Skocz do zawartości
IGNORED

Grób Jezusa...

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

americano, 5 Mar 2007, 08:59

>Horst

>znowu zaśmiecasz, pisz konkretnie albo wypad do wątku POLITYKA

konkretnie i logicznie: brak szacunku dla cudzego wyznania to blade pryszczate naiwne chamstwo

a "wypad"- to tylko dowód twojego zapyziałego kompleksu wyższości- nie ty jesteś od tego

americano, 5 Mar 2007, 09:04

>Horst

>jesteś debilem

O, to juz jest argument o niepodwazalnej sile :-)

-> Horst

Problemem nie jest to, czy przedmiotem wiary jest Bog, UFO, jachwoludki, czy myszka miki. Problemem jest fundamentalizm. Fundamentalizm jak wiesz, a jezeli nie wiesz, to moze kiedys sie domyslisz, moze dotknac kazdego. Dosyc czesto w naszym kraju, ale w innych tez, obserwujemy zarowno fundamentalizm katolicki (ktory o dziwo z doktryna wiary ma niewiele wspolnego) jak tez fundamentalizm antykatolicki, ktory objawia sie chorobliwym antyklerykalizmem. Nie wiem oczywiscie co gorsze.

Wezmy np. Moherowe Berety (poki co nie ma to miec pejoratywnego wydzwieku). Jesli o mnie chodzi, nie mam problemow z przyznaniem im prawa do wolnosci pogladow. Nie mam nawet problemu z pogodzeniem sie z faktem, ze ochoczo i z radoscia daja sie oszukiwac o.Rydzykowi. Problemem jest natomiast fakt, ze wielu z nich probuje z butami wchodzic w moje poglady. Oczywiscie wielu ludzi o pogladach blizszych moich tez 'choruje' na klasyczny fundamentalizm.

Nawiazujac zas po czesci do tematu, a po czesci do spraw okolodoktrynalnych. Papiez Bonifacy VIII wydal kiedys (na poczatku XIV w.) taka bulle 'Unam Sanctam', w ktorej to napisal, ze nie ma zbawienia poza Kosciolem Katolickim oraz ze posluszenstwo Biskupowi Rzymu jest koniecznym warunkiem zbawienia. Prawem wszystkich katolikow bylo oczywiscie byc poslusznym tej doktrynie, jednak zrozumiala jest tez krytyka przedstawicieli innych wyznan, nieprawdaz? Zreszta, Islam tez czesto obwieszcza swiatu, ze jest jedyna droga do zbawienia... to jak to jest?

gb>>..i o to tylko chodzi a może aż o tyle.Niech sobie każdy siedzi na własnej gałęzi Ale oni boją sie tak sami siebie ,że wszystko już muszą obwarowąć własnymi przepisami włącznie z konstytucją.To jest jakby brak wiary we własną wiarę.Pozostaje juz tylko przymus.

Eeee tam zaraz debilem. Widzieliście jak fajnie zrobił fotomontaż Angeli Merkel z wąsikiem Hitlera??? Żaden przedszkolak w grupie krasnali tak nie potrafi, a Horsty srorsty Nowe2 z lessami już tak. Wystarczyła im do tego Stawka większa niż życie Siedemnaście mgnień wiosny oraz Czterej pancerni.

Ale ja was pogodzę...

Wszyscy jesteście debilami :))) Horst jest dodatkowo niedorozwinięty. A Americano zarozumiały. Obu się wydaje, że znają historię :)))

No to teraz macie wspólnego wroga. A więc solidarnie, raaazem, styropianem w niego (LOL)

PS. Nawiązując do >atrakcyjności< chrześcijaństwa... Muzułmanin ma mieć w raju jak na ziemi tylko znacznie lepiej, a jaką to >radosną nowinę< głosił Chrystus??? Co tam u niego w tym niebie miało być ciekawego??? Może choć 40 dogadzających dziewic (mogą być nawet >córkami świętegolepszości< wyznawanych >jedynych bogówterenów< jednego dominującego >stada< nad innymi.

Qubric, 5 Mar 2007, 10:45

>A przede wszystkim zmuszenia wszystkich do łożenia na ten zawłaszczony ustrój

>państwowo-religijnej represji.

biedni represjonowani ateiści, pedały i baby z samoobrony

myślę że kiedyś wystawią wam pomnik za wasze męczeństwo

religia jest dla was ogromnie ważna, jest to wasz problem i bolączka

stąd te histeryczne, chamskie reakcje typu boś debil, boś głupi

qb_1, 5 Mar 2007, 10:02

>Wezmy np. Moherowe Berety (poki co nie ma to miec pejoratywnego wydzwieku). Jesli o mnie chodzi, nie

>mam problemow z przyznaniem im prawa do wolnosci pogladow. Nie mam nawet problemu z pogodzeniem sie

>z faktem, ze ochoczo i z radoscia daja sie oszukiwac o.Rydzykowi. Problemem jest natomiast fakt, ze

>wielu z nich probuje z butami wchodzic w moje poglady. Oczywiscie wielu ludzi o pogladach blizszych

>moich tez 'choruje' na klasyczny fundamentalizm.

jak czasem coś do mnie dociera z Radia Maryja, oczywiście tego nie słucham stale, bo to typowe radio dla mocno starszych ludzi, szczerze mówiąc nie wydaje mi się aby kogoś tam "oszukiwano" na to to radio jest za mało spójne, poza tym jednak po większości zajmuje się jednak sprawami religijnymi, jest tam też strasznie dużo zapchaj dziur

mówiąc krótko- ta rozgłośnia jest mocno przeceniana co do swojego wpływu, tak negatywnego, jak i pozytywnego

spotykam się z bardzo różnymi świeckimi, ludźmi wierzącymi, zorganizowanymi i nie- trudno mi się oprzeć wrażeniu, że to radio jest mitologizowane co do swojej siły, to straszna amatorszczyzna- takie coś po prostu nie może mieć wielkiej siły

liczba wiernych będzie się zmniejszać- to nie jest tak, że tu w tym kraju komuś może zagrażać fundamentalizm, zawsze tak było że siły świeckie, odśrodkowe były bardziej głośne i nośne

wg. mnie śmieszna jest ta nadczułość na religię w szkołach itp., naprawdę wystarczy trochę autentycznej odwagi aby po prostu wychowywać dzieci jak się chce, w Warszawie np. śmiesznie mało ludzi przyjmuje księdza po kolędzie, jakoś nikt się nie boi niepraktykować

a w mniejszych miastach.. taka jest natura małych miast, że odrębne postawy są przyjmowane nieufnie, ale to jest poza religijny socjologiczny prosty mechanizm

to jest śmieszne i nieobiektywne, moim zdaniem, wmawianie że tu fundamentalizm może mieć jakieś znaczenie- nawet Kaczyński przecież powstrzymuje tego Giertycha w jego "politprowokacjach"

Nowy2-Horst, ty stara, kościelna cioto. I tak wszyscy cię wyśmiewają :))) Ojciec Dyrektor kazał wykonać plan wpisów??? Przekaż mu, że znalazłeś się w izolacji i potrzebujesz oczyszczenia od tyłu po kontakcie z taką >lewicą-laicką< (LOL)

PS. no właśnie kościelna cioto. Skoro wystarczać ma odwagi wszystkim do wychowywania dzieci w szkołach, bez religii, to dlaczego nie wystarcza jej katolikom do wychowywania dzieci w religii bez pieniędzy publicznych przeznaczanych na szkoły??? Tchórzycie, widocznie wasza wiara jest fałszywa.

>biedni represjonowani ateiści, pedały i baby z samoobrony

>myślę że kiedyś wystawią wam pomnik za wasze męczeństwo

>

>religia jest dla was ogromnie ważna, jest to wasz problem i bolączka

>

>stąd te histeryczne, chamskie reakcje typu boś debil, boś głupi

biedny wyposzczony okradziony przez KK Qubricu, nie maż się

każdy kowalem swego losu, jak coś ci nie idzie zwalanie swej frustracji na KK

to może dołóż do tego wątku o aborcji

albo lej ślozy nad klęską Borowskiego..

bo ja wiem, z ciebie nikt się nie śmieje, szanują cię tu, a że raz po razie odwzajemniają się uprzejmościami jak jazz i wielu wielu innych- myślę że to ci starczy

nie masz facet argumentów to tylko chamstwo i epitety ci pozostają, jak Kaliszowi

Hahaha - Horst się zaciął...

Pisz gucio, PISzzz. Plan trzeba wykonać. Udowodnić że jednak >Horsty< wygrały w Polsce bo dostały aż 15% głosów wszystkich wyborców. Teraz trzęsą portami nie mogąc samodzielnie rządzić bez oszołoma kościelnego i buraczanego wieśniaka, którzy robią co uważają. I wisi nad nimi ta obawa nie do odsunięcia, co będzie kiedy w następnych wyborach frekwencja przekroczy 50%

KK okradał ten naród od setek lat. Co to będzie kiedy przyjdzie to wszystko zwrócić :)))

no a co z tym grobem? może to ty się zaciąłeś w tym toczeniu piany, oj chyba coś nie jesteś pewny swoich racji skoro dostajesz takich dygotów, epitetów i zapominasz o erudycyjnym temacie tego sieświetnego kulturalnego topicu

no tak a ten słynny zdyscyplinowany elektorat lewicy, jeszcze mniej głosów czerwone dziadki wydeptały

buraczany wieśniak, się ponoć rozwija, jak był buzi buzi z twoimi komuszkami, to był jeszcze bardziej buraczany

przecież wiadomo, że kler to złodzieje a komuniści to janosiki, które tylko odbierały bogatym po to aby dawać biednym

oj czerwony naiwniaku.. to już lepiej się tym grobem zajmij, może do grabarki masz więcej talentu, trzymaj się przynajmniej tematu, skoro nad epitetami i bluzgami nie potrafisz panować

Q to tak jak z tym warchołem i chamem

jeden powiedział drugiemu przymiotnik odnoszący się do jego konkretnej wypowiedzi, a te twoje wolneinaczej media powtórzyły że jeden o drugim powiedział rzeczownik określenie, że w ogóle JEST chamem/ warchołem

ot niby delikatna różnica...

facet chciało ci się głosować na Borowskiego? no to kim on jest? rycerzem niepokalanej?

Qubric, 5 Mar 2007, 10:45

>W religiach monoteistycznych, w dodatku personifikujących Boga pod postacią synów lub proroków

>wywodzących się zazwyczaj z określonej rasy, tolerancji być nie może. No bo skoro Bóg jest jeden, to

>dlaczego niby ma być Żydowski a nie Arabski ??? Następuje normalne starcie >lepszości< wyznawanych

>>jedynych bogówTakie religie to po prostu odzwierciedlenie dążenia do dominacji rasowej i kulturowej. Wynikające z

>zawłaszczanie >terenów< jednego dominującego >stada< nad innymi.

Byc moze przeceniasz dlugosc drogi, ktora katolicyzm odszedl od religii monoteistycznych, albo nie doceniasz checi powrotu. Przeciez kult wszystkich swietych to wlasnie taka proteza politeizmu w katolicyzmie :-)

>Qubric,

Ciekawi mnie, co być zrobił, gdyby sie okazało, że Jezus istniał naprawdę? Cała ta misterna praca sobą nad sobą poszłaby by w p....u pewno. Czy dopuszczasz choć przez pewien przebłysk myśli taka ewentualność?

Jar1 – a mnie ciekawi co byś zrobił jakbyś za komuny mógł się owijać srajtaśmą dookoła (narzekałbyś, że niema groszku i octu w sklepach, żeby cała twoja misterna praca nad sobą nie poszła w p...du)?

Widzę, że ci się nudzi, wiec przeczytaj uważnie od początku, napisałem dokładnie o co chodzi w pierwszym lub drugim swoim wpisie w tym wątku. W p...u poszłaby wtedy misterna praca kościoła, który miałby problem z dosłownością głoszonego mitu (bo albo są szczątki na ziemi do zbadania archeologicznego więc był najwyżej żydowskim kandydatem na proroka i nie taki >cudownyChrystus< i się zastanawiali czy to już TEN. Ja akurat mam głęboko czy TEN istniał czy nie i kto był jego pierwowzorem -dziwne, że tego jeszcze nie zauważyłeś (chyba nadmiar wolnorynkowo-dostępnej srajtaśmy przesłonił Ci wzrok :)))

Qubric

Najwyraźniej znasz historię najlepiej i myślisz, że to wystarczy. No cóż, skoro jesteś o tym tak bardzo przekonany, to pewnie znasz najlepiej, jedną z jej wersji ;) Z pierwotnej tezy że Jezus nie istniał przechodzisz do następnej, że było ich bardzo wielu. Było wielu proroków, wędrownych nauczycieli religii, wędrownych filozofów, Żydów shellenizowanych bardziej i mniej. Chcąc robić za eksperta historycznego musisz niestety brać pod uwagę wiele źródeł, w tym ewangelie i składać to wszystko w jakąś całość. Poza tym historia nie jest wyznacznikiem prawdy wogóle (jest narzędziem, tak samo jak logika). Najwyraźniej odrzucasz pewne źródła z założenia. To jest dopiero zarozumiałość :)

Nie ma nic gorszego dla poznania jak polityzowanie problemów (to jakby młotkiem chcieć naprawiać zegazek), dlatego jak wejdzie taki kretyn sofista jak Horst, faktycznie robi się nudno, zaściankowo, debilnie. Audiostereo wkracza na poziom onetu. Już lepiej psychologizujcie, socjologizujcie albo róbta co chceta i tak wątek jest już cienki.

Ostentacyjnie, z zarozumiałą miną (dla Qubrica) ale z domieszką ironii, wychodzę z tego wątku. Jebut (!!!) drzwiami, ale może wrócę :)

Ciekawe czemu tek debil idiota Americano narzeka na poziom jak z Onetu. Chyba nie przez nadmiar epitetów, sam głupek je stosuje jak traci argumenty.

Wróci wróci, bo właśnie to go pociąga w tym wątku, Onetowość.

Taaa najlepszymi znawcami religii są czytelnicy książek o początkach chrześcijaństwa. Dlatego tak łatwo nawiązują do schyłku tego wyznania- wiadomo to takie podobne czasy, rok 100ny i 2006ty w Polsce.

Amerikano, wracaj kretynie, tu ci będzie jak w Onecie.

Horst matole, ty niestety jesteś dowodem dla świata, że Boga nie ma a debilizm jest konstytutywną cechą bytu. Świadczą o tym prawie wszystkie twoje wpisy we wszystkich wątkach. Nigdy tego nie pojmiesz bo jesteś za sztywny ;)

a nie mówiłem że wrócisz, chamstwo, epitety- to objaw twego rozwolnienia- nie mylić z niesztywnością

kochasz takie onetowe klimaty chamusiu

pozakościelny ekspercie od religii, urojony dawco banów

Americano, studencie własnych wpisów. Kiedy już nauczysz się rozumieć wypowiedzi, przeczytaj o czym pisałem od samego początku. Wtedy przestaniesz usilnie szukać punktu zaczepienia do sporu.

Biorę wszelkie źródła pod uwagę i nie musze się nimi licytować (z równą >pasją< czytuję Wołoszańskiego). A jeśli nie masz tych samych podstaw, to przynajmniej przyjmij sobie a priori, że ja je posiadam i z takiej pozycji dyskutuj...

Przynajmniej mógłbyś jednak skończyć z wypisywaniem pierdocli w rodzaju >pogląd o nieistnieniu Sokratesa jest odosobniony< (odosobniony to on jest ale od ciebie) i jakichś bzdur niedouczonego licealisty o >dowodach pośrednich< ... Za zdanie wypowiedziane w mojej obecności że >historia jest narzędziem< miałbyś trudności z chodzeniem przez jakiś czas - czytelniku Onetu :)))

PS. W ogóle udało ci się zdać choć jeden egzamin z historii (na uczelni innej niż >świątobliwa< i akademii światków Jehowy) ?

Tak właśnie przypuszczałem, że masz coś wspólnego z tym światkiem >sióstr i braci< :)))

O paranoi też wiesz niewiele, mnie wyglądasz tylko na mądralę (narzędziowcu historyczny).

A może chcesz tu zrobić program w stylu SONDA (Kurek kontra Kamiński), żeby nie było tak Horstowo sofistycznie?:)))

Qubrick

Tak! Wysyłam w Twoim kierunku pozytywną energię leczniczej dobroci. Twe myśli stają się jasne i czyste. Chaos był pozorny (to jakieś tam hormony, jesteś osobą, jesteś meta). Nikt nie ma złych intencji. Będzie dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.