Skocz do zawartości
IGNORED

zaufane zagraniczne sklepy z vinylami

sp_1976

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

był watek o polskich sklepach. Jednakże w dobie internetu można trafić na dobre sklepy za granicą: czy kupujecie płyty w zagranicznych sklepach? Gdzie? Na jakie trafiliście problemy? Cło? Pogniecione przesyłki?

https://www.audiostereo.pl/topic/32422-zaufane-zagraniczne-sklepy-z-vinylami/

kupiłem tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i przesyłka nie doszła, ale myślę, że to raczej wina Poczty. Generalnie trochę obawiam się kupować zza granicy, bo zagraniczne paczuszki nie zawsze dochodzą. Co innego jak jest opcja cash on delivery :)

Ukryta Zawartość

Kupowałem przynajmniej kilkadziesiąt razy za granicą nowe/używane ... i ..tak:

1.) ani razu nie zdarzyło mi się, aby przesyłka nie doszła lub była uszkodzona

2.) trzeba uważać, by nie zapłacić VAT i cła (jeśli przesyłka spoza unii) - nie dość, że się płaci, to jeszcze jest to dość upierdliwe (jeśli idzie przez Pocztę Polską) - trzeba gdzieś jeździć (lub wysyłać bzdurne oświadczenia) i czekać. Aby tego uniknąć, trzeba wyraźnie poprosić o niedaklarowanie rzeczywistej wartości.

3.) Kupowanie używanych to ryzyko, ale czasem nie ma wyjścia - nowe pozycje są nie do kupienia (nikt lub prawie rzetelnie nie ocenia stanu płyt) - kilka razy nie miałem zastrzeżeń (ale mógł być to przypadek), zwykle jednak część płyt była w stanie deklarowanym a cześć nie (parę razy prawie wszystkie były do d***). Reklamacje zwykle są uwzględniane (unikają złych opinii), ale raz mi się zdarzyło, że sprzedawca szedł w zaparte (ale przy płatności paypal-em jest jeszcze dodatkowa ochrona i chyba mi się w ten sposób uda wyegzekwować zwrot). Inna rzecz, że nie zawsze jest sens awanturować się, gdy wartość płyt nie jest duża (bo trzeba odsyłać, co jest upierdliwe).

Miejsca gdzie można kupować używane to: ebay.com, gemm.com, musicstack.com - przy czym płyty w najlepszym stanie docierały ze źródeł z gemm.com. Trzeba wyczuć sprzedawcę, czy zwraca uwagę na rzetelną wycenę płyt. Poza tym, z tych źródeł (skupiających drobnych sprzedawców i małe sklepy) można kupić też nowe płyty.

Dobre miejsca na nowe płyty:

duże sklepy (wytwórnie typu Classic Records i inne wydające współczesne reedycje):

ja najczęściej kupowałem w www.elusivedisc.com i było OK (chyba u nich są minimalnie niższe koszty transportu)- ale są jeszcze (z podobnymi pozycjami) themusic.com oraz musicdirect.com (nie polecam acousticsounds.com, bo tam kretynie pracują).

mniejsze sklepy z rzadkimi nieraz pozycjami (i w dużym stopniu nowymi płytami):

audionautes.com, audiomarketing.net (sporo nowych płyt których nigdzie indziej nie ma), audiophile-vinyl.de,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) itd.

Można kupować też w polsce, np: ccd.pl - trochę drożej niż z USA (o ile się nie zapłaci VAT) ...ale - o ile coś jest w Polsce, dostawa błyskawiczna, zdarzyło mi się otrzymać przesyłkę następnego dnia) lub sklep.smstep.pl.

Ukryta Zawartość

polecam amerykański www.soundstagedirect.com - wybór ogromny, ceny ok, tylko przesyłka droga - przy jednej płycie się nie opłaca - trzeba zamówić minimum 2 - 3. Przesyłka jest standardowo ubezpieczona.

Ja polecam portal www.cdandlp.com z Francji.

Proszę spojżeć na zabezpieczenia - nie zapłacą sprzedającemu dokąd nie potwierdzisz, że otrzymałeś przesyłkę. Wszyscy wysyłali w naprawdę solidnych tekturowych opakowaniach na płyty.

Co do jakości, to radzę kupować EX mib M - większa szansa, że da się jeszcze odtwarzać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.