Skocz do zawartości
IGNORED

technics sc EH790 vs yamaha pianocraft

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Dreamer_1 to niezupełnie tak, że jestem przekonany do technicsa, bo myslę o zmianie systemu. Tylko mam wątpliowsci, czy zmiana na chwaloną yamahę pc okazałaby się, dla mnie oczywiście, strzałem w 10. Co do wysokich - tak jak napisałem - należy konecznie zmienić kondensator w kolumnach - ja zmieniłem na MKT 250V i jest różnica znaczna, trochę zmieniłem jego wartość, tak aby bardziej był odzielony od średnioniskotonowego.

Tak jak wcześniej wspominałem - bardzo dużo zalezy jednak od ustawienia kolumna - przedwe wszystkim kilkadziesiąt cm od ściany. No i nie bawić się dsp. A biampling w tym zestaqwie chyba jest wskazany. Ja rąbankę typu techno też czasem słucham, ale rzadko. Natomiast fajnie kontrolowany jest bas np. w reggae przy DAABie. Jazz też dobrze brzmi, ale oczywiście z oryginalnych płyt. Ostatno podłączałem nawet gramofon (korzystałem z przedwzmacniacza z marantza, bo technics nie ma wejścia) i powiem, że winyle brzmiały bardzo przestrzennie, zresztą przestrzeń jest w tej wiezy duża, ale słychać to przy głośniejszych odsłuchach. Pozdrawiam

> rosim

"konecznie zmienić kondensator w kolumnach [...] trochę zmieniłem jego wartość, tak aby bardziej był

odzielony od średnioniskotonowego.

Wręcz przeciwnie. Wyżej napisałeś, że zwiększyłeś wartość z 2,2 na 3,3 mikro.

W takim razie obniżyłeś (w kierunku tonów średnich) granicę przenoszenia głośnika wysokotonowego.

Inaczej mówiąc (pisząc) "wjechał" on częściowo w zakres przetwarzania głośnika średniotonowego.

Chyba... że...

fabrycznie mogła być luka na granicy średnich i wysokich tonów

i obnizając częstotliwość graniczną głośnika wysokotonowego wypełniłeś tę lukę.

Who knows?

Janusz z Torunia

> rosim

Jeżeli masz samochód i chęć przejechać się do Torunia (gdzie mieszkasz?),

to zapakuj do auta tego Technicsa i przyjedź do mnie.

Włączymy Piano-Crafta i Twojego Technicsa w tym samym pokoju i będziesz słyszał, co i jak.

Inaczej mozesz wszystkiego tylko się domyślać.

Oczywiście jeszcze lepiej by było, żebyś to porównał u siebie, ale może nie masz takiej możliwości, bo gdybyś miał,

to nie potrzebowałbyś pytać nas tutaj o zdanie :-)

Janusz z Torunia

Yanoosh, dzięki za zaproszenie, ale jestem z Zileonej Góry - trochę daleko. Chyba była luka między średnioniskotonowym a wysokotonowym, bo najlepszy efekt uzyskałem łącząc 3,3uF równolegle (vzyli w sumie 6,6uF), co wg moich obliczeń dało częstotliwość odcięcia ok. 4Khz (przy 6Omach impedancji głośnika).

Masz pc 400 więc chyba z wooferami 11cm, prawda? Postaram się gdzieś posłuchać, ale bee si e skłaiac raczej ku 410, 810 odpada, podono gorsze brzmienie a dvd juz mam, pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.