Skocz do zawartości
IGNORED

Co jest grane???

gentile

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem z nowo nabytymi głośnikami. Z membrany głośnika niskotonowego i bass refleksu dochodza takie dziwne basowe pyknięcia, jakby ktoś od wewnatrz uderzał w membrane. Jest to szczególnie słyszalne w czasie odbioru z tunera, a zwłaszcza przy audycjach mówionych. Przykładowo, w czasie rozmów na antenie obok dxwięku słów pojawiaja sie takie przydźwieki jakby uderzenia w mikrofon. Efekt podobny jak przy nagrywaniu kamerą na silnym wietrze(rozmowy sa w studiu). Przy odsłuchu z płyt trudno to wyłąpać zwłaszcza przy gęstych, rockowych numerach. Ale jest to na tyle irytujace że prawie uniemożliwia słuchanie radia. zwłaszcza na 1 programie te pykniecia są tak wyrażne ze aż widoczne na membranie. O co tu moze biegać?

są to B&W 602 s3

https://www.audiostereo.pl/topic/32165-co-jest-grane/

Radio nie jest dobrym źródłem dźwięku. Podłącz CD i sprawdź. Jeżeli masz do anteny radiowej podłączony wzmacniacz

to sygnał dostarczony do głowicy w tunerze nie powinien przekraczać 80dB. Zbyt mały lub duży sygnał jest niedostateczny lub zniekształcony (przesterowany) najlepiej jeżeli sygnał mieści się w przedziale (65 - 80 dB).

Ponadto sygnał radiowy łatwo zakłócić dużym polem elektromagnetycznym ( transformator, linie wysokiego napięcia itp.)

Miałem troszkę podobny problem. Na prawym kanale miałem wrażenie, że bass wchodzi na głośnik średni i wysoki. Pomyślałem - walneła zwrotnica i któryś z kondensatorów jest pusty. Jednak po przełączaniach przewodów głośnikowych i IC okazało się że na płycie na tym nieszczęśliwym utworze był błąd jakiś przester.

Gdyby któryś z basowców w twoich głośnikach był walnięty, to z reguły cewka trze o rdzeń magnesu przy dużym wychyleniu membrany. Jest to wada zawieszenia membrany. Można to sprawdzić poprzez delikatne równomierne wciśnięcie membrany. Tarcie cerki jest wyczuwalne. Zaznaczam, że trzeba tę operację wykonać delikatnie aby nie uszkodzić lub nie zdeformować membrany ( nic na siłę )!!!!!!

Ale obstawiam zakłócony sygnał radiowy.

Pozdrawiam i powodzenia!!!!!!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/32165-co-jest-grane/#findComment-723735

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.