Skocz do zawartości
IGNORED

absorbery/dyspersery - położenie w pokoj

abtman

Rekomendowane odpowiedzi

absorbery tam gdzie powstają rezonanse

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a dyspersery?? a co to takiego??

Ukryta Zawartość

Słyszałem teorie od pewnego producena ustoi, że rozpraszać raczej na ścianie za słuchaczem a na ścianie za kolumnami wytłumiać. Ale to chyba jedna z...

Podstawy dosysć dobrze przedstawione są na stronie audiophysica

Ukryta Zawartość

tu coś w audio ale dla mnie zbyt pomącone

Ukryta Zawartość

a tu jeszcze więcej, może to kiedyś przeczytam :-)

Ukryta Zawartość

z moich obserwacji to więcej rozpraszać a mniej tłumić, no chyba że faktycznie pokój składa się tylko z betonowych ścian i okien, zwykłym klaskaniem w dłonie i ocenie powstającego pogłosu można dobrze ocenić potrzebę wytłumiania. Najpierw rozproszyć pierwsze odbicia fali, często są to boczne ściany i podłoga, miejsca sprawdzić lusterkiem. Kolumna gra też całą swoją powierznią więc można rozproszyć odbicia na ścianie za kolumnami i z tyłu za słuchaczem (położenie zawsze dobrze sprawdzić lusterkiem). Ja ostatnio zakupiłem rozpraszacze Shroedera ale można też półwalcami lub czymkolwiek o nieregularnych kształtach. Dobre są też dla rozbicia fal w kąty pomieszczenia wstawić ćwierwalce tak około r=30cm.

Najtrudniej jest zlikwidować rezonanse basowe, zwykłe tłumienie pokoju tylko pogarsza sytuacje bo z reguły na maty czy gąbki głuszące podatne są wyższe częstotliwości, a niskimi zostajemy jak z ręką w nocniku. Tu mogą pomóc z tyłu za kolumnami (zakładam że kolumny stoją możliwie daleko od tylnej ściany) różne duże rozstawione obiekty np walce o średnicy 60cm, oczywiście profesjonalne pułapki basowe są OK ale kosztują, trzeba eksperymentować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeżeli masz pokój kwadratowy 18m2 to proponowałbym rozstawienie jak na rysunku, u mnie w pewnym sensie jest podobnie aczkolwiek trochę inny pokój.

Można eksperymentować z przesunięciem trójkąta kolumna-kanapa-kolumna bardziej do środka pokoju, jednak w moim przypadku straciłem na głębokości przestrzeni stereo. Być może jest to efekt psychologiczny, wzrok po prostu opiera mi sie na ścianie i automatycznie przesuwa głębiej instumenty. Jeżeli przestrzeń się rozwala być może trzeba zredukować odległość między kolumnami. Oś kolumn skierować nie w środek głowy ale trochę na zewnątrz "po uszach". Poza tym eksperymentować, przesuwać, ustawiać, eksperymentować...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>martens

dziekuje za kompleksowa informacje. o to chodzilo:)

linki sa doskonale - zwlaszcza ten drugi. swietna lektura na dlugi wieczor...

jesli chodzi o ustawienie w pokoju, to chyba juz znalazlem dobre miejsce:

- ok 50 cm od tylnej sciany (tyl kolumny)

- odleglosc od scian bocznych ok 80 cm

- miejsce odsluchowe podobnie odsuniete.

- skrecone o ok 15 stopni

pozostaje sprawa wytlumienia wyzszych czestotliwosci i rozproszenie wczesnych odbic. swietny pomysl z lusterkiem na scianie!

pomysle tez nad wyrownaniem amplitudy dolnych czestotliwosci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.