Skocz do zawartości
IGNORED

Aparat fotograficzny

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

mam zwykły aparat na klisze (nawet nie lustrzanka) i chciałbym nim porobic fotki gdy będę budował wzmacniacz.

Czy taki zwykły aparacik uchwyci choć trochę wiecej szcegółów niz aparaty wbudowane w telefon (tych strszej generacji- SE k300i, Nikia 6020)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31610-aparat-fotograficzny/

Marcin - rozumiem, że masz prosty kompakt analogowy, w którym nawet nie ustawia się ostrości. spokojnie rób na filmie - kup jakiś negatyw średniej czułości (np. fujifilm superia 400 asa) i staraj sie robić niezbyt z bliska (nie jesteś robiąc w stanie sprawdzić czy aparat ustawił prawidłowo ostrośc. Jeśli masz bardziej zaawansowany kompakt to możesz sobie pozwolić na więcej. Polecam Ci robić zdjęcia np na balkonie lub bardzo blisko okna - np na parapecie przy swietle dziennym, tab zebys nie musial uzywac wbudowanej lampy blyskowej. Powinno być dobrze. wrzuc potem jakieś zdjecia. powodzenia

adam

niestety to zwykły aparacik który sam wszystko ustawia.

zadałem takie pytanie bo nie chciałem miec sytucji, ze po wywołaniu filmu obrazy beda za mgła lub po prostu nieczytelne

Dzieki i pozdrawiam ;) (foty za ok miesiąca będą)

Pożyczenie cyfrówy wydaje się najsensowniejsze, bo kiedy robisz coś po raz pierwszy, to możesz w nieskończonośc poprawiać. Efekt końcowy najlepiej oceń na kompie, bo ekranik to za mało. Prostrze cyfrówki wymagają dobrego światła, więć jak radzono rób zdjęcia na balkonie. Najlepiej zrobić zdjęcia w słoneczny dzień po północnej stronie budynku, bo będziesz wtedy dysponował bezcieniowym oświetleniem. Jeśli zdjęcia wydadzą się za płaskie, to możesz zastosować błysk dopełniający. Jeśli skorzystasz z rozproszonego światła, jak radziłem, to sprawdź czy automat poprawnie ustawił balans bieli. Jeśli nie, to w przypadku automatu wyłącz i włącz ponownie aparat, gdy jest możliwość ustawienia ręcznego to tym lepiej. Jeśli chcesz sfotografować detale to popatrz w zakładce DIY jak robi to veteran.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.