Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie: gramofon, preamp, wzmak...

Raku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybaczcie, ale podobno nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi...

Zachęcony tą maksymą zapytam, bo mam wątpliwości, a dopiero wchodzę w świat czarnej płyty.

Pytanie dotyczy prawidłowego podłączenia zestawu:

wzmaczniacz lampowy, preamp (na razie PJ Phono Box), gramofon (PJ Perspective).

Wybór padł na firmę XLO.

I teraz sedno sprawy.

Jak prawidłowo podłączyć całe to ustrojstwo, czy dobrze wybrałem IC:

1) lampa z preampem - kabel XLO ER 4.

2) preamp z gramofonem - kabel XLO PRO 103.

www.xlo.com.pl

Moje pytanie dotyczy rzeczy następujęcej: kabel łączący gramofon z preampem jest wyposażony w żyłę uziemiającą (PRO 103).

Czy taka sama żyła jest konieczna pomiędzy preampem a wzmacniaczem, czyli, czy wybór ER4 jest poprawny?

Zatem, czy wszystkie 3 elementy zestawu (wzmak, pre, gramofon) winny być podłączone IC z żyłą uziemiającą, czy nie jest to konieczne?

W kilku sklepach netowych potwierdzono prawidłowość tego podłączenia, ale czy rzeczywiście?

I na koniec: uziemienie przy instalacji elektrycznej rozumiem, wiadomo - wytłumaczenie dla laika: chroni przez zabiciem (w dużyuum uproszczeniu), ale uziemienie IC pomiędzy elementami zestawu?

Będę wdzięczy za troszku światła...

Pozdrawiam

Raku

Między pre-ampem a wzmacniaczem zwykle nie ma potrzeby stosowania dodatkowej żyły uziemiającej.

Co więcej, taka dodatkowa żyła może być nawet niewskazana.

U mnie przy takim połączeniu pojawia się przydźwięk. Dość niewielki, ale jednak.

Możesz to bardzo łatwo sprawdzić łącząc masy tych urządzeń kawałkiem dowolnego kabelka miedzianego.

"Uziemienie" między elementami zestawu audio należałoby raczej traktować w cudzysłowie.

De facto jest to połączenie masy pre-ampa z masą gramofonu, często tylko z ramieniem.

W gramofonie masa jest oddzielona od obu żył sygnałowych

(obu żył każdego kanału, czyli razem wszystkich czterech żył sygnałowych).

Ale ta masa ma być połączona z masą pre-ampa, stąd ta dodatkowa żyła.

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.