Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

@ Kyle

Jak czytałeś recenzję, to znasz wszelkie plusy i minusy, to jest tak samo jak np. z kolumnami tubowymi, albo się je pokocha, albo odrzuci, jednak nie można podważyć ich pewnych zalet, których nie osiągniemy w innego rodzaju konstrukcjach. Tu jest podobnie, pewne podbarwienia wchodzą w grę, ale dostajemy coś w zamian, coś czego nie usłyszysz nigdzie indziej. Poza tym słuchasz wykresów czy muzyki...

@ Matheo

xD Zostałeś genialnie podpuszczony przez Zyzia. :D

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

jednak nie można podważyć ich pewnych zalet, których nie osiągniemy w innego rodzaju konstrukcjach.

Które zalety masz na myśli? Brak zwrotnicy pomiędzy wzmacniaczem a głośnikiem? "Punktowe" źródło dźwięku? - to już lepiej użyć dwóch głośników w układzie koncentrycznym z aktywnym podziałem pasma (też będzie punktowe źródło i zero elementów, nie licząc kawałka przewodu, pomiędzy końcówką mocy a samym głośnikiem).

@Matheo śmiałem się, jak każdy kto zobaczył, jak się dałeś i wkurzyłeś na tekst zyzia (nie wiem kto by to wziął na serio, a Ty wziąłeś... Cóż. Ewidentnie tekst 'na odczep się, a ty używałeś go jako argumentu. No porażka.)

A co do 'naszej przeszłości', to widzę o co ci chodzi i rozumiem. Ale tak jak i wtedy pisałem i skoro nie pamiętasz to przypomnę: robisz to w żałosny sposób z za dużą, żeby nie powiedzieć z przytłączającą ilością emocji. Nikogo tak nie przekonasz i tylko wywołujesz kłótnie. (trol??) Stąd piszę żebyś pisał na forum publicznie i o to mi chodziło 'w każdym szaleństwie jest logika'. Bo mimo wszystkich twoich tekstów, przeżywania na ogromną skalę i rzucania się na ludzi (tu podkolorowałem więc się nie rzucaj, bo znowu potwierdzisz to z czego się śmiejemy, choć niestety sporo w tym prawdy) to pomysł z podpięciem głośniczków Kody do suba mnie zainteresował. I jak będę miał okazję to to zrobię, bo jestem ciekawski z natury ;] Tak że jak opanujesz emocje, do jakiegoś rozsądnego poziomu, to nie tylko ze mną możesz spokojnie dyskutować ;] Ale wszystko zależy ile osób już tu obraziłeś i to nie jednokrotnie i nawet więcej niż dwukrotnie, z tego co widzę...

A co do pomysłu z podpięciem. To sens to ma chyba tylko przy tanich zestawach i o to przez cały czas chodzi np DawidowiM, bo w wyższych modelach jak T3 czy Companion 3, jest już wszytko na tle przemyślane, że można więcej zepsuć niż zyskać. Poza tym chyba gdzieś już w tym temacie widziałem rozkmin z dobudowaniem głośnika wysokotonowego do Companionów...

Które zalety masz na myśli? Brak zwrotnicy pomiędzy wzmacniaczem a głośnikiem? "Punktowe" źródło dźwięku? - to już lepiej użyć dwóch głośników w układzie koncentrycznym z aktywnym podziałem pasma (też będzie punktowe źródło i zero elementów, nie licząc kawałka przewodu, pomiędzy końcówką mocy a samym głośnikiem).

Wszystko po trochu. Poza tym ja na siłę nie bronię tego typu układów, bo także jestem zwolennikiem kolumn 2 drożnych. Jednak trzeba umieć także dostrzec zalety tego typu rozwiązań. Tu cytat z recenzji: "Niezależnie od osobistych preferencji warto powiedzieć, że z nero125 usłyszałem rzecz, której nigdy wcześniej nie miałem okazji doświadczyć. Chodzi o płytę The Mills Brothers "Spectacular" (Going for a Song, GFS275) ze starutkimi nagraniami, gdzie nie ma instrumentów, zaś ich dźwięki imitowane są przez członków grupy. Całość zabrzmiała powalająco i zniewalająco. Ciepły, gładki środek, wyrazisty wgląd (w głąb) nagrania, bardzo wyraźnie artykułowane elementy tekstu, które niemal zawsze są zacierane oraz ogólna kultura. Czegoś takiego nie słyszałem nigdy."

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dla mnie sens forum jest oczywisty, więc dajmy spokój z takimi tekstami. Dla kogo nie jest? - zapraszam do przejrzenia tego wątku tak ze 10 stroniczek do tyłu. Znafcuf nie brakuje i nie starają się ukrywać.

Ja też nie handluje sprzętem więc czasem się odezwę bo krew mi się burzy od czytania pierdół wypisywanych przez tutejszą akwizycję. Co nie oznacza, że każdy jest akwizytorem więc nie wypaczaj obrazu rzeczywistości.

Nie lepiej dać sobie na luz? :) Bo wrzodów żołądka można się nabawić i w ogóle :) Spokojnie :) Ja się tylko pytałem jakie głośniki do komputera wyraźnie lepsze od Bose byś polecił? Chętnie się zapoznam z nimi, a jeżeli mi się spodobają, to na pewno o tym napiszę w tym temacie.

widzisz varamir - taka z tobą dyskusja... piszesz o emocjach, przekonywaniu, opisujesz, oceniasz, mędrkujesz...

Po czym piszesz niby merytorycznie tak:

A co do pomysłu z podpięciem. To sens to ma chyba tylko przy tanich zestawach i o to przez cały czas chodzi np DawidowiM, bo w wyższych modelach jak T3 czy Companion 3, jest już wszytko na tle przemyślane, że można więcej zepsuć niż zyskać. Poza tym chyba gdzieś już w tym temacie widziałem rozkmin z dobudowaniem głośnika wysokotonowego do Companionów...

Nie pozostaje mi nic innego po tym tekście jak napisać, że nie czytasz tego, co komentujesz. Cała moja argumentacja podważa pewną koncepcję po czym czytam, że "wszytko jest na tyle przemyślane, że można więcej zepsuć niż zyskać"

Hmmm... takiego absurdu logicznego dawno nie czytałem. Próbujesz bowiem przyjąć tezę, która po prostu ma uniemożliwić jakąkolwiek dyskusję. Pójdźmy krok dalej - napiszmy którzy producenci są tak genialni, że nie wolno oceniać ich produktów bo są równie genialne jak ich twórcy. Rzeknę ci więc dosadnie - ja tak mocno przemyślałem mą koncepcję, że lepiej jej nie komentować bo ona jest megagenialna w założeniu. Na tyle genialna, że ona może tylko poprawić to, co tak genialnie stworzył Wielki Stwórca w tej czy innej genialnej firmie np. Bose.

A jeśli nadal nie rozumiesz zakończę krótko - genialni stwórcy stworzyli kulawy dźwięk z bardzo kulawych jak na cenę zestawów. I wcale nie mam zamiaru przekonywać mojego lewego a nawet prawego ucha, że to co słyszę za np. 1000zł od Bose'a jest cudowne. Wręcz przeciwnie - zachęcam do konstruktywnej dyskusji, która spowoduje, że ludzie zaczną myśleć ile marży płacą za cuda produkowane małymi zółtymi rączkami.

@Matheo śmiałem się, jak każdy kto zobaczył, jak się dałeś i wkurzyłeś na tekst zyzia (nie wiem kto by to wziął na serio, a Ty wziąłeś... Cóż. Ewidentnie tekst 'na odczep się, a ty używałeś go jako argumentu. No porażka.)

A co do 'naszej przeszłości', to widzę o co ci chodzi i rozumiem. Ale tak jak i wtedy pisałem i skoro nie pamiętasz to przypomnę: robisz to w żałosny sposób z za dużą, żeby nie powiedzieć z przytłączającą ilością emocji. Nikogo tak nie przekonasz i tylko wywołujesz kłótnie. (trol??) Stąd piszę żebyś pisał na forum publicznie i o to mi chodziło 'w każdym szaleństwie jest logika'. Bo mimo wszystkich twoich tekstów, przeżywania na ogromną skalę i rzucania się na ludzi (tu podkolorowałem więc się nie rzucaj, bo znowu potwierdzisz to z czego się śmiejemy, choć niestety sporo w tym prawdy) to pomysł z podpięciem głośniczków Kody do suba mnie zainteresował. I jak będę miał okazję to to zrobię, bo jestem ciekawski z natury ;] Tak że jak opanujesz emocje, do jakiegoś rozsądnego poziomu, to nie tylko ze mną możesz spokojnie dyskutować ;] Ale wszystko zależy ile osób już tu obraziłeś i to nie jednokrotnie i nawet więcej niż dwukrotnie, z tego co widzę...

DavidM - napisz jeszcze ile to kosztuje, po czym oceń ten produkt w relacji dźwięk do ceny i zawnioskuj do admina o przeniesienie tego wątku do innej sekcji tegoż forum

Wszystko po trochu. Poza tym ja na siłę nie bronię tego typu układów, bo także jestem zwolennikiem kolumn 2 drożnych. Jednak trzeba umieć także dostrzec zalety tego typu rozwiązań. Tu cytat z recenzji: "Niezależnie od osobistych preferencji warto powiedzieć, że z nero125 usłyszałem rzecz, której nigdy wcześniej nie miałem okazji doświadczyć. Chodzi o płytę The Mills Brothers "Spectacular" (Going for a Song, GFS275) ze starutkimi nagraniami, gdzie nie ma instrumentów, zaś ich dźwięki imitowane są przez członków grupy. Całość zabrzmiała powalająco i zniewalająco. Ciepły, gładki środek, wyrazisty wgląd (w głąb) nagrania, bardzo wyraźnie artykułowane elementy tekstu, które niemal zawsze są zacierane oraz ogólna kultura. Czegoś takiego nie słyszałem nigdy."

luz jest - ale byznesa podupadają jak ktoś pisze niewygodne temata hehehe

Nie lepiej dać sobie na luz? :) Bo wrzodów żołądka można się nabawić i w ogóle :) Spokojnie :) Ja się tylko pytałem jakie głośniki do komputera wyraźnie lepsze od Bose byś polecił? Chętnie się zapoznam z nimi, a jeżeli mi się spodobają, to na pewno o tym napiszę w tym temacie.

Jak dla mnie koniec karmienia trola. Już 2x próbowałem się do Cb przekonać, trudno. Nie muszę, jako jeden z niewielu, żeby nie powiedzieć jako jedyny, mieć o Tb dobre zdanie. Jedyne co umiesz robić to komentować i wyśmiewać. I cytować bez ładu i składu. Na całe dwie akcje napisałeś może 3x coś wartego uwagi. Jedyne co przychodzi mi do głowy to 'myśl' bo tracę wiarę w ludzkość -.-"

I mówienie do kogokolwiek "Nie pozostaje mi nic innego po tym tekście jak napisać, że nie czytasz tego, co komentujesz" jest kpiną w żywe oczy, bo ile razy czytam co piszesz, to się okazuje że czytasz JEDNO zdanie i piszesz o tym całe wypracowanie. Bez względnu na kontekst, czy myśl. Po prostu puszczasz wodze fantazji i potem się dziwisz że ktoś ma Cię dość. Powodzenia i miłej zabawy.

Zabawne... zaiste zabawne i zacne jak człowiek przypisuje innemu własne cechy starając się stanąć na piedestale mądrości.

Tak właśnie Wielmoża Varamir, wszechświatowy znawca systemów muzycznych próbuje wykazać, że trol tylko trolem jest i o muzyce oczywista pojęcia mieć nie może.

Jak dla mnie koniec karmienia trola. Już 2x próbowałem się do Cb przekonać, trudno. Nie muszę, jako jeden z niewielu, żeby nie powiedzieć jako jedyny, mieć o Tb dobre zdanie. Jedyne co umiesz robić to komentować i wyśmiewać. I cytować bez ładu i składu. Na całe dwie akcje napisałeś może 3x coś wartego uwagi. Jedyne co przychodzi mi do głowy to 'myśl' bo tracę wiarę w ludzkość -.-"

I mówienie do kogokolwiek "Nie pozostaje mi nic innego po tym tekście jak napisać, że nie czytasz tego, co komentujesz" jest kpiną w żywe oczy, bo ile razy czytam co piszesz, to się okazuje że czytasz JEDNO zdanie i piszesz o tym całe wypracowanie. Bez względnu na kontekst, czy myśl. Po prostu puszczasz wodze fantazji i potem się dziwisz że ktoś ma Cię dość. Powodzenia i miłej zabawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sprawdzają się te głośniki w grach i w filmach? Chodzi mi o imitację dźwięku przestrzennego. Na poprzedniej stronce wrzuciłem 4 zestawy głośników i tam chyba każdy miał taki "bajer". Nie wiem jak jest w tym przypadku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sprawdzają się te głośniki w grach i w filmach? Chodzi mi o imitację dźwięku przestrzennego. Na poprzedniej stronce wrzuciłem 4 zestawy głośników i tam chyba każdy miał taki "bajer". Nie wiem jak jest w tym przypadku.

Tzn. sprawdzą, ale o imitacji dźwięku przestrzennego możesz od razu zapomnieć, w tej cenie zapolował bym na Bose Companion 5 jeśli szukasz czegoś do gier i filmów z zestawów 2.1. Możesz podpytać o szczegóły Altona który je miał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wchodzę na 3 aukcje po kolei i wszystkie nadają się do działu "Allegro LOL'e"

... najpierw light, czyli po prostu gość chyba nie bardzo wie co sprzedaje umieszczając głośniki w dziale 2.1 zamiast 2.0 .... no ale 3 pudełeczka "som" no nie ? x-P

Ukryta Zawartość

... teraz ciekawe głośniczki JBL CS 360 (ciekawe jest to że są 3.1 - i to akurat nie jest przekręt) ... jednak pasmo przenoszenia satelitek jest wielce zastanawiające ... 35hz-20khz ... kurcze ... to po co sub do tego? x-P

Ukryta Zawartość

... a na deser "klasyka" ... czyli głośniki o mocy 1000WATT, z ... uwaga ... SUPERWOOFEREM o zniewalającej (kaczki) średnicy 3,5" (holly shit)

Ukryta Zawartość

ps. cena tych kilowatowych "potForUF" 20 złociszy ... potworne

ps. ps. - wskazówka dla ew. maturzystów czy tam innych: potworów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

DavidM zacząłem się przyglądać tym głośnikom Bose i wtedy potwierdziły się moje wcześniejsze obawy. Nie da się podłączyć ich do ps3 za pomocą wyjścia cyfrowego usb. Można to zrobić za pomocą minijack tylko, że wtedy tracimy chyba na jakości dźwięku.

... teraz ciekawe głośniczki JBL CS 360 (ciekawe jest to że są 3.1 - i to akurat nie jest przekręt) ... jednak pasmo przenoszenia satelitek jest wielce zastanawiające ... 35hz-20khz ... kurcze ... to po co sub do tego? x-P

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale na stronie producenta podane są te same dane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).pdf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajny test:

Te pierwsze to microlab b-73 pod inną nazwą, a drugie to Edirol Ma-7a. Trzecie wiadomo :)

Matheo i SZROT powstrzymajcie się od komentarzy. Wasze zdanie znam :)

Edytowane przez Yodzisław

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Fajny test:

Te pierwsze to microlab b-73 pod inną nazwą, a drugie to Edirol Ma-7a. Trzecie wiadomo :)

Szczerze ? ... Microlab B-73 zagrały najlepiej (choć trochę potrafiły przysypać górą, ale gdyby lekko ją przyciąć regulatorem z tyłu ... tak czy inaczej najlepsze z trójki, najnaturalniej i najczytelniej grające, bas nieprzewalony i szybki). Edirol MA-7a muły (swoją drogą specyficznie mają podbity bas w pewnym przedziale - fuj, ... no i góra wycięta) . BOSE też kiepsko i nieczytelnie (np. wokal), lecz sporo basu.

Edytowane przez Kyle

Bez jaj, MA-7a zawodzą jak moje Modecomy HF24 xD Też mam wrażenie ze B73 były najlepsze, po nich Bose, ich plus, są małe. I nie zawodzą jak Edriole... Co ciekawe też przypominają moje HF24. Nie wiem czy tam ktoś nie przesadził z ustawieniami dźwięku.

Ciekaw też jestem jak by było, jak by to wszystko porządnie rozstawić... Bo to to tak pobierznie. Nie ma też nagrania, są same zdjęcia... Jakoś nie ufam temu 'testowi'

P.S. dla jasności słuchałem tego na słuchawkach xP

Edytowane przez varamir

Test spodobał mi się ponieważ porównuje kilka głośników w tej samej pozycji nagrane tym samym (chyba niezłym) mikrofonem. Niestety jak dla mnie Bose wypada słabo. Moim zdaniem jest to wina słabego taniego głośnika zamontowanego w tej obudowie. Mój egzemplarz jest na dodatek chyba uszkodzony bo mam wrażenie że gra jeszcze gorzej od tego z filmiku.

Nie wiem czy dotarliście, ale jest jeszcze druga część testu - większy rozstaw i max głośność:

B-73 ogólnie ma podobny charakter do mojego fc-330 (o ile film na youtube można traktować jako wiarygodne źródło w tej kwestii) co się liczy na plus dla microlabów. Widać że trzymają się jakiejś koncepcji brzmienia. W ogóle wg mnie wychodzi na to że jest to super firma.

Oczywiście to moje subiektywne spostrzeżenia. Każdy powinien słuchać tego co lubi:)

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Mam coraz większą ochotę na systemik yamahy... B73 ładnie nadają rytm, choć ogólnie nie czuć tego tak jak to robią edriole... Basik specyficzny :) Szkoda, że to jedyne im wychodzi... I jeśli przedmówca Kuba_622 mówi prawdę, to te Bose nie powinny być takie złe (jak na swój rozmiar) Jak by nie było to one mają najlepszy wydzwięk basu... Co jest dziwne xD Kto słucha hardstyle wie o czy mówię :) Reszta należy do B73 :) Co mogą to robią jak mogą najlepiej. Bose jak widzę również.

I nie powiem, że z filmika da się poznać brzmienie jakichś głośników, za to spokojnie jakieś tam spostrzeżenia są :)

xxqwerty25 bose tak jak mówisz nie zagrają cyfrowo pod PS3 jednak mają także wejście analogowe na pilocie. Do stereo jednak lepsza będzie wersja C3. Obejrzałem sobie ten test na Yt. Faktycznie, microlaby zagrały najlepiej ale ta góra.. za mocna. Bose.. no cóż :-).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Środek B73.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ALTON

Fajny test:

Komentarza co do jakości nie będzie - rzeknę tylko, że Wasze werdykty z tej trójki mnie kompletnie nie dziwią. Przedział cenowy jest okrutny a jednak Microlab się zmieścił w tej cenie z klasyczną konstrukcją.

tutaj ciekawy link:

Ukryta Zawartość

Jak widać mamy w nich dwa głośniczki: jeden HF, czyli calowa kopułka oraz 4" low/midrange. To absolutnie wystarczy dla produkcji przyjemnego dźwięku (jak na tą cenę). Nie ma co liczyć oczywiście na przepastny dół ale nie każdy pragnie mieć łupanie po dole. Taki zestaw głośników gwarantuje natomiast przetwarzanie wystarczająco szerokiego pasma, w dodatku naturalnego dla ludzkiego ucha. I taki układ głośników powinien być wsadem satelit do głośników w układzie 2.1

Widać w każdym razie, co daje taki układ tymczasem w Super Zestawach wielce znamienitych producentów wsadza się de satelit jeden np. 2,5-3 calowy głośnik, który ma jakimś cudem obrobić najcenniejsze pasmo. Nazwijmy to w końcu dźwiękowym barbarzyństwem.

I o to idzie w całym sporze. Nie o tego czy innego producenta, bo problematyka ma charakter uniwersalny.

Ukryta Zawartość

Zgadzam się w połowie. Wydaje mi się że w głośnikach typu Creative, Logitech czy również Bose nie tylko kompromisy gabarytowe odciskają się na brzmieniu ale również jakość głośników (a może wzmacniaczy zamontowanych w tych kolumienkach?). Wiadomo że nie zagrają jak klasyczne konstrukcje, ale można by z nich wyciągnąć dużo więcej gdyby wsadzono w nie lepsze podzespoły. Satelity Microlabów fc-330 dają radę. A produkty wyżej wymienionych firm to kompromis nie między wielkością zestawów a jakością dżwięku, tylko między marketingiem a jakością dźwięku.

Widzę, że poza mną nikt z osób wypowiadających się ostatnio w tym wątku nie słuchał Bose Companion 2 (kolegi z uszkodzonymi nie liczę), dlatego napiszę parę słów, może komuś to się przyda :)

Na pierwszym filmiku B-73 zagrały o klasę lepiej od pozostałych, z tym, że dźwięk Bose z tego filmiku z rzeczywistością nie ma praktycznie nic wspólnego (filmiku słuchałem na słuchawkach ATH-AD500, jakby kogoś to interesowało, a swoją drogą bardzo fajne słuchawki do komputera, polecam :).

Drugi filmik jest trochę bliższy rzeczywistości, z tym, że na nim wszystkie trzy wypadły porównywalnie słabo.

Tyle o odsłuchach z Youtube :P Z recenzjami w stylu że wokal nieczytelnie na podstawie odsłuchów z filmiku bym się powstrzymał ;)

Co do samych Bose, to jak już mówiłem, dla mnie one mają za bardzo podbity wyższy bas, który trochę obniżyłem przy pomocy equalizera. Porównywałem je bezpośrednio z kilkoma całkiem klasycznymi konstrukcjami np. Tannoy M2. Z tego filmiku nie widać np. że Bose mają bardzo rozciągniętą na boki scenę - można je postawić nawet po dwóch stronach monitora i scena będzie w miarę szeroka (co pewnie dla niektórych jest ważne), natomiast jest ona spłaszczona w w linii przód/tył. Inna sprawa to to, że brzmią dobrze kiedy słuchać cicho i bardzo cicho, naomiast brzmią kiepsko, kiedy słuchać bardzo głośno. Ogólnie, jako głośniki do komputera przy bliskim odsłuchu są całkiem w porządku. Wykonane są też bardzo estetycznie (w przeciwieństwie do wielu omawianych tu produktów. Oczywiście wspomniane Tannoy też są dobrze wykonane, ale to akurat inny przedział rynku), więc jeżeli dla kogoś logo "Bose" nie stanowi powodu do wstydu, to będą się ładnie prezentować na biurku :)

O dźwięku Bose czy Tannoy M1, M2, czy Solo7c czy innych, które znam, w skali 'absolutnej' nie będę się wypowiadał, bo preferuję dźwięk słuchawek i nie byłbym tu obiektywny.

Co do tych B-73, jeżeli grają tak świetnie, to tylko się cieszyć. Ale nie będę leciał do sklepu na podstawie filmików z Youtube, może koledzy pierwsi przetrą szlak i zdadzą relację, to wtedy się zobaczy :D

i ja się zgadzam... w 3/4 :-)

Jasne, że wartością systemów 2.1 jest nieduży rozmiar tam gdzie nie mamy miejsca, czyli zazwyczaj przy monitorze/laptopie. Pewnie i wszystkie składowe nie porywają jakością, w tym również elektronika.

Ale wierz mi, że zakładając, że wzmak jest ulokowany w pudle z wooferem to nie potrzebujesz szalonego gabarytu by satelity miały 2 głośniki, np. takie jak w tych microlabach. Ja już pisałem o podłączeniu na satelitach Wafli 9.0, które nie są duże. A zerknij np. na takie coś jak STX E200... Cena za parę nówek - 200zł. To ma idealne wymiary i zagra na 100% lepiej niż satelitki nawet przy marnej elektronice.

Ja jeszcze raz nazwę barbarzyństwem muzycznym czy wręcz kastracją dodawanie do PC setów marnych satelitek z pojedynczymi głośnikami. Już pisałem o różnicy po podpięciu zamiast oryginalnych głośników - kolumienek dwudróżnych. Wierz mi różnica jest kolosalna!!! Jedyna rekomendacja to jednak podłączanie takich innych, porządniejszych kolumienek do zestawu, który ma min. 15-20W rzeczywistej mocy na kanał.

U bratanka podłączyłem Jamo S426 (tanie jak barszcz kolumienki z kopułką i 3" midrangem) do Logów z2300 - i powiem krótko - producent powinien się wstydzić, że sprzedaje taki zestaw. Nie elektronika jest wąskim gardłem. Nawet nie jakość głośników tylko ich ilość (dwa nie jeden, każdy pełniący konkretną rolę)

Zgadzam się w połowie. Wydaje mi się że w głośnikach typu Creative, Logitech czy również Bose nie tylko kompromisy gabarytowe odciskają się na brzmieniu ale również jakość głośników (a może wzmacniaczy zamontowanych w tych kolumienkach?). Wiadomo że nie zagrają jak klasyczne konstrukcje, ale można by z nich wyciągnąć dużo więcej gdyby wsadzono w nie lepsze podzespoły. Satelity Microlabów fc-330 dają radę. A produkty wyżej wymienionych firm to kompromis nie między wielkością zestawów a jakością dżwięku, tylko między marketingiem a jakością dźwięku.

Yodzisław wymień swoje głośniki bo z pewnością trafiłeś na felerną sztukę.

Dosyć długo słuchałem C2 i moim zdaniem jak na komputerowe pierdziawki 2.0 do cichego słuchania

są bardzo dobre (dzwięki oderwane od głośników:-)), choć faktycznie na większej głośności część pasma jest jakby wycinana.

Matheo - pewnie że masz rację - dwódrożne lepsze od jedno, ale myślę że "jednodrożność" satelitek po prostu podpada pod obniżanie kosztów produkcji. A dla mnie barbażyństwo to kilka zestawów 2.0 Creative które słyszałem :)

A C2 jadą oczywiście do wymiany. Ale coś czuję że to nie mój klimat.

Tylko że w komputerowym audio, dużą rolę spełniają także wymiary i dizajn, poza dźwiękiem oczywiście. Ja jakoś sobie nie potrafię wyobrazić na biurku monitorów pasywnych czy aktywnych o wymiarach które by pomieścił 13cm głośnik nisko-średniotonowy i 1 calową kopułkę wysokotonową, a pomiędzy nimi laptop czy komputer na spodzie.

Pojawił się nowy konkurent dla zestawów bose companion i creative T3, a chodzi o zestaw 2.1 corsair sp 2500. Zestaw posiada między innymi system BI-AMP i wzmacniacz w klasie D :

Ukryta Zawartość

Przekrój subwoofera :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi