Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofony lat 1910-1950 & plyty 78\\

szumidokolalas

Rekomendowane odpowiedzi

Hallo..

czy sa w srod was milosnicy, zbjeracze gramofonow z lat 1910-1950 i plyt szelakowych?. Jezeli tak...jakie posiadacie modele Gramofonowe i jekie plyty - kierunek muzyczny zbjeracie??

Pozdrowienia..

https://www.audiostereo.pl/topic/31961-gramofony-lat-1910-1950-plyty-78/

Ja sluchalem na nowoczesnym gramofonie dla DJow ktory mial 78rpm (STANTON) oraz przy pomocy wkladki SHURE dedykowanej do plyt szerokorowkowych. Jesli plyta byla w dobrm stanie to jakosc dzwieku byla zaskakujaco przyzwoita. Ale mi sie znudzilo i nie mam na to czasu ...

Przedwojenne plyty z reguly sa w oplakanym stanie, a powojenne juz nie sa tak klimatyczne.

Jesli chodzi o szelak to robili z niego plyty przez bardzo krotki okres czasu - potem byly inne materialy.

Mam sprawny gramofon firmy His Master Voice i trochę staroci z lat 20 i 30 z muzyką marszową.Próby słuchania tego na współczesnym sprzęcie były katastrofą z racji stanu płyt.Traktuję to raczej jako eksponat i zabawę .Polecam miłośnikom mechaniki precyzyjnej.

Tak przypuszczalem...Echo jest na ten temat male.

Szkoda...Co do plyt szelakowych to zyly one nie krotko bo okolo 60 lat. Mam okolo 12 Gramofonow szafkowych. Moj najbarbardziej okazaly jest produkcju amerykanskiej z 1925 roku juz na prad ma 140 cm wysokosci i wazy 60 kg.

Ja w PL nie mjeszkam..ale wiem, ze Plyt szelakowych z lat 20-40 w PL malo lunb nie ma. Jeszcze 10 lat temu mozna bylo zaopatrzyc sie w ciekawe przedwojenne zbjory Jazzowe i Swingowe w Holandii i GB. Jakosc tych plyt byla rozna...czesto bardzo dobra. Posiadam mnostwo paro lub kilkanascieplytowych albumow z Muz. powazna najczesciej Opery. Jakosc ich (typowe dla muz. powazne-bo rzadko przysluchiwane) zaskakujaco dobra.

Gdzie w PL mozna kupic plyty szelakowe przedwojenne???

Pozdrowienia Fidelio

czy sie myle, czy płyty szelakowe produkowano tylko na poczatku - a potem, jescze przed wojna wszedl ebonit?

szelak jest jakas naturalna zywica - i chyba niezwykle droga.

Jesli chodzi o powojenne plyty szerokorowkowe na 78rpm to w Warszawie znajdziesz kilka w komisie Sarah

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzedaja tez przez Allegro.

Pani prowadzaca komis ma rowniez kontakt z kolekcjonerami takich plyt wiec mozesz probowac...

Plyty takie bywaja rowniez na legendarnym bazarze staroci w Warszawie na Kole.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.