Skocz do zawartości
IGNORED

pre do AT440ML i Denon DL-103

sp_1976

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

szukam pre do powiedzmy 500 zł, który dobrze zagra z tymi wkładkami. Zwłaszcza AT440ML wymaga jakiegoś pre lekko ocieplającego z dobrym basem.

Jakie są Wasze doświadczenia ? Z czym u Was grają te wkładki?

Chciałem nabyć CS BLUE ale teraz widzę, że z Denonem ten pre nie zagra.

Kto ma doświadczenia z tymi wkładkami i:

1. Pro-ject Phono Box mk II

2. Cambridge Audio 640P

3. NAD P-2 (mam integrę i CD tej firmy)

Zwłaszcza CA mnie intryguje (choć wzmacniacze tej firmy totalnie mi nie odpowiadały).

https://www.audiostereo.pl/topic/31986-pre-do-at440ml-i-denon-dl-103/

Bardzo, ale to bardzo podobało mi się połączenie AT440 + CS Bluektóre użytkowałem przez rok. Grało tak że nie zastanawiałem się nad poszczególnymi aspektami brzmienia. Z kolei o Camridge dobrze wypowiada się andrea29 a to już coś!!! Tungsol z kolei chwali sobie CS Blue którego używa z Dl-103 i transormatorem dopasowującym.

CS Blue standardowo ma czułość 40dB, co jest odpowiednie do wkładek wysokopoziomowych, czyli np. MM. Do poprawnej pracy z Denonem jest potrzebna czułość 60dB. W CS-ie zmienia się czułość za pomocą czterech rezystorów. Wiem bo przygotowuje go pod Denona;-)

Na Twoim miejscu napisałbym do Bogdana czy możliwe jest zamontowanie jakiegoś prztyczka elektryczka do wyboru MM i MC i szedłbym w CS.

PZDR

Walery

Pre 640P zydelkowi też się podobał. (Zapewniam, że nie jesteśmy w zmowie ani duetem interresów czy czymś w tym rodzaju.)

W najbliższy wtorek-środę powinienem mieć już TT. Zamówiłem też dodatkowy headshell. W ciągu tygodnia-dwóch powinienem przetestować CA 640 P z wkładkami: SHURE M97xE, Goldring Elektra (tej to mi się nawet nie chce testować, bo się zraziłem) oraz ww. AT 440 ML.

Za jakiś czas powinienem dorwać DL-103 i wtedy zobaczymy co warta (albo co warte moje zabawki).

* * *

Ubolewam, że jeszcze nie mam docelowych kolumn. Gram na tymczasowych (nie są jeszcze należycie dotarte).

Pozdrawiam.

> sp_ 1976

At 440 ML to bardzo wkładka ale mimo niewygórowanej ceny dość wymagająca. Odnoszę wrażenie że ważną sprawą jest jej prawidłowe skalibrowanie, ponieważ może być zbyt szkilśćie i jasno. Posiada dużą tolerancję nacisku od 1 do 1,8, ale dobrze jest posiadać możliwość regulacji VTA. Przy prawidłowym ustawieniu nie bedzie brakowac basu i nie zgubi sie analitycznośći tej wkładki, dżwięk w najprostszym ujęciu nie bedzie techniczny, o czym często wspomina się przy korzystaniu z Audiotechniki.Z przedwzmacniaczami mam takie doświadczenie- że dobry pre zagra fajnie ze słabszą wkładką niż odwrotnie i często jest to newralgiczny punkt.

Niestety Denona nie znam

Dzięki Bryan za info. Myślałem, że tylko Konsbud i "Fabryka" ma je na stanie, tylko na topwinyl.pl czas realizacji zamówienia podają jako 7 dni, mimo że niby jest w ich magazynie ... też tak długo czekałeś na wysyłkę?

Ów wkładka trafi na pokład Technics'a SL-1600 mk2 :), ponoć jak najbardziej dobre połączenie.

PS: A to mimo wszystko dziwne, niby jest to teraz AT 440MLa, a wszędzie w sklepach piszą po staremu - AT 440ML...

Ja czekałem 3 dni na to, żeby Topwinyl ściągnął ją od dystrybutora - jako że jestem z tego samego miasta co Topwinyl, to odbierałem osobiście. Co do ofert, to piszą już chyba tylko z rozpędu 440ML, bo od jakiegoś czasu w produkcji jest tylko 440MLa.

hififreak.wordpress.com

No to tak jak sądziłem, sprawa dezaktualizacji witryny :). Sprawdzę jeszcze ofertę "fabryki", wychodzi u nich trochę taniej, bo razem z wysyłką kurierem cena wynosi 420zł, czyli tyle co za samą wkładkę np. w topwinyl.pl.

Pamiętam też, że kiedyś ktoś na allegro sprzedawał sporo wkładek, w tym wspomnianą 440ML :).

Dzięki za pomoc w rozwianiu wątpliwości.

Aktualizacja:

wiadomość od Fabryki Dźwięku: mają jeszcze jedną sztukę starej AT 440ML, nowy model (pewnie chodzi o 440MLa) pojawi się w ofercie od kwietnia...

Bryan: a na nowej wkładce jest napisane też tylko 440ML czy już 440MLa

Czy jest w Warszawie jakiś sklep w którym mógłbym ów wkładkę nabyć ?

Na nowej wkładce, pudełku, instrukcji jest napis AT 440MLa, tak że na pewno to nowy model.

Przy zakupie można się zdziwić, bo igły prawie nie widać na ramieniu (w porównaniu do np ortofona).

Co do Wawy to nie wiem, ja mieszkam we Wrocławiu ;)

hififreak.wordpress.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.