Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

.Molibden., 24 Lut 2008, 20:18

>Do znawców tematu.

>Chciałabym kupić coś fajnego co by ładnie wyglądało, było nie drogie i bez awarii mogło służyć mi w

>kuchni.

>Zastanawiam się nad Amplifonem. Na który model zwrócić mam swoją uwagę?

Stań blisko, przodem do ściany i ukłoń się gwałtownie. Może znajdziesz odpowiedź, może ulgę.

Witam wszystkich!

korzystając z wątku z Amplifonem w roli głównej chciałbym wtrącić mały anonsik, od kilku tygodni szukam bezskutecznie Amplifona WL25 ewentualnie WL60 w dobrej cenie z drugiej ręki, może za Waszym pośrednictwem coś znajdę. Lepszego miejsca na moje pytanie niż wątek w którym piszący to w większości użytkownicy Amplifonów nie znalazłem ;-)

• 1 miesiąc później...

Przeczytałem na forum, że warto wymienić kondensatory sprzęgające w amplifonie wt 30II. Po długim namyśle zdecydowałem się na ten krok i muszę przyznać, że było warto. Stare kondensatory MKP SCR wymieniłem na Hovland MusiCap. Koszt całej inwestycji, jeśli się ma lutownicę i trochę własnych chęci to ok. 520 zł. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Dźwięk stał się pełniejszy, bardziej konturowy i przestrzenny. Polecam!

-> CATV

Polecam http://www.partsconnexion.com , przy aktualnej cenie dolara wychodzi naprawdę tanio, oczywiście opłaca się kupić od razu więcej części, zaoszczędzi się na przesyłce.

Witam miesią temu stałem sie posiadaczem amplifona tacd. Sprzet ten sie swietnie sie zgrywa z wt-40.

Jest przestrzen , dziwęk ciepły nie męczący, swietny kontrolowany bas, muzyka jak na żywo w sumie to o co mi chodziło w moich kilkuletnich poszukiwaniach. Zestaw ten gra jeszcze lepiej jesli sie mu wstawi lampki mularda.

Zestaw tem pewnie pozostanie u mnie troche dłuzej więc postanowiłem ze go troszke zmodyfikuje tzn wymienie poszczególe podzespoły na lepsze a mianowicie kondensatory sprzęgające pewnie na mundorfa albo hovlanda , rezystory i moze kondensatory filtrujace (tu prosze o podpowiedź czy ktos wymieniał je i na jakie warto).

Pozdrawiam.

post-14012-100005686 1207216899_thumb.jpg

Piękny zestaw-gratuluje.

Co do modyfikacji też noszę się z zamiarem leekiego upgradu WT-30II.Niestety nie mam pojęcia o elektronice a nie za bardzo wiem kto mógłby coś takiego przeprowadzic.

nautilus81, niezłe combo - gratulacje! a już kiedyś się tak odgrażałeś, że sprzedasz Amplifona ;-)

zawi, mi też po głowie chodzi lekki tuning mojego WT30II (np. jak opisał CATV, czyli wymiana MKP SCRów na MusiCapy Hovlanda...) Może by tak ogłosić zbiórkę chętnych i zaaranżować jakieś wspólne zamówienie części gdzieś w partsconnexion, czy w innym niezbyt drogim miejscu?

"ja rzucam myśl a wy go łapcie" - jak mówił klasyk ;-D czy jest ktoś chętny na wspólne zakupy?

x.

zawi, ja też nie umiem lutować i nie znam się za bardzo na elektronice ;-)

ale aby stuningować wzmaka i tak najpierw trzeba mieć niezbędne do tego graty, czyli np. kondensatory... jak będziemy je mieli - poszukamy kogoś, kto je wlutuje. proste ;-)

x.

Odgrazałem sie ze sprzedam i sprzedałem kidys starszą wersje na starych transformatorach ale tamta nie grała tak jak nowsza.

Potem szukałem dla siebie jakiejs lampki i słuchałem troche: (cayin (kt88)- wieksza dynamika niz amplifon ale zdecydowanie mniejsza przestrzen - zrezygnowałem. Następnie jolida 202 (el 34) mały wzmacniacz ponoc wydajny prądowo troche grał wg mnie jak tranzystor - zrezygnowałem (pozdrowieni dla przesympatycznego własciciela salonu top hi end co jezdzi prawie motorem tzn skuterem).

Potem były uzywane jadis orchestra (starsza wersja na el 34) bardzo muzykalny ale za drogi (konstrukcja identyczna co amplifon wl 25) no i na koncu słucałem wzmacniacza manley stingray którego musze pochwalic wg. mnie najlepszy z wymienionych troche kosztuje ale do muzyki orkiestrowej, duzych symfoni rewelacja - ma go były wałsciciel moich obecnych kolumn - pozdrawiam i gratuluje mu twardosci w negocjacji - przy kupnie nie utargowałem ani złotówki.)

Sporo myslałem co kupic az wyczaiłem prawie nową Wt-40 i łyknołem jak indor klucha.

Teraz pewnie zostanie ten wzmacniacz u mnie jakis czas póki nie kupie jakiegos (DIY) bądz zrobie sobie (z kims kto sie dobrze zna na tym) jakiejs hi-endowej konstrukcji na lampie gm70 (monobloki)

Co do tacd to musze podziękowac uzytkownikowi forum o nicku szlufik (Jest posiadaczem Wt-40 i Tacd.)

który wziął do salonu audio swoje cd a ja wziołem swój wzmacniacz i swoje cd audio analogue. Porównywalismy ten zestaw z innymi i przy okazji przesłuchiwalismy kabelki (kupiłem sobie nordosta red dawna). Mój stary audio analogue poległ dziek o 2 kalsy przynjmniej gorszy. I tak w niedługim czsie stałem sie włascicielem tacd.

Co do tuningu to jest dosc banalna sprawa ale nie polecam robic jej komus kto sie nie zna lepeij zapłacic i miec pewnosc ze bedzie ok. Moze nawet producent by sie podjoł za niewielką opłatą.

Pozdrawiam.

zawi, ja nie chcę robić rewolucji i wypruwać z Amplifona wszystkich bebechów ;-D

"wysraczy" mi coś taj opisana przez CATV wymiana kondensatorów; jak mam robić tuning za krocie, to wolę kupić lepszy wzmacniacz ;-) a tutaj chciałbym ew. spróbować w kilka osób zamówić np. Hovlandy MusiCap do szybkiej wymiany w miejsce MKP SCRów ;-)

x.

Zmiana transformatorów napewno najbardziej wpłynie na zmiane dzwięku. Ja osobiscie uwazam ze transformatory produkcji trafber do złych nie nalezą firma ta produkuje transformatory dla wielu firm zagranicznych. Z tego co wiem transformator głosnikowy do wt-40 kosztuje 400 zł.

Zgodze sie tez z tym ze mozna kupic/zrobic na zamówienie pewnie i lepsze transformatory ale pewnie koszta bedą nie małe ( za dobre trafo pewnie trzeba zapłacic ponad 1000 zł)no i musi sie jeszcze zmiescic.

Co do zmainy kondensatorów sprzegających rozmawiałem kiedys z Panem Piwowaczykiem i mówił ze owszem wymieniał kiedys we wzmacniaczu seryjne kondensatory na mundorfy z seri supreme (jest ich 8 do wymiany 4 sztuki 0,22 uf i 4 0,47 uf przynajmiej w 40 - tce nie wiem jak w innych modelach.

Po wymianie wzrasta detalicznosc dzwięku i wysokie stają sie ponoc bardziej krystaliczne ( wymieniałem kiedys własnie kondensatory sprzegaące w innej lampie i efekt polegał własnie na zwiekszeniu detalicznosci, przejzystosci,) Na rzeczy typu zwiekszenie basu bym nie liczył.

Co do innych elementów typu rezystory to nie wiem nigdy nie wymieniałem. Kolega kiedys wymieniał kondensatory filtrujace ( przy okazji zwiekszył pojemnosci)- uzyskał lepszą przestrzen ale to było we wzmacniaczu tranzystorowym.

Mozna tez sie bawic i tak :

http://forum.audiogon.com/cgi-bin/fr.pl?vopin&1160660125&openusid&zzJclnv&4&5

zawi,

no to ustalmy, co się może zmienić i jak... :-)

- CATV pisze o wymianie kondów sprzęgających z SCRów na Hovlady: cyt. "efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Dźwięk stał się pełniejszy, bardziej konturowy i przestrzenny. Polecam!" więc już coś wiadomo; mam też prośbę do CATV - napisz w kilku słowach więcej, co się zmieniło, jakie wrażenia po tuningu Twojej WT30II ;-)

- z kolei tomekkk (wątek "Lampowy sparring", post z 22.10.2007, 11:27) pisze o tuningu swojego Amplifona WL70 tak: cyt. "Drobna uwaga. Padło tu stwierdzenie o pewnej powolności Amplifona w porownaniu z szybkością innych wzm. Nie wiem jak w WT30 ale w moim WL70 (dawna konstrukcja) też to obserwowałem do momentu gdy dolutowalem po jednym SCR MKP (chyba ok. 4 mikro/630V) do każdego Kendaila jaki tam jest w zasilaniu. Natychmiast poprawił się bas, szczególnie wyższy i jego szybkość. Lepiej czuć impuls i tempo oraz tzw wykop czy atak perkusji."

rTo niby jest WL70, ale myślę, że można pokombinowac podobnie w WT30II czy WT40 (gdzie też w filtrowaniu zasilania siedzą Kendaile)...

Więc mamy już wymienione dwa miejsca do tuningu w postaci wymiany/dolutownia kondensatorów; są też opisane wrażenia soniczne po nich... to już chyba coś jest, prawda? ;-) a jakby tak przetrzepać forum, to pewnie coś by się jeszcze znalazło ;-D

x.

nautilus81, fajne fotki, szczególnie ten "stolik" - dwa sześciany z granitu... ;-)

zawi, te stożki, to chyba ustroje antywibracyjne; widziałem kiedyś takie prod. Totema, ale były nieco mniejsze (nie wiem, czy były tylko w jednym rozmiarze ;-)

x.

zawi,

z tego co pisał CATV o Hovlandach, kondensatory sprzęgające w WT30II to 4 szt. 0,22uF/600V i 4 szt. 0,47uF/600V; z kolei tomekkk dolutował do każdego z Kendaili w zasilaniu (bodaj czterech - by sprawdzić musiałbym rozkręcić swojego Amplifona ;-) po 1 szt. "SCR MKP ok. 4 mikro/630V" ;-) trzeba by poszukać takich kondensatorów w sieci i już.

buble_corp pisał też, żeby Hovlandy zamawiać w partsconnection.com... może poczytać, czy nie będzie czasem jakiegoś wspólnego forumowego zamówienia od Petera Daniela?

x.

p.s. czy ktoś prócz zawi i mnie jest chętny na ew. wspólne zamówienie? ;-)

jeszcze nie wiem, ile będą kosztować kondensatory - to zależy gdzie, ile i w ilu kupimy ;-) dopiero rozkręciłem mojego WT30II, ofociłem co nieco i spisałem, co to tam siedzi:

- w zasilaniu: 4 szt. Kendeil K05 105C 470uF/450V (fot.1) oraz 2 szt. Kendeil K05 105C 220uF/450V (fot.2);

- kondensatory sprzęgające: 4 szt. SCR MKP 0,22uF/630V oraz 4 szt. SCR MKP 0,47uF/630V; obok nich - 2 szt. Kendeil K05 105C 220uF/200V (fot. 3 i 4), jak widać są tam jeszcze Samsungi i Miflexy (ich wartości nie spisałem).

no i co dalej, jakieś pomysły? czy MKP SCRy do wymiany na Hovlanda + ew. dolutowanie SCRów do Kendeili w zasilaniu (ale jakie wartości dobrać?) ;-)

x.

post-15374-100005590 1207320884_thumb.jpg

post-15374-100005591 1207320884_thumb.jpg

post-15374-100005592 1207320884_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.