Skocz do zawartości
IGNORED

Sub na tonsilu - krótkie pytanie

boQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przybieram się do zrobienia suba na Tonsilu GDN 20/80/2

Na nieszczęście wcześniej zamówilem mdf na skrzynke (do STX 22 *** ) i ma ona pojemność 26 l.

Z tego co znalazłem w sieci to większość osób używa obudowy ok.35 l

1. Czy użycie 26 l ma sens.

2. W łatwy (tani ) sposób moge pojemnośc podnieść do 30 L.

Czy warto to zrobic - WiNISD oraz zdrowy rozsądek podpowiadają, że pomiędzy 26 lub 30 czy nawet 33 nie ma

jakiejś wielkiej różnicy. Nawet niektóre oczywiste parametry dla 26 są trochę lepsze.

Może rzeczywistość jest jednak inna

Proszę o opinie doświadczonych budowniczych

https://www.audiostereo.pl/topic/31761-sub-na-tonsilu-kr%C3%B3tkie-pytanie/

winisd przerabiałem i doszedłem do wniosku ze bassbox pro ma większe możliwości oraz podaje wiarygodniejsze wyniki. Tego tonsila najlpeiej dac do 30-35 litrowej budy.

podzrawiam

czesc

ja mam kolumny na tych glosnikach, i powiem ci szczeze ze mysle nad zmniejszeniem troche objetosci komory w ktorej pracuje, u mnie teraz jest 36l mysle ze 30l mu spokojnie starczy, a propos byl jakis watek na ten temat i ja jeden zalozylem o pomiarach, ale jakos to sie rozplynelo i nie dostalem wiele odpowiedzi, pozdro

dzięki,

Rozumiem że w kolumnach lepiej mnieć mniejsze zamulenie.

Natomiast podstawowe pytanie czy w subie 26 litrów starczy,

Aha od tych 26 musze jeszcze odjąć część objetości głośnika (pewnie 1 litr ) i rurki BS.

Może jeszcze ktoś dorzuci jakiś przykład z życia.

jak na suba ten glosnik to osobiscie nie wsadzal bym do wiecej niz 35l, jak obudowa bedzie wieksza to mozna ja potem czyms zapczac, wypelnic, a jak bedzie mniejsza to juz nic nie zrobisz, osobiscie jestem ciekaw jak by to zagralo w 26l, podejrzewam ze moze byc troche za malo bo bedzie szybki i moze byc twardy bas, robilem ostatnio symulacje pod 30l no i musze cos wlozyc do kolumny, kiedys uslyszalem o pomysle wlozenia butelek z woda dla zmniejszenia objetosci.

Zagra jak najbardziej w 25litrach, strojenie daj w okolicy 40Hz. Strojenie najlepiej dobierać na słuch a nie sugerować się symulatorami. Przygotuj ze 2,3 rurki, sluchaj troche zmieniaj słuchaj itd. bedziesz widział jakie strojenie najbardziej ci odpowiada.

W takiej obudowie poprawi się wytrzymałość mocowa.

Dokładnie tak,

myślałem o strojeniu w okolicach 40 hz.

Dręczy mnie jeszcze jedna rzecz.

Strojenie 40 hz (lub jego okolicach) wymaga sotsunkowo długiej rurki.

w symulacjach wszystko jest fajnie bierzemy odpowiednio długą rurkę po sprawie.

znalazłem w jakiejś mądrej książce (po angielsku :-) ) fragment gdzie autor powołuje się na innego mądrego autora, który skolei twierdzi że stosunek długości rurki do jej średnicy nie powienien być (nie jest zalecany ) większy niż 2.

Wyliczenia 35 litrowej paczki i 26 litrowej paczki dla rurki o śr. 7cm, strojenie 40 Hz to wartości odpowiednio

ok. 15 cm i ok. 22 cm.

Czy te 22 cm nie będzie powodowało jakichś przykrych efektów.

ten glosnik nadaje sie do br poprostu, tylko trzeba go dobrze zestroic, teraz mam zestrojone na jakies 34hz rurka o srednicy 48mm i dlugosci 110mm, obudowa nie wygluszona ale oklejone scianki mata bitumiczna, jak czasem dam czadu to potrafia mnie zaskoczyc te glosniczki, ale nad strojeniem musze jeszcze popracowac, wogule to robilem pomiary tych glosnikow (parametry TS, impedancje, i pasmo przenoszenia) oczywiscie programem SW

Wiłam

Jest to mój pierwszy wpis, więc witam wszystkich

Posiadam taki głośnik i moje wrażenia są następujące

Ten GDN ma miękki bas niezbyt dynamiczny, więc montowanie go do dużej obudowy (35l i więcej) raczej nie jest dobrym pomysłem. Proponuje zastosować 26 do 30l .

Co do wyliczeń z programów symulacyjnych to z doświadczenia wiem, że są obarczone dużym błędem , najlepiej dobrać rurę na podstawie pomiarów ( wbrew pozorom stosunkowo proste), lub najprościej dobrać doświadczalnie, czyli kupić kilka rurek o różnej długości i odsłuchać. Tu jest link do strony na temat strojenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.