Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepło,zimno,neutralnie-monitory do 10 k

wa-lo-dia

Rekomendowane odpowiedzi

ja już słuchałem czarnych z połyskiem i matowych, bordowych, takich jak sosna i świerk. Teraz mam w takiej okleinie czarno-machoniowej. Z przodu jak mają maskownice to zazwyczaj są koloru czarnego, ale też słuchałem szarych (ale to nie były monitory)

baszti=> okleina "machoniowa", taka pisana przez "ch" to chyba plastik. Prawdziwy mahoniowy fornir jest pisany przez "h".

wa-lo-dia=> fajny wątek, myślę że przyda się wielu osobom. Moje doświadczenie z monitorami nie jest duże, bo traktuję je jako surround w systemie multichannel, ale:

1. Audio Physic Yara monitor - cena ok 3.000 PLN, obudowa zamknięta. Dobre. zdecydownie neutralne kolumny. Uniwersalne i neutralne, dokładne ale nic poza tym. Trochę bez życia. Mam je w swoim systemie m.ch. To monitory dla energicznych wzmacniaczy z dobrym basem i dobrą wydajnością prądową. Moja ocena (w skali 1-10) to 6 punktów.

2. Focal JM Lab Electra 1007Be - cena ok 10.000 PLN, bass reflex z tyłu. Wysoka klasa. Wysokie tony DOSKONAŁE, rozdzielczość i przejście do średnich tonów bardzo dobre, średnica normalna, bas monitorowy (ale to nie jest ich wada, bo co można wyciągnąc z małej skrzynki). To monitory dla neutralnych lub trochę ocieplonych i dość MOCNYCH wzmacniaczy. Raczej chłodne niż zimne ("jasna strona księzyca"). Moja ocena (w skali 1-10) to 8 punktów.

3. Mission V60 (seria Volare) - cena ok 1.500 PLN, bassreflex z tyłu. Niezłe. Raczej muzykalne i ciepłe, bez przesady ale jednak z tendencją do ocieplenia. Słychać bas!!! Przyjemne brzmienie, raczej dla analitycznego wzmacniacza. Moja ocena (w skali 1-10) to 4 punkty.

Więcej monitorów nie pamiętam......

avance signature 3mkII - raczej neutralne,lekko introwertyczne i martwe

avance epsilon 960 mkII - oschłe, nieco jaśniejsze

a koń jaki jest każdy widzi - to było dyskutowane - metr czy ćwierćnuta są dokładnie zdefiniowane, normalizacja wkracza w kolejne aspekty życia (np. odzież szpitalna męska, damska, dziecięca) jednak trudno sobie wyobrazić, że doczekamy się opracowania w stylu "Zespoły głośnikowe - jasność (neutralność, ciepło, zimno etc)" czy "barwa dźwięku" - definicje. Bo chyba mierzalne parametry głośnika nie dadzą się statystycznie skorelować z określonym odbiorem jako jasne / neutralne etc, a nawet jeśli to co z wyjątkami ? Sorry, oczywiście bredzę, dziś ostatki, taka jedna np zdawała się raczej mizerna a z każdą minutą pięknieje - na pewno to znacie - a dźwięk z tych samych przetworników traci jasność. (Właśnie! a powtarzalność / odtwarzalność odbioru?) Ale wątek ciekawy - jakoś się komunikować trzeba (nota bene komunikacja to istotne wymaganie co najmniej 1 normy) - może być zabawnie ale i pouczająco. Jeszcze raz sorry

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.