Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem dzisiaj swoją nową kartę muzyczną. Creative Elite Pro z panelem.. tak w skrócie. Zwaliła mnie z nóg. Mam porównanie do karty z "podobnego" przedziału "jakościowego". Karta ta nosi nazwę Audiotrak 7.1 Hifi. Audiotrak przy creative to taki mały robaczek :-).

a co powiecie o takim czymś? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ciekawe zestawy 5.1 Edifiera - tańsza alternatywa dla S550D oraz S750D:

Edifier DA5000

Ukryta Zawartość

Edifier DA5000 PRO

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Edifier DA5000 PRO wydaje mi się że to to samo co S530D tylko 5.1, bez panelu sterującego (który jest naprawdę użyteczny), a z samym 'rozszerzonym' pilotem. Natomiast DA5000 różni się tym, że satelitki ma chyba te co S330D. Ale jak już brać, to nie żałować kasy i zdecydować się na S550D :) (mam S530D i uważam, że są naprawdę warte swojej ceny). Swoją drogą, fajnie że takie modele (Edifier DA5000 i PRO) istnieją, tylko gdzie je kupić? xd

Dość ciekawe porównanie Logitech Z-5500 vs Edifier S550

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście satelity i subwoofery w obu zestawach wyglądają podobnie. Jednak różnic w budowie, zastosowanych przetwornikach itp. musi być sporo, zważywszy na fakt, że oba zestawy (DA5000 i DA5000 PRO) są stosunkowo tanie.

Jak dla mnie cena S550D jest stanowczo za wysoka. Wolałbym kupić sprawdzone Z-5500 z wbudowanymi dekoderami. Fajna za to są S750D. Wszystkie zalety Z-5500 + lepsze satelity i większy subwoofer, ale aż strasz pomyśleć ile by kosztowały na polskim rynku.

Wracając do DA5000 oraz wersji PRO- póki co nie kupisz ich w Polsce. W ogóle ciężko dostać Edifiery, jedynie w Yooki mają trochę modeli. Swoje S530D kupowałeś właśnie tam?

Trochę nie ładnie z mojej strony.. ale budżet się niebezpiecznie zawęził i czas mnie goni. Może ktoś jest zainteresowany?

Ukryta Zawartość

Dla zakładki "GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE....." -20zł od ceny.

Ukryta Zawartość

jokerthc, 11 Lip 2010, 01:05

(...)

>Wracając do DA5000 oraz wersji PRO- póki co nie kupisz ich w Polsce. W ogóle ciężko dostać Edifiery,

>jedynie w Yooki mają trochę modeli. Swoje S530D kupowałeś właśnie tam?

Tak, za 879zł z przesyłką, jak byś chciał kupić, to przygotuj sobie do odbioru drugą osobę (bo po schodach np to już sam tego pudła nie wniesiesz :) )

ALTON, 11 Lip 2010, 09:14

(...)

>

Ukryta Zawartość

>Dla zakładki "GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE....." -20zł od ceny.

Fajnie wyglądają, nawet zasiłka jest nawet chyba ta sama co w P5800

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

u nas kosztują około 230pln

Ukryta Zawartość

ale to jedyny sklep i nawet fotki nie dał głośników więc pewnie i kupić się też nie da u nich

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ja się już na poważnie rozglądam za nowymi głośnikami do komputera, bo ostatnio brakuje mi czasu i muzyki słucham praktycznie tylko z kompa. Niestety w słuchawkach przy tych upałach nie idzie wytrzymać, dlatego zostają mi moje Logitechy X-230. Grają one tak kiepsko, że nadają się tylko do odtwarzania dźwięków systemowych i filmików z Youtube'a.

Mam kilka zestawów na oku:

- Creative T20 II

- Creative T40 II

- Creative T3

- Microlab FC-530/FC-730 + dokupienie i zamontowanie tweeterów

- Solo1C, ewentualnie jakieś inne małe głośniki aktywne + subwoofer

- Scythe Kro Craft PLUS + subwoofer

Na monitory bliskiego pola i inne formy większego stereo nie ma miejsca (biurko narożne).

Wiem, że rozstrzał cenowy i jakościowy jest duży, ale niekoniecznie chce kupić najdroższa głośniki na jakie mnie stać. Chcę dokonać mądrego i przemyślanego zakupu.

Opinie o w/w głośnikach mile widziane.

Jestem ciekaw gdzie kolega postawi tego suba ... bo jak na podłodze/pod biurkiem/obok biurka na podłodze to nie będzie to grało z powodów ... zjawisk fizycznych :]

Ciekawe wymagania. Dlaczego przypuszczasz, że do Kro Craft (rozumiem, że z dedykowanym wzmacniaczem) potrzebny Ci będzie subwoofer, a do plastikowych T20/40 nie?

Bo mi się wydaje, że z subwooferem to bass z monitorków Scythe napędzanych klasą D (scythe amp) straci cały urok.

Poza tym w takich warunkach jak biurko w kącie zawsze im mniej głośników tym lepiej, mniej konfliktów względem otoczenia, dobrze byłoby wziąć to też pod uwagę.

Ltc.Kilgore, 16 Lip 2010, 12:53

Wiesz co się dzieje z pasmem takich wypierdków kiedy sub ląduje na podłodze ? - jest dziura w średnicy, ZERO kontroli basu ... po prostu gra to do D...Y .

Miałem komputerowe 2.0 i w identycznej cenie zestaw z subem - ten z subem wytrzymał moją cierpliwość 3 dni a te 2.0 bez suba kilka lat :]

A co do klasy "D" to nie wiem co ma ona w kwestii basu (negatywnego) do znaczenia? ... że niby "D" to mniej basu niż A czy AB? ... NIE ... akurat wzmacniacze w klasie D są idealne na bas.

>Poza tym w takich warunkach jak biurko w kącie zawsze im mniej głośników tym lepiej, mniej

>konfliktów względem otoczenia, dobrze byłoby wziąć to też pod uwagę.

Oczywiście ... i dla tego wolę 2.0 z niskotonowcami co najmniej 5" niż dwie pchły i pudełko po butach.

ALTON

16 Lip 2010, 08:25

T3 gra podobno naprawdę ładnie i nadawałby się także do grania i oglądania filmów. Na jego korzyść przemawiają też satelity niewielkich rozmiarów.

Kyle

16 Lip 2010, 08:31

Postawię go koło biurka, bo będzie miał tam trochę przestrzeni. Z resztą co jest złego w stawianiu subwooferów na podłodze? I nie mam tu na myśli stawiania w kącie czy pod biurkiem.

Ltc.Kilgore

16 Lip 2010, 12:53

Szczerze to dodałem tego Scythe Kro Craft tylko dlatego, że liczyłem na jakieś opinie posiadaczy, ewentualnie osób, które miały przyjemność testować ten zestaw. Raczej bym tego nie ustawił na biurku z uwagi na zbyt długie głośniki i tylny bass-reflex. Do muzyki bas by mi pewnie wystarczył, skoro w T20 mi go jakość specjalnie nie brakowało.

Swoją drogą słuchałem wczoraj T20 i zszokowała mnie ich wielkość. W rzeczywistości to kolosy, a na zdjęciach wyglądają na malutkie. Grają naprawdę przyjemnie jak na komputerowe "pierdziawki". Ich średnica robi wrażenie.

ALTON

16 Lip 2010, 13:19

Subwoofer z zestawu T3 wymaga chyba trochę miejsca z przodu i po bokach z uwagi na membrany bierne?

Kyle

16 Lip 2010, 13:32

Też bym pewnie wolał porządne stereo, ale 5" to już niemały przetwornik i wymaga sporej obudowy. Dałbym radę zmieścić takie głośniki na biurku, ale o odsunięciu od ściany czy daniu mi trochę przestrzeni mógłbym zapomnieć, a wtedy mija się to z celem.

ALTON 16 Lip 2010, 13:19

Nie napisałem tego - przepraszam, ale odnosiłem się do posta w którym jokerthc rozpatruje zakup tych mimo wszystko nie do końca "kolosów" (bez urazy, jokerthc) bez subwoofera, a do zestawu Scythe znacznie bardziej pełnozakresowego dopisał "+ subwoofer". To mnie zdziwiło, ale teraz wygląda na to, że to zwykła pomyłka. A o Creative T3 nic mi nie wiadomo.

Kyle 16 Lip 2010, 13:29

Nie do końca jestem pewien, co zostało przez Ciebie nazwane wypierdkami. Ale wydaje mi się, że to i tak mało istotne, bo nie tylko wypierdków dotyczy ta sama reguła. Bass "schowany" pod biurkiem zawsze wariuje.

A co do klasy D to chyba wyraziłem się jakoś opacznie. Właściwie, to chodziło mi o to, że szkoda by było właśnie ten fajny basik z cyfrowego wzmacniacza (Scythe AMPa) zabryzgać subwooferem (a tym bardziej tanim subwooferem).

Moim zdaniem 5 calowe wooferki w 2 - drożnych monitorkach na biurko, to czasem aż zanadto, ale zgadzam się z Tobą po części dlatego, że słaby mamy wybór mniejszych przetworników.

Ltc.Kilgore 16 Lip 2010, 21:00

Kolosy to rzeczywiście określenie na wyrost, jednak muszę przyznać, że T20 wydały mi się bardzo duże. Ciekawy jestem jak by T40 wypadły na żywo. Tak czy inaczej design tych głośników bardzo mi się podoba.

Do muzyki subwoofer nie jest niezbędnie potrzebny pomimo tego, że lubię słuchać amerykańskiego rapu. Co innego w grach i filmach - tam małe stereo może nie oddać wszystkich efektów.

Przejrzałem też ofertę monitorów aktywnych i w oko wpadły mi :

- Behringery MS40 (są nieduże i mają przedni bass-reflex),

- Alesis M1 Active 520 USB (na allegro za 699zł),

- Swan M200MKII (niestety nie do dostania w Polsce).

macał albo słuchał ktoś tych pierdziawek?

obudowa mdf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

mikson na soomalu jest dużo zdjęć ze środka. Ciekawe głośniczki aczkolwiek chyba za małe. Kolejna sprawa to zasilanie zewnętrzne.. nie są tak mobilne jak wyglądają :)

mar3k fajny unboxing :)Zestaw prezentuje się naprawdę ładnie.. Szkoda tylko, że ceny edifiera znowu podskoczyły. Miałem w planie jeszcze nie tak dawno pozbyć się aktualnego sprzętu i zakupić edifiera S550.. cena z 1399 powędrowała na 1599.. niestety, pomysł legł w gruzach.

• Pokaż nowe odpowiedzi