Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny na Beymach - takie sobie...

AndyM

Rekomendowane odpowiedzi

>Czyli kolumna z pełną zgodnością fazy w częstotliwości podziału będzie mieć 6 db górkę w paśmie

>przenoszenia?

Jak konstruktor się nie przyłoży do pracy to może mieć górkę nawet +10 dB :)

Filtry tak się projektuje, żeby każde zbocze miało -6dB na cz.podziału. W konsekwencji po zsumowaniu ciśnień akustycznych wychodzi równa charakterystyka, bez "górek".

A gdy przesunięcie fazowe dla dzielonych pasm wyniesie 90 st. do górka ta zmaleje nam

>do 3 dB?

Tak.

Przy przesunięciu 180 stopni powinno być już całkiem płasko. Czyli im gorsza faza tym

>lepsze pasmo!?

Przy 180 stopniach ciśnienie z przetworników będzie się wzajemnie wygaszać. Powstanie akustyczna dziura.

jozefkania, 29 Gru 2008, 18:51

>Racja, niektórzy wcale nie stosują zwrotnic.

Byłoby super. Niestety się tak nie da. Ale za to jestem fanem minimalizmu w zwrotnicach. Uważam że tam gdzie się da należy stosować jak najprostsze filtry, żeby w torze było jak najmniej elementów, które przecież wprowadzają jakieś zniekształcenia. Dlatego też jestem fanem filtrów I rzędu, tylko niestety nie zawsze można je stosować. Za to rezultaty co do jakości sceny, przestrzeni, lokalizacji i stereofonii niedoścignione.

AndyM, 29 Gru 2008, 19:20

Właśnie dlatego im niższe cz. podziału tym lepiej pod tym względem. Stąd np 2, 3 kHz to optymalny podział w układzie dwudrożnym z 16, 18cm wooferem i calową kopułką.

Jeszcze raz pomiary. Będziemy widzieli czy ciśnienia przetworników się dodają czy odejmują.

Ewentualnie na słuch... to można sobie odtworzyć "różowy szum". Posłuchać jak grają głośniki w zgodnej polaryzacji, jak w odwrotnej. Jeżeli pojawi się wrażenie, że jest ciszej, dźwięk oddalony, rozproszony będzie to znaczyło, że mamy przeciw fazę.

Skupienie dźwięku (tego szumu) między przetwornikami sygnalizuje zgodność fazy przy cz.podziału.

W moich zwrotnicach staram się otrzymać przy częstotliwości podziału spadek napięcia -3dB w każdej gałęzi. W sumie daje to równą charakterystykę, przynajmniej w teorii - oba źródła grają z połową mocy. Przy w miarę jednakowej skuteczności głośników równanie to jest całkiem prawdziwe.

Z dzieleniem się membran chodzi mi o to co widać na zdjęciach...

AndyM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12610-100008234 1230577469_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żeby już powoli kończyć temat - parę wyjaśnień, na koniec roku...

>jozefkania 29.12.08 godz 20:00

Ustalenie faz głośników, co symblizowane jest znakami +/- na schemacie zwrotnicy, było pierwszą czynnością jaką zrobiłem. Źródłem szumu "białego" w tym przypadku był tuner UKF z wyłączoną automatyką i bez anteny. Po odłączeniu gałęzi wysokotonowej, żeby nie przeszkadzała, ustaliłem fazy dwóch pozostałych głośników. Potem sprawdziłem poprawność ustawienia na sygnale muzycznym i tak samo zrobiłem z gałęzią średnie/wysokie. Próby "na ucho" robiłem z największej odległości jaką uda mi się uzyskać w moim mieszkaniu, ok. 12m. Posługiwałem się przy tym prostą pomocą do "zdalnego sterowania" - 3 przekaźniki o stykach na 10A (polskie - Relpol 94P-24), 10m kabla, zasilacz 24V i 3 przełączniki migowe. Dzięki temu mogłem wprowadzać drobne zmiany w zwrotnicy (także obracać fazy) bez konieczności ruszania się z miejsca odsłuchu. Oczywiście zwrotnica nie była jeszcze zamocowana w środku lecz leżała na podłodze przed kolumną, a przewody do głośników przepuszczone były przez kanały bass-reflexu (zdjęcie na tym etapie prac posiada kolega z Kutna, bo zdawałem mu e-mailowe sprawozdania).

>jozefkania 29.12.08 godz 18:00

Dla mnie zwrotnica jest tylko i wyłącznie elementem odpowiadającym za podział mocy pomiędzy głośnikami w zależności od częstotliwości. Jeśli przy okazji wprowadza ona jakieś zniekształcenia fazowe - to trzeba się z tym pogodzić i korygować je innymi metodami. Choćby takimi jak przedstawiłem, trochę nieudolnie, na foto1 poniżej. Przy podziale na 1kHz (długość fali 34cm) wystarczy przesuwanie nadbudówki o 17cm, bo drugą połówkę fali można uzyskać przez obrócenie fazy głośnika o 180 stopni. Pomysł jest stary i jakoś się nie przyjął, chociaż kilka firm produkowało kolumny o takiej właśnie konstrukcji. Problem jest w tym, że przesuwając nadbudówkę pełną zgodność faz można uzyskać tylko w dwóch przypadkach:

1) - na prostej prostopadłej do powierzchni czołowej kolumny i wychodzącej ze środka odległości pomiędzy głośnikami

2) - tylko w jednym punkcie przestrzeni (po za tą prostą)

Ponieważ częściej mamy do czynienia z tym drugim przypadkiem (głośniki, zwłaszcza niskotonowy, są niżej niż głowa słuchacza) zabawa w precyzyjne zgrywanie faz przybiera charakter sporu akademickiego. Jest ona oczywiście bardzo poprawna akustycznie, ale niestety... nie realna.

W ustawieniu swojego sprzętu preferuję ukierunkowanie głośników takie jak na fot2. Kolumny "dla Kutna" zostały zaprojektowane do takiego właśnie ustawienia. Stąd wzięło się niewielkie przesunięcie osi głośników nisko i średniotonowego. Odległość centralnych punktów membran do słuchacza jest niemal taka sama, co zgadzało się z początkowym założeniem że zwrotnica w każdej gałęzi będzie mieć 12dB/okt (przesunięcie fazy 180 stopni pomiędzy nisko-średnio oraz średnio-wysokotonowym). Potem zwrotnicę przebudowałem, dość istotnie, ale tak czy owak ewentualny błąd fazy będzie w najgorszym przypadku mniejszy niź 90 stopni. Żeby to skorygować wystarczy się przesunąć w bok o kilka... centymetrów.

AndyM Łódź

Ukryta Zawartość

post-12610-100008086 1230732779_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jeden programik głośnikowy, dla zainteresowanych: LoudspeakerCAD 6.34 wraz z angielskimi instrukcjami.

Ukryta Zawartość

AndyM Łódź

Ukryta Zawartość

Testowa płyta CD: HDEND Audiophile AirWave 2008.

Ukryta Zawartość

Jest tam 50 różnych testów, w zasadzie do sprzętu Car Audio, ale nie widzę powodów żeby nie posłuchać tej płyty w domu. Pliki są w bezstratnym formacie FLAC i przed nagraniem CD-Audio trzeba je przekonwertować na WAV jakimś dobrym programem.

Krótka instrukcja pobierania z RapidShare:

- wybrać "Free" na dole prawej strony tabeli

- odczekać 135 sekund na pojawienie się kodu

- przepisać ten kod w odpowiednie okienko

Posiadacze łącz ze stałym IP będą mieć problemy z pobieraniem następnych części archiwum - trzeba odczekać chyba godzinę... Nie wiem, bo mam Neostradę - a tu problemów nie ma: wyłącza się modem na kilka sekund a potem jedzie dalej...

Ta płyta to mały noworoczny prezent dla moich forumowych przeciwników.

AndyM Łódź

post-12610-100007813 1230981288_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Coś" obcięło końcówkę adresu więc podaję bezpośrednie liniki:

HDEND: Audiophile AirWave - CD2008 (CAR AUDIO BASS TEST)

77:12.47 | FLAC tracks | 2008 Not for sale | BASS TEST | 469 MB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AndyM Łódź

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja akurat działam w Windows 98SE a tam Burrrn nie działa.

A tak wogóle, to na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest kilka bardziej "normalnych" testowych płyt CD. Normalnych w sensie takim, że stanowią one wybór starannie wyselekcjonowanych nagrań muzycznych. Strona HdEnd działa w ramkach więc dotarcie do menu z płytami nie jest bezpośrednio możliwe. Najpierw proszę wybrać po lewej "Zały HiEnd" a potem po prawej "Test CD".

AndyM Łódź

Ukryta Zawartość

AndyM, polecam wątek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

>WojtekM1987:

Przed chwilą dostałem zapytanie o to skąd miałem lakier fortepianowy. Otóż nie wiem!. Kolumny te zaprojektowałem i ostatecznie zmontowałem dla mojego przyjaciela z Kutna (60 km od Łodzi). Wykonawstwo drewien i malowanie było dziełem jakiegoś kutnowskiego stolarza, który pewnie miał stare zapasy materiałów które w normalny sposób są nie do zdobycia. Na dodatek nie mam żadnego kontaktu z kolegą z Kutna, bo Zakład w którym razem pracowaliśmy wiele lat jest na krawędzi upadku - On zwolniony został 2 lata temu, ja w zeszłym roku. A więc szkoda, ale w tej sprawie pomóc nic nie mogę...

AndyM Łódź

> WITAM. Moze nie w 100% tematu, szukam opini o glosniku Beyemy 8CX20.Moze AndyM lub inni forumowicze maja swoje doswiadczenie z tym modelem glosnika. Chcialbym wykonac monitorki zamkniete na tym glosniczku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.