Skocz do zawartości
IGNORED

dynaudio audience 52se czy focus 140?

ptx

Rekomendowane odpowiedzi

Różnie można odebrać twoje zapytanie, ja potraktowałem to jako żart. Wzmacniacz na 6s33s ma mój kolega. Odsłuch przeprowadziłem kilka tygodni temu. Z tego co wiem to sporo ludzi ma ten wzmak...

na powyższym przykładzie "u nas", bo w naszym domu, nie mamy osobnych, poza tym raz jedno raz drugie pisze, chociaż ostatnio już tylko męska połowa. Gdybyśmy mieli 2 niki to pewnie byłoby posądzenie o klony.

ps. przeszkadza Ci to?

jeszcze kilka przemyśleń odnośnie focus 110 (oczywiście nie odkrywam tu Ameryki).

Focus 110 mają niższą efektywność (85db) w porównaniu z innymi podstawkowcami dynauadio serii audience i focus (86db). A jak wiadomo ten parametr mierzymy przy 1.000 Hz. To by potwierdzało powyższe podejrzenia o przesunięciu w dół akcentów głośnika s/n np. w stosunku do 42, czego efektem będzie niżej schodzący bas i minimalnie mniej wyeksponowana dolna część średnicy (co nie zmienia faktu że focus 110 to kolumny o poziom wyżej.

Swoją drogą jak archaiczny jest ten parametr - mówi tylko o 1 paśmie kolumn (dolnej średnicy). Moim zdaniem powinien być wymóg podawania efektywności min. w 3 punktach np. 100Hz, 1000Hz i 3000 Hz, lub średniej tych wartości, jeżeli na ulotakch 3 wartości zajmowałyby zbyt dużo miejsca. Oczywiście nie zastąpiłoby to odsłuchów ale jakieś parametry trzeba podawać.

Np. w przypadku samochodów do 1993 roku podawano zużycie paliwa na trasie, przy stałych prędkościach 90km/h i 120km/h - co nie ma nic wspólnego z normalną jazdą. Obenie podaje się wartość uśrednioną, uzyskaną w jeździe z różnymi prędkościami od 0 do 120 km/h, co jest bliższe normalnej ekspoloatacji.

a czy Waszym zdaniem Denonek PMA 1500AE pociągnie Focusy 110 (4Ohm)? Ma nieco wyeksponowaną wyższą średnicę, więc teoretycznie powinno pasować. No ale może nie pociągnąć... No i czy tylny bass reflex nie będzie przeszkodą w 12m2 pokoju? Moje Ushery S-520 mają otworki do przodu i szczególnie nie dudnią, chociaż są blisko ściany. A to...??? Już wiem, że 140 są za duże.

I w Gliwicach, powiadasz, poslucham delty na diabelkach?

Jezeli nie sciemniasz, tak jak nie potrafisz w normalny sposob odpowiedziec na pytanie: skad wziales delte na diabelkach? to chetnie przyjde na odsluch.

Podaj adres, mam czas w piatek.

grześ

lex

I co? Jak zwykle na tym forum - pieprzenie dla pieprzenia.

Miales delte na diabelkach tylko nie wiesz gdzie, nie wiesz z kim i nie wiesz po co.

Bujda. Jak zwykle.

grześ

dla osób zainteresowanych jeszcze na tym wątku dynaudio,

dopiero wczoraj zapoznałem z tym pomiarami focus 110 (internetowe audio 10/2006) - rzeczywiście wychodzi, że

są górki na dole (w okolicach 200Hz) i szczególnie na wysokich częstotliwościach, a w środku jest trochę niżej (od 80 do 83db) - ale podobne charakterystyki ma wiele kolumn, czyli przy odpowiednim doborze wzmaka nie będzie problemu.

>dopiero wczoraj zapoznałem z tym pomiarami focus 110 (internetowe audio 10/2006) - rzeczywiście

>wychodzi, że

>są górki na dole (w okolicach 200Hz) i szczególnie na wysokich częstotliwościach, a w środku jest

>trochę niżej (od 80 do 83db) - ale podobne charakterystyki ma wiele kolumn, czyli przy odpowiednim

>doborze wzmaka nie będzie problemu.

Nie narzekaj na te "dolki" na srodku czy przelomie srodka/gory, bez nich raCzej nie mialbys tak perfekcyjnego operowania sybilantami.

Ktos pisal, ze referencja w operowaniu sybilantami jest monitor C1. Moze i tak, w kazdym razie znacznie tanszy Focus 220 jest od tego idealu calkiem niedaleko imho.

JarlBjorn,

W moim poprzednim wpisie użyłem niewłaściwego sformułowania, moim celem nie była oczywiście ironia, tym bardziej, że nie mam żadnej wiedzy o tych cechach kolumn. Przeciwnie chciałem wyrazić zadowolenie, że posiadane przez nas kolumny są dobre w tej kategorii.

JarlBjorn, 4 Sty 2008, 12:56

>Ktos pisal, ze referencja w operowaniu sybilantami jest monitor C1. Moze i tak, w kazdym razie

>znacznie tanszy Focus 220 jest od tego idealu calkiem niedaleko imho.

sybilanty, referencje, przełomy...

może by tak kolega popracował nad ustawieniem kolumn pierwej?

pzdr noworocznie!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.