Skocz do zawartości
IGNORED

Bose Llifestyle 48 czy coś innego?

filip732ZGR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad zakupem kina domowiego. Słuchałem bose i bardzo mi się podobało. Ale myślę, że w tej cenie można kupić coś co oferuje lepszą jakość dzwięku. Jedynym problemem jest pokój... niema jak ustawić kolumn podłogowych(chyba żeby się uprzeć) więc podpowiedzcie mi co w tej cenie. I co myślicie nad BOSE.

https://www.audiostereo.pl/topic/31908-bose-llifestyle-48-czy-co%C5%9B-innego/

słuchałem tego zestawu bose i innych wielokrotnie i powiem tak - ma pewne zalety ale i wady (czasem słychać że brakuje dolnej średnicy i chce się pogłaśniać, co szczególnie przeszkadza w głośniku centralnym)

Jezeli interesuje Cie podobna klasa dzwieku do BOSE, to zainteresuj sie tym zestawem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) razem z jakims wzmacniaczem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O Bose i jego produktach na forum było już sporo wypowiedzi, jedne były ZA, inne Przeciw Bose. Wiadomo, dla każdego co innego się podoba. Byłeś pewnie w salonie Bose i tam puścili Ci ten filmik, o tym jak to BOSE jest the best, jak to ma tego adaptiQ, Umusic, i inne Bajery, sam dźwięk tez pewnie wydał się dobry. Ale w tym sęk Dobry i tylko i aż dobry. Lifestyle 48 sr. III jest dobrym systemem, ale w kategorii do 6000 zł, a nie do 24 000. Wiem że bajery kosztują, prestiż również, ale nie oszukumy się, co z tego że masz maluteńkie głośniczki, które mają całkiem ciakwy dźwięk, którymi zaskoczysz niejednego niedowiarka. Ale musisz pamiętać, że za 25 000 można mieć juz duzo duzo więcej. Jeżeli ma to być kino i tylko kino, no to popatrz za apml. HK, Denona, Onkyo. A z głośników, to popatrz sobie za inne tematy na forum, tam znajdziesz odpowiedzi, bo szkoda zaczynać kolejny temat o tym samym. Tam znajdziesz dokładnie opis innych konfiguracji z tej pułki cenowej. Ale osobiście odradzam BOSE. Dlaczego??, nie dlatego że jest mały i twierdze ze tylko 100 kG skrzynie zagrają najlepiej, nie dlatego że nie lubie BOSE ( bo właśnie lubie ), tylko dlatego, że za tą kwotę możesz juz wymagac czegoś od systemu i dźwięku. A dźwięk W bose, to ładny bass, i tyle, widoczna , a raczej słyszalna luka w okolicy 300 - 800 Hz , braki powyżej 17 000 Hz, i wysunięcie w okolicy 4000 - 5000 Hz. Ogólnie zajbardziej podobać się mogą basy, bo te są głębokie, mocne, i czyste, ale za tą kwotę można mieć je o wiele lepsze. Ogólnie wg. mnie dźwiękowi brakuje przestrzeni, głębi, i tego magnesu, jaki posiada w sobie dobrze odtworzona muzyka, która wciąga słuchacza bez opamiętania. Dla osób które słuchaja od niechcenia, i lubią pokazać ze ja mam małe a ty masz duza, i ze te duze to niby gorsze, to Bose lifestyle jest w sam raz, ale dla całej reszty to juz czas poszukać jakiś kolumienek.

Mi najbardziej po prezentacji Bose Lifestyle 48 utkwil w pamieci fakt, ze zestaw ten nie chcial przeczytac zadnej plyty, oprocz prezentacji Bose. A mialem zarowno oryginalne krazki, jak i cdr Verbatim (w ktorej fabryce wyprodukowano itd. niestety nie wiem). Dlatego nalezy pomyslec, co w przypadku takiego zestawu mozna poczac, gdy np. padnie laser lub tez naped od poczatku nie chce czytac niektorych plyt.

Stylistycznie zestaw prezentowal sie przyzwoicie. Dzwiekowo na poczatku bardzo efektownie i przyjemnie, po dluzszym sluchaniu jednak niestety IHMO kompletna porazka.

Moim zdaniem za te cene kompletnie nietrafiona inwestycja.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Do tego odtwarzacz DVD za $4k ma wyjscie tylko S-video, podobno da sie tam zrobic component przez jakis adapter, ale ogladajac tylny panel jakos nie widze jak. Moja przegladaka nie powolila mi sciagnac manuala ze strony BOSE.

Zlacze HDMI mozna juz miec w odtwarzaczach ponizej $100.

Tak, słuchałem Bose w Warszawie w galerji mokotów iprzyznać trzeba, że prezentacje tego systemu mają bardzo profesjonalną i bardzo zaskakującą. Zastanawiam się czy niema w tej cenie czegoś lepszego ale potrzebuje coś właśnie w stylu Lifestyle 48 (satelity i sub). Może lepiej jest kupić np. 5 monitorów B&W sub i klocki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.