Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Co do cd to nikogo nie chciałem obrażać. Stać mnie na cd za 10 tyś ale w moim systemie nie słychać różnicy. Mam chwilowo wzmacniacz nada - w porównaniu z wt40 jest to bardzo słaby wzmacniacz i różnicę słyszy nawet mój tata który przepracował 25 lat w hałasie (polska rzeczywistość).

Ja ostrzegam przed kupowaniem drogich odtwarzaczy w ładnych pudełeczkach. Ktoś kto kupuje dvd za 300 zł w innym pudełeczku i płaci 10 tyś będzie dla mnie frajerem.

W większości odtwarzaczy są montowane najtańsze napędy (występujące w mini wieżach) bądź odtwarzacze cd-rom np unison research. Z Dacami jest podobnie.

Być może są odtwarzacze w które warto inwestować ... ja nie zainwestuję , wolę dołożyć do kolumn albo wzmacniacza.

Mój obecny wzmacniacz (same części) to koszt 4 tyś , kolumny ponad 5tyś a w cd zmieszczę się w tys złotych czyli w sumie 10 tyś a takiego dźwięku nie miałem u siebie w domu , choć posiadalem już kilkadziesiąt urządzeń w mojej 15 letniej zabawie w audio.

Co do wzmacniaczy amplifona to zawsze będę szanował tą firmę choć słyszałem lepsze klocki (oczywiście droższe).

Producenta amplifona znam i szanuję bo potrafił się wybić z kraju który tylko utrudnia prowadzenie własnej działalności (kontrola = kara). Pan Andrzej powinien przekwalifikować się na urządzenia z wyższej półki bo prawda wygląda tak że z Chinami nie wygra.

Gm70 to wyzsza liga niz 6c33c. Ja mialem okazje sluchac u kolegi monoblokow na tej lampie.

Pozdrawiam.

Napisano dziś, 19:55 nautilus81 - prosiłem, abyś mi wyjaśnił na czym polegało to wypasione zasilanie w tym DAC'u PD. Z góry dziękuję.

>Imacman

Może ja odpowiem, to mój DAC

dwa trafa, prostowniki połówkowe, 2200uF BGFK - dalej zasilanie bez zmian

Caddocks TF020 w I/V

nude Vishay w Vref

na wyjściu 0,1uF Vcap i bufor na 2SK389

Pozdrawiam

Marcin

post-13146-0-08360700-1322344283_thumb.jpg

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Witam,

Ja w zeszłym tygodniu zakupiłem ostatnią sztukę lamy p. Andrzeja

tj. WT30 III. Ciekawe co dalej???.

A poza lamami p. Andrzej sprzedaje jeszcze jakąś inną zwierzynę :)

Witam !

Rozmawiałem dzisiaj telefonicznie z P. Andrzejem i faktycznie wzmacniacze WT 30 i Wt 40 nie są już produkowane wielka szkoda to bardzo dobre wzmacniacze.

co będzie z klubem.

jeszcze nie wrzucałem fotki mojego systemu z Amplifonem (a taki ponoć jest zaszczytny obowiązek Klubowiczów ;) )

dzisiaj jest do tego dobra okazja - przed chwilą dotarły do mnie "docelowe" kolumny.

mimo, że pomieszczenie jeszcze nie jest docelowe (remont trwa), to i tak się pochwalę, a co ;)

Dla zainteresowanych: kolumny od Sonus Oliva, góra - revelator, środek i dół - PHL.

zestaw.JPG

pojedyncza.JPG

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Ale dałem dzisiaj czadu z Amplifonem :)

Fajny ten czad , taki stereofoniczny :)

jeszcze nie wrzucałem fotki mojego systemu z Amplifonem (a taki ponoć jest zaszczytny obowiązek Klubowiczów ;) )

dzisiaj jest do tego dobra okazja - przed chwilą dotarły do mnie "docelowe" kolumny.

mimo, że pomieszczenie jeszcze nie jest docelowe (remont trwa), to i tak się pochwalę, a co ;)

Dla zainteresowanych: kolumny od Sonus Oliva, góra - revelator, środek i dół - PHL.

ładne paczuszki , opisz jak to gra z Amplifonem , i czy daje radę .

Gratuluje.

Jak grają? dobrze!

na pewno lepiej, niż widoczne na fotkach Dali Mentor 2 ;)

generalnie - jest wszystkiego więcej, ale biorąc pod uwagę gabaryty, klasę przetworników i komponentów oraz efektywność (bodajże koło 95-96 dB w porównaniu do 86 db) to nic dziwnego...

Większa swoboda, większy rozmach, więcej góry, lepsza średnica, jeszcze lepsza separacja i poukładanie dźwięków (mniej "ściśnięte" - mimo, że w Dali było już całkiem ok), niżej schodzący bas (chociaż muszę przyznać, że na razie nie ma go jakoś powalająco dużo - spodziewałem się więcej po 30 cm membranach ;) ale jest tyle, ile trzeba, za to precyzyjny. lepsze to niż disco-dudnienie jak z "kultowych" Altusów 140, które kiedyś miałem ;) )

zobaczymy, co będzie za tydzień, dwa...

Edytowane przez Kaumaha

na nazwę nie mogę się zdecydować. Z zachwytu cisną mi się do głowy same zdrobnienia, ale zdrobnienia do tych "paczuszek" raczej nie pasują :D

a tak na serio - nie, nie mają oficjalnej nazwy. Projekt od początku do końca pod indywidualne zamówienie i określony (ok, z czasem trochę podkręcony przez niskotonowce ;) ) budżet.

co do niskotonowych - bo wygląd tego, co na dole może zastanawiać ;) średniotonowe PHLe mają dość specyficzne obudowy, ale jeszcze do przełknięcia. Niskotonowe - zamiast ładnego, niewielkiego pierścienia, mają dość potężny sześciokąt. Żeby nie straszyły zdecydowaliśmy, że zostaną zamocowane od wewnątrz, a od zewnątrz przykryte tkaniną.

Edytowane przez Kaumaha
  • 2 tygodnie później...
Gość rydz

(Konto usunięte)

Rozstałem się z Amplifonem,więc nadszedł czas na rozstanie się z Fan-Klubem.

Zapytam jeszcze,coś wiadomo na temat GM70 Pana Piwowarczyka? kontaktował się ktoś z Kolegów?

Pozdrawiam.

Rydz.

Jako,że MIKOŁAJ przyniesie niedługo nowe kondensatory obbligato premium gold to skrobnę coś o mundorf supreme silver oil,otóż w moim systemie one się nie sprawdziły tzn w amplifonie.Wszystkie najmniejsze szczególiki owszem wyszły z tła,zrobiło się transarentnie ale jednocześnie beznamiętnie,wręcz obojętnie na średnicy,a i sybilanty zaznaczyły swoją obecność.Przy pojedyńczych instrumentach było nawet ciekawie ale przy składach dawało się wyczuć jakby każdy instrument grał osobno i przekaz nie był spójny,odbierałem to jako nieustające napięcie,możliwe ,że wynika to z preferencji brzmieniowych ale ja wolę trochę ciepła nawet kosztem lekkiego odejścia od prawdy,sadzę że mundorfy w piecu dobrze by korespondowały np z dynaudio esotec ,który ma tendencję do słodzenia i zaokrąglania góry,więc z pewnością te cechy by się skompensowały,rezultatu takiego połączenia nie przetestowałem a szkoda.Ale trzeba przyznać,że wielobarwność to duży atut tych kondesatorów,jak trąbka zaczyna grać to słychać jak wchodzi na obroty rozwija się i wybrzmiewa ,mam nadzieję,że obbligato będzie złotym środkiem

Edytowane przez Rezyslaw

Jako,że MIKOŁAJ przyniesie niedługo nowe kondensatory obbligato premium gold

Czy Mikołaj przyniesie te z eBaya, czy może jakieś inne źródełko? Ja znalazłem tylko u kolegów skośnookich.

http://www.ebay.pl/itm/290617579279?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Czy Mikołaj przyniesie te z eBaya, czy może jakieś inne źródełko? Ja znalazłem tylko u kolegów skośnookich.

http://www.ebay.pl/itm/290617579279?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

wygląda na to ,że sprzedaje je tylko jeden i ten sam człowiek

Pawle , zapomniałeś dodac ,ze będzie też porównanie superiorów z iceelami .

Ciekaw jestem tych obligato .

a zdążysz je przelutować,a może wstrzymaj się bo nawet nie posłucham wygrzanych superiorów a obbligato nie będą ułożone,obstawiam że icele zostaną zjedzone nawet przez zimne obbligato

a zdążysz je przelutować,a może wstrzymaj się bo nawet nie posłucham wygrzanych superiorów a obbligato nie będą ułożone,obstawiam że icele zostaną zjedzone nawet przez zimne obbligato

Icele są do dupy . Zróbcie porównanie superiorów z obligato - Ja będę robił porównanie superiorów z olejowymi audio note (2 takie same wzmaki na diabłach).

Icele są do dupy . Zróbcie porównanie superiorów z obligato - Ja będę robił porównanie superiorów z olejowymi audio note (2 takie same wzmaki na diabłach).

Marcin a jakie pojemności w tych piecach siedzą,czy te diabły to w SE,jak 0,22 i lub 0,47 to mogę ci obbligato pożyczyć do przetestowania przed wlutowaniem u siebie

Edytowane przez Rezyslaw

Nautilus - icele nie są do dupy!!!To bardzo dobre kondensatory choć niekoniecznie użyte w takim miejscu jak w Amplifonie. Wsadź je na filtrowanie i pogadamy.

Wszystko zależy od aplikacji.Nie powiedziałbym że Ancient przez przypadek lub z oszczędności w Lektorze V zastosował Icele.

Edytowane przez zawi
Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

A moim skromnym zdaniem , uważam ,że nie ma złych kondensatorów . Wszystkie w jakis sposób są dobre , jedne bardziej drugie mniej .

Istotna sprawa , to odpowiednie miejsce .

Potwierdzeniem chociażby jest wypowiedz zawiego .

Paweł , obligato nie będę teraz lutował , chcę porównac iceele do superiorów .Obligato przez dwa dni nie wygrzeją się .

Marcin a jakie pojemności w tych piecach siedzą,czy te diabły to w SE,jak 0,22 i lub 0,47 to mogę ci obbligato pożyczyć do przetestowania przed wlutowaniem u siebie

Są nieco mniejsze pojemności.

• 3 tygodnie później...
Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Witam serdecznie w nowym roku. Mam pytanie czym się różni Amplifon WT40 I od II i ewentualnie, czy można napisać, że jeden jest lepszy od drugiego?

Róznią się napewno kondensatorami sprzęgającymi , i prawdopodobie trafami (te pierwsze egzemplarze napewno , tylko nie pamiętam po którym roku )

Zagmeraj w klubie do tyłu , napewno było o tym pisane .

Ostatnie grają lepszą dynamiką i jaśniej(w pozytywnym tego słowa znaczeniu )i mają zabezpieczenie lepsze , jak pada któryś z diabełków, wzmacniacz przechodzi w stan standby .Pierwsze tego nie miały .

Edytowane przez tomasz dudzinski
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.