Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z zasilaczem symetrycznym

zimny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zmontowałem układ ze schematu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i było by wszystko super gdyby nie problem z zasilaczem stabilizowanym. Zasilacz zrobiłem wg schematu jak na rysunku poniżej. Niestety na wyjściu mam napięcia niesymetryczne. Suma napięć by się zgadzała, wiec w czym może tkwić problem. Klika razy sprawdzałem elementy, wymieniałem na nowe i wszystko jest po staremu. Co ciekawe karta katalogowa do L7812 i L7912 podają inne wartości elementów, nie symetryczne pojemności, ale szczerze mówiąc nigdy nie widziałem tego w innych schematach. Czy ktoś może orientować się co zrobiłem nie tak ?

Pozdrawiam

post-411-100008382 1171557490_thumb.gif

post-411-100008383 1171557490_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31509-problem-z-zasilaczem-symetrycznym/

Spójrz w karty katalogowe, nóżki nie są oznaczane w kolejności. Właśnie nr 3 to jest nóżka środkowa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Te napiecia na wyjsciu są mierzone z obciazeniem czy bez. Jeżeli bez to obciaz wyjscie i zmierz, powinno być ok.

Pare rezy temat był wałkowany na tym forum te stabilizatory dziwnie się zachowują bez obciazenia.

Jezeli dalej bedzie źle to albo masz uszkodzone stabilizatory albo zrobiłeś czeski błąd.

Pozdrawiam Romek

Wlutowałem po jednym rezystorze 5K6 na każdą gałąź i nieco pomogło. Napięcie jest symetryczne 2*10,8V. Zaczynam mieć podejrzenia co do mojego miernika. Podłączyłem analogowy, taki najtańszy na 6 zł i pokazuje prawidłowo 12,1 do 12,2V. Zanim zacznę dalej szukać problemów kupie nowy miernik.

Dzięki Wam wszystkim za podpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.