Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

niestety standardowe otwory pod icele są za małe dla mundorfów silver oil i nieobędzię się bez wizyty w Staszowie

Napisz, jak już wymienisz - jestem bardzo ciekawy efektu.

ja mam kondy o podwojonej pojemności czyli 1mikro i 0,47mikro zamiast 0,47 i 0,22 i pewnie nogi mają grubsze,a co do efektu to prędko nie odpowiem bo nie mam już kolumn

Edytowane przez Rezyslaw

To są kondy wylutowane z mojej wt40 więc powinny pasować.

Mundorfy (silver oil) dodadzą powietrza , poprawiają nieco analogowość przekazu , wbrew pozorom góry nie przybywa raczej góra staje się nieco bardziej łagodna (ale jest inna niż np z jantzen superior (te dosładzają). W mundorfach wydaje mi się że bas schodził nieco niżej , ogólnie amplifon gra nieco łagodniej

Pierwsza podstawowa moja rada to odseparowanie kondów od ciepła - chyba najskuteczniejszym rozwiązaniem jest montaż cichego wentylatora (tak będę miał w nowej konstrukcji mimo że płyta dzieląca lampy będzie miała aż 5 mm i tylko 2 diabły.

Pozdrawiam

Pierwsza podstawowa moja rada to odseparowanie kondów od ciepła - chyba najskuteczniejszym rozwiązaniem jest montaż cichego wentylatora (tak będę miał w nowej konstrukcji mimo że płyta dzieląca lampy będzie miała aż 5 mm i tylko 2 diabły.

Pozdrawiam

Widziałem kiedyś, jak gość przeniósł kondy poza wzmacniacz. Z tyłu nie widać, że coś zwisa, lub leży. Może jakieś zgrabne pudełko zewnętrzne na kondy? :)

myślałem o takim rozwiązaniu ale w amplifonie te kondy akurat są zamontowane pod lampami sterującymi i trzeba będzie kilka długich wiązek pociągnąć prze cały wzmak,na początek zrobię jakąś barierę termiczną i zobaczymy jaka będzie temperatura pracy a jak nie zda egzaminu to pozostają coolery jak pisał Nautilus81

zrobię jakąś barierę termiczną

Mogę Ci podpowiedzieć z czego można to zrobić. Ostatnio w domu był fachowiec od pieca gazowego CO i wymieniał takie białe płytki (chyba jakieś włókna ceramiczne) wielkość jak na moje oko to 20x10 cm. W piecu były w miejscu nagrzewnicy - nie wiem jak dokładnie się to nazywa. Warto może zapytać.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

chyba nie masz izolowanych nóg w icelach między pojemnościami 0,22micro?tam jest może 1mm odległości

Nie , ale to w niczym nie przeszkadza.

A kiedy wsadzisz mundorfy ?

Nie , ale to w niczym nie przeszkadza.

A kiedy wsadzisz mundorfy ?

w pszyszłym tygodniu,dzwoniłem dziś do p.Piwowarczyka i niestety w soboty chyba nie pracuje,ale to nie problem

• 2 tygodnie później...

witam, w mojej 40-ce siedzą już kondziory mundorf silver oil,ale potrzebne będzie jakies sprytne chłodzenie,najlepszy byłby cooler ale jest głośny a zbicie obrotów zaskutkuje przeniesiem drgań na obudowę,tak myślę aby zbudować komorę tłumiącą na zewnątrz wzmaka w którym będzie siedział wiatrak i pompował powietrze na kondy,może koledzy macie jakies sugestie

Amplifon gra kapitalnie z sonus faber amator 1 oraz kolumnami na etonie i wstędze founteka. Sam mam olbrzymi dylemat które sobie zostawić

Amator 1 to miód dla uszu , eton plus fountek perfekcyjna neutralnośc i realność przekazu , nieco lepsza przestrzeń (audio physic wymięka).

Ostatnio byłem u znajomego z nową konstrukcją posłuchać jak te kolumny zagrają z końcówką accuphase i pre conrada johnsona. Zagrały przeciętnie.

Zmieniliśmy wzmacniacz na amplifona i popłynęła muzyka. Kolumny już są kumpla a jego wzmak i pre pójdzie do ludzi.

Sam teraz poluje na jakiegoś lampowca SE.

Amplifon gra o klasę lepiej po wymianie kondensatorów sprzęgających. Ja osobiście polecam czerwone jantzeny superiory. Kondensatory olejowe typu mundorf , audio note , vcap są za drogie (najtańsze mundorf to koszt ok 1500 zł audio note grubo ponad 2 tyś , Vcap olejowe jeszcze więcej).

Pozdrawiam.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Koszt samych kondensatorów Superiorów , to 240 zł plus koszt wymiany .

Naprawde warto wymienic . Porównam jeszcze amplifona Rezysława na mundorfach olejowych .

Koszt samych kondensatorów Superiorów , to 240 zł plus koszt wymiany .

Naprawde warto wymienic . Porównam jeszcze amplifona Rezysława na mundorfach olejowych .

Tomku, dziękuję za informację. Jakiej pojemności są te kondy?

Edytowane przez Imacman

kilka fotek po tuningu,zamiana iceli na mundorf supreme silver oil

Muchas gracias dobry człowieku - czekam z niecierpliwością na wrażenia słuchowe i bezpośrednie porównania z nie tjuningowanym Amplifonem.

4 sztuki 0,22 , i 4 sztuki 0,47.

Dlaczego u Rezyslawa są kondensatory o pojemności 1 uF?

pojemności są podwojone bo takie kupiłem od nautilusa81,teoretycznie powinno się to przełożyć na lepszy-głębszy bas,praktycznie Piwowarczyk twierdzi, że to już nie ma znaczenia,jak będzie w rzeczywistości to się niedługo okaże,może Marcin/nautilus81 się wypowie w tej materii

Czy ma ktoś możliwość zmierzenia temperatury wewnątrz 40-ki w miejscu gdzie siedzą kondesatory sprzęgające,wystarczy sondę od multimetru przyczepić do konda i poczekać chwilę,sam bym to zrobił ale chwilowo nie mam kolumn

Edytowane przez Rezyslaw
Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Czy ma ktoś możliwość zmierzenia temperatury wewnątrz 40-ki w miejscu gdzie siedzą kondesatory sprzęgające,wystarczy sondę od multimetru przyczepić do konda i poczekać chwilę,sam bym to zrobił ale chwilowo nie mam kolumn

Przyjedż , zmierzymy .

Wewnątrz wzmacniacza jest około 70 stopni celcjusza. Tak mi dzisiaj pokazał miernik ze sądą .

dzięki Tomek,mundorfy max mogą dostać w granicach 50 st C,więc praktycznie muszę zbić te 70 o połowę aby to miało sens,po pierwszych testach stosowanie coolerów będzie uciążliwe ze względu na hałas a zbicie obrotów przy użyciu LM 317T może spowodować zbyt radykalne zmniejszenie sprawności chłodzenia przy akceptowalnym hałasie,w ostateczności kondy wyrzucę na zewnątrz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.