technicsa,panasonica, sonego ktore przenosza(w instrukcji przynajmniej) od 5 hz do 30khz :D

pasmo przenoszenia glosnika jest dowodem na to ze glosnik jest dopracowany pod tym wzgledem. mowa oczywiscie o rzeczywistym pasmie.

zupelnie inna sprawa jest brzmienie.

moje grado sr60 maja pasmo 20-20000, wspomniane wczesniej technicsy, panasoniki, sony czy Bog wie co przenosza 5-30000 i czy w zwiazku z tym lepiej graja?

to zupelnie amatorskie i laickie podejscie.

a wracajac do sluchu czlowieka. mam kolegow realizatorow, rezyserow dzwieku, rowniez w ich rodzinach starsi sie tym zajmuja. doskonale wiem ze zadna z tych osob nie slyszy wiecej niz 18 khz. mysle ze ci starsi maja klopot z uslyszeniem 12khz...

nie ma cudow, eksploatowany sluch sie bardzo szybko starzeje. nie ma sie czego wstydzic.

Witaj nie jestem tutaj po to aby się upierać przy swoim na siłę, jeden z nagenialniejszych kompozytoów był głuchu jak pień kiedy pisał swoją IX Symfonię , sprzęt którym dysponuję jest bardziej niż skromny kasetowe i szpulowe reporterskie 30-kilku latki.

Pozdrawiam

Zbyszek

Rany,ale w was potrzeba sklasyfikowania.

Jeśli wam to potrzebne - to zapraszam. Zrobię wam audiogram, pniowe potencjały wywołane, EEG, TK, MRI, PET. I co z tego ? Usłyszycie coś więcej po tym ? Raz miałem pacjenta, co się skarżył, że mu "muzyka przestała grać " Okazało się , że ma niedokrwienie w obrębie ośrodków słuchowych (ma wadę serca). I myślicie że coś na to mozna pomóc ? Nie. Tylko czas leczy takie rany. Już polubił muzykę na nowo...

Do Dywana 102

Wiem, że wiesz i tylko mnie podpuszczasz Ludwig van Beethoven [1770-1827]. Głuchota postępująca aż do całkowitej.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Mam nadzieję, że pojawi się jakiś lekarz i nasze bzdurne spory roxstrzygnie

- o to ciekawe. a jakie sa konkretne objawy takiego niedokrwienia, poza tym ze "muzyka nie gra"?

W tym przypadku nie było żadnych innych - płat skroniowy przy uszkodzeniach nie daje np. objawów niedowładu. Diagnostykę zleciłem, bo nie wyglądał na faceta w depresji, audiogram już miał (prawidłowy)...

A LvB - kiła wrodzona, typowe uszkodzenie nerwu VIII i błędnika, pewnie także i reszty ośrodkowego układu nerwowego (sądząc po cechach osobowości). I co z tego...

Mam pytanie 120/80 INR 2,3 [aktualne] wiek 72 lata słyszę jeszcze gwizdek policyjny na psa jaka może być górna

granica mojej słyszalności.

Pozdrawiam

Zbyszek.

->tarant

To mozna w POlsce zrobic PET?

A czy wiecie ze takie padania PETem ;) pokazaly ze u kazdego inne obszary aktywuja sie podczas sluchania muzyki i ze nie mozna wyroznic jednego osrodka w mozgu odpowiedzialnego za odbior muzyki?

Zanim nasi wodzowie nie zaczęli usprawniać służby zdrowia, było w tym kraju kilka świetnych instytutów naukowo badawczych nie wiem co z nich obecnie pozostało, najważniejsze jednak jest, że są nawet na tym forum ludzie którzy w nich pracowali. Poproś Adamo [widzę że lekcję z neurofizjologii percepcji muzyki uczciwie odrobiłeś] Taranta aby podał ci namiary na literaturę [kto czyta nie błądzi] i miejsce gdzie wykonują Positron Emission Tomography. Oraz inne znacznie prostsze badania i pomiary.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.