Skocz do zawartości
IGNORED

SOS!!!-Gramofon Daniel 1980rok

szumidokolalas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam…

i mam nadzieje, ze dostane od Was kilka wartosciowych wskazowek ktore pozwola mi uruchomic gramofon Daniel –Wersja ze wzmacniaczem.

Na uruchomieniu zalezy mi bardzo poniewaz ten gramofon byl moim „mlodzienczym“ marzeniem. Kupilem go jako uczen za ciezko uciulane pieniadze-+ bony,( czy tez dolary?), ktore otrzymalem na inne wydatki (byla z tego powodu w domu afera niesamowita) Potem pelen dumy dotykajac leciutko paluszkiem sensor „300“ sluchalem LZ 3 i inne rarytasy z tamtych czasow (zachodnich plyt mjalem wtady 6 i tym samym najwjecej z bloku) . W 1981 prysnolem do Niemiec. W 1990 Daniela przywjozlem z PL. Chodzil wtedy jeszcze (siostra nie uzywalo go).

Niedawno zachcialo mi sie posluchac SBB, Ossian, Johny Porter i innych polskich kawalkow na ktrorych sie wychowalem.( z wiekiem sentyment rosnie) Niestety Daniel od 1990 przez chyba nieuzywanie siadl.

1. Igla zlamana-brak

2. ciezarek do „contra arytycji“ ramjenia odpadl)

3. pasek napedowy do taleza daziala za to

4. pasek od silnika napedu ramienia – brak

5. talez chodzi jak kaczka(kulka lozyskowa ale jest!!!) –okolo 5 mm odchylu poziomego max-min

Moim najwjekszym problemem jest nastepujacy fakt:

brakujacy pasek napedu ramienia “dorobilem”-niestety cos nie chodzi jak powinno. Jak naciskam sensor 300 ramje podjezdza na pozycje “poczatek plyty”-LP …i to wszystko!!!. Sensor “Na dol” powoduje dalsza jazde ramienia do srodka plyty. Pytanie: jak powinien poprawnzie dzialac gramofon?? Albo inaczej stawjajac pytanie jak daziala ten maly motor-jakie ma zadania—i w jaki sposob opuscza i podnosi sie ramie??Jak wyglada poprawna funkcja nacisk na sensor “300” to pozycjowanie i opusczenie w jednym???-Co u mnie nawalilo??

W tej chwili jest to moj najwjekszy problem. Czy niepoprawne funkcjonowanie spowodowane jest “dorobka” paska?? (no ja sam nie wieze)-Jak wyglada originalny pasek do sterowania ramienia???-Zdjecie???

W czerwcu bede w PL- czy jak przywjoze go to moge liczyc sie z szybka naprawa??? (Szczecin + Elblag+Olsztyn??)czy przgonia mnie kijami i wysmjeja??

Nie wiem czy mnie kumacie…chcialbym polskie plyty sluchac na polskim gramofonie.

Pozdrowjenia i usciski

od

szumidokolalas

https://www.audiostereo.pl/topic/32322-sos-gramofon-daniel-1980rok/

Facet pyta po prostu czy naprawi w wymienionych okolicach starego Daniela. Ja niestety nie znam tych okolic więc mu nie odpowiem, ale po co te wpisy o niczym?

Szumidokolalas - nie zniechęcaj się. Na forum sa ludzie którzy najpewniej wiedzą co ci odpowiedzieć, tylko jeszcze nie zauważyli twego wpisu ;-)

Profee..potrafisz dobrze i czarujaco ujac sprawe...prosto i jasno...No ja mysle , ze sie ktos jeszcze na ten temat zamelduje.

Grulak ja mjeszkam w okolicach HN , HD, MOS --HSK..? sorry nie slyszalem..ale to znak ze blisko siebje napewno nie mjeszkamy...

Wyciągam wątek na wierzch żeby znawcy gramofonów nie mogli go przeoczyć. Ja wiem, ze sterowanie t.zw. sensorami to bzdura z której szybko sie wycofano wszędzie łącznie z windami. Wiem tez, że naprawa tego sterowania sensorowego w Danielu może byc dodatkową upierdliwością, ale szumidokolalas ma też problemy typowo mechaniczne. A na mechanice gramofonów zna się bardzo konkretnie conajmniej kilka osób z forum oraz ich znajomi, często serwisanci. O ile pamietam w Danielu mechanika była taka sama jak w Fonomasterze? Poprawcie mnie jesli sie mylę ;-)

No Profee-plama

WG 1100(Daniel ze wzmakiem ) to nie to samo co Wg610(Fonomaster ze wzmakiem)

Róznicz zasadnicza

Danielopodobny ma sterowanie automatyką ramienia i sensory .Inna obsada ramienia z tłumikiemspręzynowym

Fonomaster oparty na konstrukcji G 601A , w pełni manualna operacja ramieniem.Tłumik na gęsty smar hamujący opadanie

Pomijając róznice w elektronice.

Jest w Kasprowicza w W-wie p.Magik o duużych umiejętnościach.Walczył z zaprzyjażnionym Adamem po rekodziele .Właściciel jak w "usterce" porobił sam rzeczy niemożliwe ;-)).Gość zrobił co do niego należało. Jest o.K.

Ale jak z dostawą sprzętu - Gość ma dużo roboty więc nie jest szybki , ale dobry w fachu.Ktoś z mojego polecenia na forum naprawial Sonego z nietypową usterką .Może skomentuje efekt

> szumidokolalas

WG 1100... Coś mi się kojarzy że miałem gdzieś do tego serwisówkę w postaci cyfrowej (kompletne schematy i rysunki mechaniki). Jeśli na coś się przydadzą, mogę ci podesłać, daj znać na priv czy jesteś zainteresowany. Może mając to łatwiej będzie znaleźć chętnego do podjęcia się naprawy.

Pozdrawiam

No, to nie jest fajnie, bo szumidokolalas potrzebuje w okolicy Szczecin/Elbląg/Olsztyn jak sam napisał. Boję się, że te okolice nie obrodziły w gramofonowe złote rączki. Ale może się mylę?

Profee…bardzo dziekuje ci za wstawienie sie za akcja“ SOS ratujta Daniela szumidokolalasa“

Amazarak twoja oferte przyjme z mila checia i skontaktuje sie z toba. Co do czarodzieii HI-FI ze stolicy..to bardzo ineresuja mnie wlasciwie wakazowki i rady jak dziala mimika pozdjazdu i opuszania ramienia w danielu i jak ja znowu uruchomic.

Pozdrowienia dla reanimatorow mojego daniela

szumilokolalas

>szumidokolalas, 23 Mar 2007, 20:49

Nie ma sprawy, polecam się na przyszłość. W Twoim opisie najbardziej mnie niepokoi spaczenie zawieszenia talerza. Niestety przez najlbiższe 3 m-ce jestem oddalony od swojego Daniela o jakieś 1100 km, więc jakichkolwiek wskazówek mogę udzielać jedynie z pamięci.

Pozdrawiam

Amazarak

Widze , ze jestes jak szwajcarski bank.(SOLIDNY)

Twoje wypowjwdzi, ze najgorsze jest wypaczenie pracy talerza- nie potwierdzam -dla mnie jest momentalnie najwjekszym Problemem jest zla mimika pracy Ramienia. Jezeli nawet sensory baly cienkie i niepotrzebne i nieudane to one jednak definiowaly daniela.

LUDZIE jak chodzi ramie Daniela jek sie nacisnie sensor 300??...prosze obserwowac i mi napisac

Pozdrowienie dla milosnikow Daniela i

dla popierajacych mie w Themacie ludzi.

Pozdrawjam

??? Amazarak w krora stronemusisz te 1100 km pokonac?? (chyba nie na wschod???)

>Twoje wypowjwdzi, ze najgorsze jest wypaczenie pracy talerza- nie potwierdzam -dla mnie jest

>momentalnie najwjekszym Problemem jest zla mimika pracy Ramienia.

Chodziło mi o problematykę potencjalnej naprawy, ale niewykluczone że się mylę.

>jak chodzi ramie Daniela jek sie nacisnie sensor 300??

Powinno nastąpić:

0) talerz powinien zacząć się obracać z prędkością 33 RPM (nie jestem pewien, mój Daniel był przerabiany i mam osobne sensory do selekcji prędkości 33/45, ale zdaje się że w oryginale prędkość była uzależniona od średnicy płyty)

1) lekkie uniesienie się tłumika ramienia, tak, aby po zejściu z "widełek" ramię nie spadało

2) przesunięcie się ramienia nad krawędź płyty o średnicy 300 mm (czyli na brzeg talerza), tak, aby po jego opuszczeniu (odpowiednim sensorem) rozpoczęło się prawidłowe odtwarzanie płyty

> Amazarak w krora stronemusisz te 1100 km pokonac?? (chyba nie na wschod???)

Sprawdziłem, musiałbym przejechać dokładnie 1060 km, na wschód (na szczęście - to ja uległem przesunięciu a nie Daniel :P).

Pozdrawiam

• 4 miesiące później...

Znajomy robił porządki kilka lat temu i dał mi w prezencie DANIELA , wziąlem i ulokowałem go w garażu na 'kiedyś -potem'.

W Ustroniu w salonie hi-fi kupowałem kolumny i sprzedawca na 'odchodne' włączyl mi dla porównania cdek naima z audiofilską płytką KARI BREMNES kontra gramofon jakiśtam +wkładka+preamp płytą ze spokojnym rockiem ....i przełączał pilotem raz to,raz tamto...

to co grało z naima przypominało bzyczenie radia 'bzdet' na garażowym stereo !!

Wyszarpałem więc DANIELA z garażu ale niestety okazuje się że ramię nie działa prawidłowo - raz stuka tam i z powrotem nie wychodząc z uchwytu, innym razem opada na płytę i zasuwa do środka jak gdyby nigdy nic.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czy znacie kogoś kto podjąby się naprawy i nie zostawiłby mnie w skarpetkach ???

Mieszkam w cieszynie ,więc najlepiej z okolic śląska< katowice- b.biała>

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

wiadomo że chciałbym wydać jak najmniej-chyba nie miałoby sensu wydawać więcej niż 300 zł z wkładką na reaktywację ??? co myślicie ???

U nas w cieszynie jest centrala- dystrybutor "voice" który głównie sprowadza gramofony na polski rynek i tam można kupić Pro Ject za 1200 zeta nówkę

chcałbym jednak najpierw trochę poeksperymentować nim w końcu wejdzie jakiś format bez okrojeń i strat jakości

• 7 miesięcy później...

Witam,

Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu z gramofonem Daniel 1100. Grał b.dobrze, aż nagle po zmianie płyty w głośnikach cisza. Gramofon kręci normalnie, mechanika działa bez zarzutu. Dźwięk z igły słychać normalnie, tyle że cisza w kolumnach. Po odkręceniu wzm. na full coś tam z głośników słychać. Problem pojawił się nagle w obu kanałach. Sprawdzałem na innym wzmacniaczu i jest to samo. Więc przyczyna jest w gramofonie. Kable napewno są dobre.Bardzo proszę o pomoc!

Ucho,

w tym gramofonie jest układ wyciszania - tranzystory zwierające sygnał do masy na pocżatku i końcu płyty. Najprawdopodobniej padł jakiś kawałek układu który tym steruje, najprościej to wyeliminować wlutowując te tranzystory. Są one na płytce na której są dolutowane kabelki z ramienia.

hififreak.wordpress.com

Trzeba odkręcić obudowę od dołu (podstawę) i dostać się od dołu, lub odkręcić dwa wkręty, które są pod talerzem i można dostać się od góry - jednak tutaj trzeba uważać bo płyta górna jest dosyć cieżka.

hififreak.wordpress.com

Bryan, dzięki za pomoc! Zrobiłem tak jak poleciłeś i wszystko działa! A swoją drogą to zauważyłem tam pod obudową że sygnał idzie przez kondensatory 100nF, czy zalecasz ich wymianę na jakieś inne, jakie? Oraz jaką wkładkę polesasz do tego gramofonu? Aktualnie mam unitra Mf-100.

> Jaką wkładkę polesasz do tego gramofonu?

Ja na Danielu gram AT110E, ale na forum są też inne propozycje, poszukaj czegoś na temat w/w wkładki, a łatwo dokopiesz się do "konkurencji". Jeśli chodzi o temat wymiany wkładki w tym gramofonie to ogólnie jest taki problem, że po takiej wymianie niezbędne może się okazać dostosowanie VTA, której to regulacji ten gramofon nie posiada - trzeba kombinować z różnymi headshellami lub grubością maty... Niemniej MF100 pozbądź się jak najszybciej bo to niszczarka do płyt...

Pozdrowienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.