Skocz do zawartości
IGNORED

ekran a jakość obrazu z projektora

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam na różnych grupach dyskusyjnych, w tym i na Lukara, że typ ekranu nie wpływa w żaden sposób na jakość obrazu generowanego z projektora.

Hmmm - po latach obserwacji trudno zgodzić się mi z tym podglądem.

Wręcz śmiem twierdzić, że dobierając niewłaściwy ekran może pogorszyć warunki prezentacji.

Bardzo wiele zależy od pomieszczenia, warunków oświetlenia, wielkości obrazu.

Plusy i minusy poszczególnych rozwiązań w moich warunkach przy założeniu:

- źródło obrazu - komputer, karta 6600 GT,

- forma sygnału - cyfrowy po kablu Supra 8 m (HF10),

- wielkość ekranu - ok. 100 cali (przekątna),

- pomieszczenie - jasne (biały sufit, szare ściany),

- warunki oświetlenia - całkowita ciemność.

1. biała ściana

- dynamika - 2 pkt,

- głębia kolorów - 2 pkt,

- poziom czerni - 2 pkt.

- poziom bieli - 3 pkt.

- ostrość - 2 pkt,

- jakość scen ciemnych - 2 pkt.

- jakość scen dziennych - 3 pkt.

- jakość scen pod światło 3 pkt.

RAZEM: 19 punktów

2. szara tapeta

- dynamika - 1 pkt,

- głębia kolorów - 4 pkt,

- poziom czerni - 3 pkt.

- poziom bieli - 1 pkt.

- ostrość - 1 pkt,

- jakość scen ciemnych - 1 pkt.

- jakość scen dziennych - 4 pkt.

- jakość scen pod światło - 4 pkt.

RAZEM: 19 punktów

3. ekran biały Sopara

- dynamika - 1 pkt,

- głębia kolorów - 1 pkt,

- poziom czerni - 1 pkt.

- poziom bieli - 4 pkt.

- ostrość - 3 pkt,

- jakość scen ciemnych - 3 pkt.

- jakość scen dziennych - 1 pkt.

- jakość scen pod światło - 1 pkt.

RAZEM: 15 punktów

4. ekran szary Projecta

- dynamika - 3 pkt,

- głębia kolorów - 3 pkt,

- poziom czerni - 4 pkt.

- poziom bieli - 2 pkt.

- ostrość - 4 pkt,

- jakość scen ciemnych - 4 pkt.

- jakość scen dziennych - 2 pkt.

- jakość scen pod światło - 2 pkt.

RAZEM: 24 punkty.

Wygrywa więc szary ekran, choć nie ukrywam, że w pewnych momentach lepiej sprawdzają się inne powierzchnie.

Włoski Sopar kompletnie nie sprawdza się w moich warunkach.

W scenach normalnych na pierwszy rzut oka obraz wydaje się najlepszy na tapecie (plastyczność).

Gdyby połączyć najlepsze cechy tych 4 powierzchni, to otrzymałbym ekran, jak dla mnie o wzorcowych parametrach.

Np. kapitalnie wypada na mojej tapecie "Dom nad jeziorem", z kolei "Silent Hill" czy "Doom" wyglądają nijako.

Sopar oddaje zbyt dużo światła i obraz na nim wygląda jak prześwietlony, przejaskrawiony.

Biała ściana wypada wszystkich testach po środku, czyli we wszystkim jakość nijako.

W Projectcie najbardziej mnie drażnią sceny "pod światło" (kontrastowe), które wypadają mdło i blado.

Najlepsza trójwymiarowość - chyba na Projecta, choć AE900 niestety nie grzeszy głębią obrazu.

Radzę potestować. Obraz, który wydaje się nam dobry, w konfrontacji może okazać się .... nijakim.

Polecam eksperymenty zwłaszcza zwolenniikom różowych ścian.

super test gratuluje!

Osobiscie posiadam projecte białą. Wczesniej miałem biały jakis za 200zł szwedzki. I mam tez rolete rozwijaną na oknie białą. Do kupienia jako ekran na allegro za około 200zł w zaleznosci jaki rozmiar. I powiem szczeze ,ze nie widze miedy nimi roznicy. Jedynie to w projecta posiada czarne paski 16:9 i na tym najbardziej mi zalezało.

Takze sam widzisz Meloman niektorzy widzą roznice ,a niektorzy nie.

Wracajac jeszcze do projecty to bardzo dobrze sie składa lepiej niz ten szwedzki. Szwedzki juz po miesiacu nie chcial sie do konca złożyć. Ekrany nie kupujcie tylko w Cinematic bo tam są bardzo drogie. Ja kupiłem bardzo tanio w ABC prezentacji.

A szarego ekranu nie kupilem ze wzgledu ,ze nie wiedzialbym jak ustawić kontrast i slonce. Bawił bym sie parametrami godzinami i nigdy nie byłbym zadowolony. A tak mam ustawione kalibratorem -dzieki człowiekowi u ktorego kupiłem projektor. Roznica jest tak duza ,ze sie zdziwiłem. Jak bede mial projektor postaram sie wrzucic jakies fotki obraz "z kalibratorem" i "bez"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.