Skocz do zawartości
IGNORED

Sharp LC 37SA1E

witkow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po długich poszukiwaniach w pierwszej fazie w necie, potem już w sklepach kupiłem telewizor panoramiczny, z dość dużym ekranem.

Powiem tak, warto brać pod uwagę opinie innych - to pozwala zawęzić krąg poszukiwań, ale należy pamiętać, że opinie te są zawsze bardzo subiektywne, i każdy z nas może wszystko odbierać inaczej. Piszę to ponieważ, po przestudiowaniu forum miałem w głowie, że nie chcę posiadać telewizora LCD, mogę co najwyżej plazmę, ale najlepszy będzie dla mnie Philips 9551, okazało się w moim przypadku inaczej.

Założenia jakie poczyniłem:

- mam pokój gdzie oglądamy TV, stoi tam - wg mnie - już dobrze zestrojone kino domowe, brakowało tylko większego ekranu, mój stary phil miał dobry obraz jednak 21" z 4 m to niestety ciut mało.

- oglądamy DVD, DIVX, sporadycznie filmy w TV i wiadomości, czasami tv jest włączony jako tapeta grająca rano

- jeżeli tradycyjny CRT to odległość się nie zmieni jeżeli płaski to ta odległość może wzrosnąć do 4,5m

- TV w tej chwili analogowa z naziemnej anteny, sygnał odbieranych kanałów dobry, w przyszłości może coś gdzie będą programy typu discovery, al to nic pewnego.

Jak widzicie założenia wg opini forumowiczów jednoznacznie określają, że powinienem wybrać CRT 32".

Sporo chodziłem po sklepach i co stwierdziłem (Łódź), te ostatnie sztuki dostępnych tv CRT są takie sobie, w porównaniu do mojego starego philipssa są kiepskie, szczególnie kiepsko radzą sobie z napisami w filmach dvd, OK wyujątkiem jest tu 9551, ale niestety nie wiem czy wszyscy wiedzą 32" CRT to nie jest to samo co LCD - gdzie faktycznie przekątna ma 32", w crt obraz jest około 1,5" mniejszy.

Postanowiłem, że spróbuję potestować w warunkach zbliżonych do domowych, zatem wybrałem sklep gdzie mają analogowy sygnał TV (satka) mój odtwarzacz do divx i normalne DVD, wziąłem też jakieś przykładowe filmy.

Odległość oglądania oczywiście 4m.

Wyniki testu

Samsung SLIM 32" TV OK, DVD normalnie bez uniesień, DIVX OK obraż mógłby być większy

Panasonic 32" CRT TV OK, DVD norma, DIVX OK

SHARP 32" SA1E TV OK, DVD super, DIVX OK

SHARP 37" SA1E TV OK choć trochę gorzej niż 32", DVD super hiper - to jest rozmiar który cieszy oko, DIVX OK aczkolwiek wziąłem 2 filmy i ten o wielkość 1400MB był OK, ten bardziej skompresowany 700MB niestety już w miejscach akcji, wybuchy nie radził sobie z pikselami - było je widać

Kupiłem Sharp-a i wczoraj w domu dalej go testowałem - tak to jest odpowiedni rozmiar tv do mojej odległości 4,5m, oczywiście jako pierwsze po podłaczeniu włączyłem DVD Pwrót Kkróla i sceny wojny, nareszcie obraz ma jakiś normalny wymiar, jakość super, nawet TV nie najgorzej, aczkolwiek program 3 jest trochę kiepski, najlepiej nadawany jest u mnie TVN, co ciekawe sharp jakoś lepeij sobie radzi z sygnałem ponieważ na phipipsie nie odbierałem 4 a tu jakąś śnieżącą znalazł, może ma jakiś wzmacniacz sygnału antenowego...

Podsumowując niech każdy kto szuka nowego tv sprawdzi w warunkach najbardziej zbliżonych do swoich model, który chce kupić.

Moje kino domowe ma teraz nowe oblicze i chyba w końcu zasłużyło faktycznie na swoją nazwę.

Pozdrawiam wszystkich

Witek

https://www.audiostereo.pl/topic/32041-sharp-lc-37sa1e/

witam

Przy Twoich warunkach mogłeś spokojnie sięgać po Telewizor wielkosci 42" LCD , 50" plazmę a nawet 56 "hybrydę HD Ila .

Ja wybrałbym zdecydowanie wielkość 42".

Twoje kino domowe nabrałoby jeszcze właściwszego charakteru .

Telewizor który wybrałeś to najtańszy z serii. Rozumiem że głównym ograniczeniem były środki finansowe.

W klasie cenowej - to dobry wybór z uwagi na szybką matrycę i dobrą kompresję obrazu.

Koniecznie należy sprawdzać modele przed zakupem ale we własnym domu, z własnego sygnału, uwzględniając własne oswietlenie pokoju i odległość od ekranu. Ważne też w jakich gozdinach więcej ogladasz programy ?

Prezentacjaw domu to tak jak z jazdą próbną samochodem . Wówczas zero stresów ze złym , czy niewłaściwym zakupem.

Najważniejsze że jesteś zadowolony.

https://www.audiostereo.pl/topic/32041-sharp-lc-37sa1e/#findComment-721385

Użytkuję już ten tv prawie 2 tygodnie i mogę stwierdzić, że to był dobry wybór, nie potrzebnie czekałem tak długo z zamiarem kupna tv.

Mimo wszystko uważam, że lda odległości w okolicach 4m to 37" to max, brałem również pod uwagę Sony 40" ale chyba już byłby za duży. Tym byłem dość mocno przerażony jak uruchomiłem go w domciu.

A już chyba nie życzę nikomu oglądać wiadomości lub czegoś w tym stylu z odległości 3m na 42", oczy wieżdzają w miejsce uszu i człowiek szybko się męczy.

https://www.audiostereo.pl/topic/32041-sharp-lc-37sa1e/#findComment-725859

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.