Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki IC na lini: preamp gramofonowy-amp?

synromka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Rozglądam sie za interkonektem, który połączy cs blue plus ze wzmacniaczem. Mam w związku z tym parę pytań: 1. Klasycznie: Jaki IC polecacie do 200zł?

2. Czy w ogóle warto zawracać sobie głowę charakterystyka IC w przypadku toru analogowego, skoro wiadomo, że tu sygnał jest dużo słabszy niż w przypadku CD? Czy w związku z tym lepiej kupić pierwszy z brzegu IC, który będzie porządnie ekranowany?

3. Zainteresował mnie ten kabelek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest podejrzanie tani, czy to, aby nie podróbka? Może ktoś go zakupił...

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31461-jaki-ic-na-lini-preamp-gramofonowy-amp/

"... tu sygnał jest dużo słabszy niż w przypadku CD ..."

> synromka

Sygnał z wkładki jest dużo słabszy, niż z CD, owszem.

Ale... za pre-ampem gramofonowym sygnał jest już wzmocniony do poziomu z grubsza zbliżonego do CD.

Zazwyczaj nadal nie jest to poziom taki, jak z CD, ale jest już porównywalny.

Charakterystyka częstotliwościowa też już powinna być liniowa.

Zatem przy wyborze kabla raczej kierowałbym się tymi samymi kryteriami, jak dla CD.

Janusz z Torunia

>>>brimay

Jaki kabel zalezy od układu wkladka wejście pre. Najlepiej jesli będzie to kabel nie wnoszący dodatkowej pojemności. Bywa ze dodatkowa pojemnośc tłumi wysokie czestotliwości zmieniając charakerystyke brzmienia.Z tego względu kabel gramofonpre powinien byc najbardziej neutralny.

Ukryta Zawartość

gorąco polecam. Z tym Panem poza allegro można się umówić - będzie taniej. Ja byłem absolutni9e zaskoczony tym kabelkiem (jak wszyscy, którzy kupili to cudo za 50 zł :) Moje TaraLabs Prism poszły w kąt :)

Ukryta Zawartość

Po przeczytaniu opinii pod aukcją i w innych miejscach, kupiłem tego Klotza :) Jeśli jest w połowie tak dobry jak piszą, to było warto.

Pan Bogdan - twórca cs blue plus - proponował mi coś takiego:

Ukryta Zawartość

Oczywiście wtyki i kabel można kupić osobno i sobie zmontować. Pan Bogdan powiedział, że to najlepszy IC z jakim miał do czynienia i że zdeklasował m. in. różne Klotze (nie wiem czy słyszał La grande). Jak będę kupował następny IC może spróbuję przepisu Pana Bogdana (Elzet dopiero od niedawna sprzedaje ten IC jako całość, wcześniej tylko osobno kabel i wtyki).

Jak IC dojdzie, napiszę jak się sprawuje.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Potwierdzam bardzo dobry kabel z idealnym ekranem (można przy nim spawać :-)

co prawda ja kupowałem na metry

Ukryta Zawartość

post-2246-100008415 1170919566_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miało być to zdjęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klotz LaGrange doszedł wczoraj.

Takiej poprawy naprawdę się nie spodziewałem! Poprawa w całym paśmie, ale szczególnie po środku i na dole. Bas mam teraz taki, że ja pierdykam :) jędrny, sprężysty i bardzo analogowy zarazem! Co niesamowitego. Płyty kiepsko nagrane dostały zycia i to ile życia!

Ale trzeba wziąć poprawkę, że przesiadłem się na tego Klotza ze zwykłego kabelka, nie mam porównania z kalbami do 300-tu, czy 400-tu złotych, choć wielu twierdzi, że ten kabel kosi wszystkie inne kable do 300-tu zł.

Pozdrawiam!

>>sp_1976

Dzieki za polecenie mi tego Klotza :)

>>synromka

cieszę się, ja też posłuchałem kogoś kto mnie namówił (kolega muzyk, gitarzysta)

Ostatnio miałem porównanie z Albedo i w ogóle nie ma porównania. Klotz rządzi :)

• 11 miesięcy później...

Witam.

Potrzebny był mi nowy IC, więc zakupiłem "Prolinka Hi End OFC Coaxial Digital Cable 75ohm 10mm" (jedyne 15 zł. za metr, zdjęcia powyżej) i wsadziłem go w topowe wtyki Nakamichi.

Kabel ten polecony mi został przez Bogdana - twórcę cs blue. Cenię sobie zdanie fachowców DIY, a szczególnie tej klasy, co Bogdan, który osobiście używa (a przynajmniej używał rok temu) tego kabla na linii preamp => amp.

A więc krótko, bo bezpośrednio porównałem go tylko z Klotzem Lagrange: w stosunku do Klotza ten Prolink daje więcej: przestrzeni, porządku, dynamiki, basu jednocześnie lepiej go konturując. Jedyny odczuwalny minus w stosunku do Klotza jest taki, że dolna średnica i górny bas mają mniej "swingu", są trochę mniej wibrujące (przynajmniej u mnie), pomijając ten aspekt, słychać, że Klotz przy tym Prolinku dławi trochę dzwięk, brzmienie ma miłe, bardzo miłe, niemniej jest o klasę lepszy, choć nadal uważam, że Klotz Lagrange w swej cenie jest bardzo dobrym kablem.

A Prolink zaskoczył mnie jeszcze bardziej niż wcześniej Klotz, bo za takę cenę naprawdę nie spodziewałem się, że pokaże coś więcej niż Klotz, jednak opinia Bogdana zachęciła mnie do sprawdzenia go.

pozdrawiam.

A jak lutowałeś ? Przewód gorący do bolca wtyku, zimny do oprawki wtyku. Zimnym był wewnętrzny oplot, czy tak ? A co z zewnętrznym ekranem ? "Wisi w powietrzu" czy też jest gdzieś przylutowany ?

Dokładnie tak lutowałem, a zewnętrzny ekran niby wisi w powietrzu, ale jednak siłą rzeczy dotyka do oprawki, podłączyłem i porównałem pod kątem brumienia z Klotzem - nie ma żadnej różnicy, więc olałem ten zewnętrzny ekran :)

Kupiłem tu:

Ukryta Zawartość

Pasujące do niego wtyki:

Ukryta Zawartość

Uwaga: podane ceny są netto.

Słucham na tym kablu już drugi dzień i coraz bardziej mi się podoba, ale Twojego Klotza nie słyszałem.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te wtyki też się nadadzą:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

Conri ma rację - kierować się należy jak najmniejszą pojemnością.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Cześć Wszystkm!!!

Panowie a tak przy okazji gdzie mogę zamówić pre CS blue plus najlepiej w wersji poskładanej?

W necie na ebayu znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

ale nie wiem co te komponenty są warte. Można jeszcze zamówić samą płytkę jako half-kit i samodzielnie dobrać elementy ale powiem szczerze moja wiedza z zakresu elektroniki jest żadna wiec boje sie ze popełnić jakiegoś zonka no chyba że mi podpowiecie gdzie kupić właściwie elementy. Przewija się już mityczne imię mianowicie Pan Bogdan ale niestety nie potrafię Pana namierzyć.

oczywiście jest do kupienia wersja gotowa na stronie Hagermana ale to już 140 zielonych.

za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny

gramofon to Dual CS 714Q z Dual / ORTOFON Ulm 60 E MM

Ukryta Zawartość

Czołem!

Tu masz kontakt do Bogdana:

Ukryta Zawartość

cs blue jest teraz na allegro, poza tym w ogłoszeniach w dziale "gramofony" jest do sprzedania.

pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Post scriptum do mego wpisu o Klotzu i Prolinku:

Nie mogę się jednak do końca od Klotza La grange uwolnić, Prolink, góruje nad nim w niejednym aspekcie, nawet w większości apektów, jednak La grange ma lepszą dolną średnicę i górnym bas i to sprawia, że słuchając na Prolinku odczuwam pewien niedosyt pod tym względem, z kolei jak przesiądę się na Klotza, to odczuwam niedosty pod innymi względami (vide: mój wcześniejszy porównawczy wpis).

Stąd moje pytanie: zna ktoś jakiś IC (najlepiej niezbyt drogi :), bardzo chętnie ze szpuli), który będzie niejako syntezą obu tych kabli? Chodzi mi więc o coś, co gra jak Lagrange pod względem dolnej średnicy i górnego (oraz środkowego) basu, ale co ma większą do La grange dynamikę i nie dławi - jak on - dolnego skraju pasma, tylko daje mu wybrzmieć z całej krasie.

Pozdrawiam!

Ja teraz miałem u siebie IC Sonus Oliva a za twoją namową kupiłem Prolinka i mam też Klotza IY 106 , odczucia mam podobne do twoich odnośnie Prolinka i Klotza ,najlepszy z nich był Sonus Oliva neutralny w całym paśmie z pięknie wybrzmiewającym basem ale jest droższy od tamtych dwóch. Pozdro

A jaka to była wersja sonus oliva

- wersja budżetowa (S żyły = 0,6 mm2), czy

- wersja pełna (S żyły = 1 mm2 ) ?

Też ostatnio z ciekawości nabyłem Klotza IY 106, gra on u mnie trochę jaśniej i swobodniej niż Lagrange, ale jeszcze bardziej niż ten ostatni obcina dolny skraj pasma, więc w sumie wolę Lagrange - u mnie muli on tylko odrobinę :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.