Skocz do zawartości
IGNORED

Ramię do gramofonu DIY -wyzwanie..

andrzej analogowy

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo chętnie . Adres podam na priva.Mam już kilka rurek z różnych materiałów.Mam też tytanowe pręty na początek i koniec.Rysunki są konkretne-mając to wszystko zabiorę się za projektowanie.Potem to już tylko zakup lekkiej wkładki-pewnie Denon 104 i ..........Jak ja to lubię.....

no to rozpakowałem te magnesy. trzeba uważać na palce :). myślę że nie będzie problemów z utrzymaniem ramienia sztywno na nitce. neodymy przyciągają się naprawde mocno.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4633-100005575 1174845001_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglądają wspaniale-jaki otwór do mocowania??Pytanie do kolegi rekina.Jak w orginale wygląda sprawa dolnego magnesu i jego mocowania.Czy też pływa w oleju i wisi na nitce,czy jest mocowany inaczej.Przepraszam za pytania,ale jeszcze nie zabrałem się za tłumaczenie tekstów opisujących tą konstrukcję a już mnie ręcę świeżbią do projektowania.

z rysunku wynika że dolny magnes "wisi" na nitce (pewnie bardzo krótkiej) a sam zanurzony jest w oleju.

co do magnesów to mają średnicę zewnętrzną 10,0 mm, otwór o średnicy 4,3 mm i wysokość 4,0 mm.

Przy magnesach neodymowych byłbym ostrożny o ich wpływ na wkładkę .Niezależnie czy MM czy tym bardziej MC.Można się trudno pozbyć tzw pozostałości magnetycznej .A i wpływ silnego pola magnetycznego może nie pozostawać bez wpływu na dźwięk

Obecnie dolny magnes wisi na nitce (mocowanej od spodu), ale tak jak pisałem olej to zbyt mało, więc jest otoczony pianką. Wznowię zabawy z tą konstrukcją pewnie jakoś w okolicach świąt.

Z magnesikami trzeba bardzo uważać i nie zbliżać do wkładki. Przewody powinny być wyprowadzone z ramienia przed osią obrotu ramienia. Zaobserwowałem efekt powstawania zakłóceń np w mikrofoniku (do kompa), gdy ociera się magnes o jakiś metalowy przedmiot - pojawiają się słyszalne zakłócenia w słuchawkach. Magnes jest wtedy około 30-40cm zarówno od mikrofonu jak i słuchawek.

Rozumiem i wyobrażam sobie jak wygląda konstrukcja w Twoim wykonaniu rekinie.Pytałem,czy ktoś czytając opisy z podanych linków wie jak wygląda sprawa mocowania dolnego magnesu w orginale.Trzeba chyba ten tekst przetłumaczyć.Mam wrażenie,że dlatego stosuje się długie ramiona,aby uciec od wpływu magnesów na wkładkę.Mam zamiar rozpocząć prace po świętach i wtedy będę starał się bć przygotowany do dalszej dyskusji bardziej merytorycznie.

• 1 rok później...

> hessus, 17 Kwi 2008, 08:59

a jaką mamy gwarancję że na "firmowym" ramieniu podziałka jest dobrze wyskalowana? Puryści i tak ustawiają nacisk przy użyciu na wagi jubilerskiej.

• 1 rok później...

Kolejne dzieło Andrzeja. Umieszczam fotkę w tym zapomnianym już trochę wątku, bo być może uda się go lekko rozruszać. Więcej o tym ramieniu na stronie:

Ukryta Zawartość

Czy ktoś pracuje, lub opracował już ramię zawieszone na magnesach?

post-4633-100002579 1256249157_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

A ja jestem ciekaw jaką masę powinno mieś takie ramie?

Bo przecież masa jest odpowiedzialna i za dynamikę przekazu i za stateczność położenia igły a przede wszystkim za momenty bezwładności. przymierzam się do zrobienia gramofonu DIY z ramieniem liniowym by kiirojbl . można zobaczyć na you tube , z tą różnicą że oś obrotu ramienia będzie w osi ramienia, a nie powyżej.

I teraz moje pytanie jaki powinien być moment bezwładności ramienia by wkładka miała odpowiednie warunki pracy. Wiem że są różne wkładki, pracują z różnymi naciskami ale jak się dobiera wkładkę do ramienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja jestem ciekaw jaką masę powinno mieś takie ramie?

Bo przecież masa jest odpowiedzialna i za dynamikę przekazu i za stateczność położenia igły a przede wszystkim za momenty bezwładności. przymierzam się do zrobienia gramofonu DIY z ramieniem liniowym by kiirojbl . można zobaczyć na you tube , z tą różnicą że oś obrotu ramienia będzie w osi ramienia, a nie powyżej.

I teraz moje pytanie jaki powinien być moment bezwładności ramienia by wkładka miała odpowiednie warunki pracy. Wiem że są różne wkładki, pracują z różnymi naciskami ale jak się dobiera wkładkę do ramienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Pewnie wszyscy znają już dokonania andrzeja analogowego w dziedzinie budowy gramofonów i 14-to calowych ramion.

Chciałbym pokazać własnoręcznie wykonaną przez niego windę do ramienia i króciutki tutorial "jak to jest zrobione".

Ukryta Zawartość

Szczegóły:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Informacja dla pytających o gramofony DIY.Mam w plusie trochę pozostałosci gramofonowych:Kompletny gramofon jak na foto z silnikiem i regulatorem obrotów.Kilka ramion 14 calowych w różnych wersjach..Ponieważ nie jestem w stanie tego wszystkiego zagospodarować zapraszam do zakupów po kosztach..Informacji udzielam na poczcie forumowej..

Ukryta Zawartość

post-12382-043149700 1301911954_thumb.jpg

post-12382-053015000 1301911985_thumb.jpg

post-12382-081279000 1301912073_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.