Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon - wyposażenie, akcesoria, linki

Raku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tytułem wstępu - czytam i czytam, ale wciąż czuję niedosyt.

Jestem początkującym "gramofomanem", więc jestem jeszcze baardzo zielony (vide: mój wcześniejszy post w temacie sposobu połączenia toru analogowego).

O wyborze zestawu można pisać i czytać praktycznie bez końca. Jaki gramofon, jaki preamp, jaka wkładka, jakie ramię, kable,etc. Oczywiście tu liczy się gotówka, gust, rodzaj słuchanej muzyki, posiadany już sprzęt (wzmacniacz, głośniki), itp, itd.

Ale ja nie o tym.

Chciałbym zapytać posiadaczy gramofonów, praktyków i starych wyjadaczy o wyposażenie dodatkowe, które jest niezbędne lub przydatne w użytkowaniu gramofonu.

Yul w poście z dnia 18/03/07 r. określi takie elementy, a więc: waga do ustawienia siły nacisku, poziomica, śrubokręt, lupa, przybory czyszczące (do igły, do płyt), koperty na płyty, podstawa, itd.

I świetnie, bo robi się jasno, że gramofon i płyta to niestety nie wszystko ;-)

Chcę Was zapytać:

co polecacie, w jakim sklepie kupować, co jest lepsze, co się nie sprawdziło?

I np.:

1. Przyrząd do ustawienia wkładki

jaka, jaki producent, jaki sklep

czy np. Pro-Ject czy np. Shure

jakie sklepy? (np. voice.com.pl, shure.com - a w Polsce?)

2. Poziomica

i tu podobnie - Pro-Ject, czy coś innego ("byle co" np. z Castoramy)

słyszałem, żę Pro-Ject nie jest jednak najlepszy - czy rzeczywiście?

3. Przybory czyszczące

- jaka szczoteczka do płyt: za 19 zł z Monacora (np.allegro), np. Vivanco za 25 zł (np. allegro) czy np. Reloop

HIGH-Q-SERIES za 30-32 zł (np. allegro, winyle.pl, topwinyl.pl, netmusic.pl) - jakieś różnice w użytkowaniu?

- jakie akcesoria do czyszczenia igły: Stylus cleaner za 20-22 zł (np. topwinyl.pl, winyle.pl), Elixier of Sound (np. ccd.pl)? Co lepsze, a może jeszcze coś innego?

- jeśli chodzi o myjkę do płyt - tu właściwie dla normalnego zjadacza chleba (a przynajmniej dla mnie) pozostaje Knosti..., no chyba że np. nitty gritty za 1400-4500 (np. rcm.com.pl)

4. Jakie kopert na płyty

z folią, bez foli? gdzie i jakie ceny? (allegro, topwinyl.pl, winyle.pl, rcm.com.pl), a może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

czym się kierować przy wyborze, co się sprawdza, a co nie?

To takie najważniejsze pytania, które przychodzą mi teraz na myśl, jeszcze przed właściwym zanurzeniem się w Świat Czarnej Płyty.

Napiszcie coś, co wynika z własnego doświadczenia i nabytej wiedzy. Może przyda się także innym?

I na koniec trochę winylowych linków, które udało mi się wyszperać (przepraszam, jeżeli coś/kogoś pominąłem):

www.rcm.com.pl

www.topwinyl.pl

www.winyle.pl

www.ccd.pl

www.netmusic.pl

www.clearaudio.com

www.audioton.republika.pl/gramofon.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Coś jeszcze?

Pozdrawiam i nie ukrywam, że czekam na jakąś pomoc.

:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. przyrządy do kalibracji

najpierw warto nauczyć się na darmowych szablonach, kilka ciekawych protractorów znajdziesz na vinylengine.com . Te szablony nauczą cię podstaw kalibracji. Jak to opanujesz sam podejmiesz decyzję czy potrzebujesz super sprzętu typu CAT Pro-Jecta. Jak nie nauczysz się ustawiać na prostym szablonie to super maszyna nic ci nie pomoże.

2. poziomica

tutaj nie ma cudów: wszystkie poziomice "bąbelkowe" działają na tych samych zasadach. :)

3. czyszczenie

tutaj ciut wiekszy problem bo jest wiele szkół:

a) szczoteczka do płyt: wiele osób twierdzi, ze te szczoteczki zamiast ściągać ładunki z płyty to wręcz je elektryzują. Ja osobiście korzystam ze szczoteczki Reloopa (HQ) - kupiona w www.djshop.pl

b) Knosti - tutaj polecam stosowny watek na forum. Mnie nie rzuciło to na kolana, wciąż mam wrażenie, że na niektórych płytach wręcz przybyło trzasków. Ale większość sobie chwali

c) do igły stosowałem różne szczoteczki i płyny. Każdy ma swoje ulubione, ja korzystam na razie z płynu i szczoteczki Reloop. Kilka dni temu na eBay kupiłem Onzow Zerodust - podobno najlepsza rzecz do igieł. Jak dotrze to przekażę swoje uwagi.

4. koperty wewnętrzne na płyty kupuję na allegro u użytkownika ramadus. Folie zewnętrzne u Masterdisc. Koperty wewnętrzne koniecznie z folią (zapobiega elektryzowaniu płyt)

>Raku

Ad. 1. Do ustawiania wkładek potrzebne są trzy rzeczy:

a) urządzonko do ustalenia przesięgu wkładki (inaczej: overhangu), czyli coś, co pozwoli Ci zbadać czy koniec igły (tip) znajduje się w ściśle określonej odległości od pivotu ramienia, np. 230,00 mm. Może być CAT Pro-Jecta, ale jeszcze lepszy jest uniwersalniejszy przymiar Clearaudio (ustawia się według pionowo wystającej z niego igiełki, dzięki temu można to zrobić bardzo precyzyjnie. Zalecana dokładność ustawienia overhangu: 0,2 mm – niemożliwe żeby dało się to zrobić tak dokładnie ! Oczywiście że możliwe, jeżeli podczas ustawiania użyjesz silnej lupy). Pokombinuj, może zrobisz sobie sam coś takiego – to jest w zasadzie dość proste – trzeba będzie sprawdzić tym tylko jedną wartość - odległość.

b) waga do pomiaru siły nacisku. Nie jest wykluczone, ze waga w Twoim gramofonie jest precyzyjna, wtedy dodatkowa waga nie musi być potrzebna. Może uda Ci się coś takiego tylko pożyczyć, wówczas można zorientować się co do precyzji w już posiadanym sprzęcie.

c) kątomierz – masz liczne protraktory w linkach które sam podałeś.

Ad. 2. Lupa – ja kupiłem 15-krotną lupę w sklepie fotograficznym (taka do oglądania negatywów, za parę złotych). Jest wystarczająca, widać wiele szczegółów budowy wkładki o których nie miałem wcześniej pojęcia.

Ad. 3. Poziomica w zasadzie nie stanowi problemu, pod warunkiem, że posiada precyzyjnie wykonaną dolną powierzchnię, ściśle równoległą do górnej szybki lub górnej powierzchni rurki. Poziomicę można zastąpić dużą, stalową kulą wyjętą z łożyska. Jeśli kula jest wystarczająco ciężka, a powierzchnia którą poziomujesz nie jest chropowata, to potoczy się ona w pewnym kierunku, wskazując Ci jak dalej poziomować.

Ad. 4. Czyszczenie - wyjaśnił wszystko pięknie sp_1976, ja do igieł polecam płyn RESON SC-1, mała buteleczka 50 zł. Trzeba uważać na parowanie płynu z butelki podczas czyszczenia.

Ad. 5. Koperty – wymieniam tylko koperty wewnętrzne na foliowe lub wygodniejsze – papierowo-foliowe. Te folie posiadają najwyraźniej różne własności antyelektrostatyczne, dlatego sądzę, że każdy forumowicz wytypuje co innego. Ja mogę polecić japońskie NAGAOKA. Nie kupuj od razu wielkich ilości – tu trzeba popróbować i samemu coś wybrać.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.