Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy, lampy... a transformatory?

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

napisane jest, że "Transformatory głośnikowe współpracujące z lampami w układzie single-ended wykonywane są na rdzeniach EI lub CC ze szczeliną".

W związku z tym mam pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy nimi? Albo inaczej, jakie są wady i zalety obu typów rdzeni?

Ukryta Zawartość

Teoretycznie rdzenie "C" są lepsze od "EI" ale moim zdaniem nie tyle kształt rdzenia co jakość materiału z którego jest wykonany ma pierwszorzędne znaczenie. Fakt, że rdzenie typu "C" są zwykle produkowane z lepszych blach (anizotropowych) ale z drugiej strony nie zdominowały one rynku, więc, nie jest to jednoznaczny zwycięzca. Także i anizotropową blachę mozna, jak wszystko na tym swiecie - spaskudzić. Są więc bardzo dobrze grające trafa "EI" i bardzo dobrze grające "C" (najsłynniejsze to chyba Lundahle).

Gwoli formalności zauwazę jeszcze że jest jeszcze i trzecia opcja do wyboru - toroidy. Jeżeli chodzi o transformatory do układów SE to w zasadzie tylko jedna firma je produkuje - Plitron. Tu trzeba sobie poradzić z problemem nasycania się rdzenia transformatora przez uzwojenie którego przepływa prąd stały, widocznie Plitron wie jak to rozwiązać. Jego trafa mają wybitnie dobrą opinię. A jezweli chodzi o PP, to jest już o wiele łatwiej.

transormatory na dobrych blachach maja to do siebie ze pozwalaja uzyskac zadane glowne parametry jak np glowna indukcyjnosc,ind.rozproszenia ,pojemnosci -mniejszym wysilkiem bo mniejsza iloscia zwojow,mniejszymi rozmiarami itd.Nie zmniejsza to jednak staran nalezytego wykonania uzwojen,odpowiedniej ilosci sekcji odpowiednio rozlozonych co do kolejnosci jak i sposobu nawiniec.Tak wiec fetyszyzm rdzenia nie zastepuje prawidlowego wykonania trafa.Mam pytanie szczegolnie do micheangela.( odnosnie jego wpisow).Czy jesli trafo jest dobrze wykonane ma pasmo np10hz- 40 khz 3 dB.na normalnych zelazokrzeomowych to uwaza ze zmniejszajac amplitude sygnalu do sygnalow malych ale mierzalnych takie trafo taki sygnal ZGUBI?To odnosnie microdetali. Z trafami to jest jedno wielkie nieporozumienie.Mniej wiecej takie jakie miedzy sztywnym ujemnym sprzezeniem zwrt.wzmacniacza senicza a luznym bezsprzezeniowym wzmacniaczem zubra.Oba sa jednak podobno swietne.

• 4 tygodnie później...

Witam

Może się podłacze do tego wątku z pytaniem.

Czy ktoś używał transformatorów tego producenta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , lub chociasz zaczytał jakieś opinie na ich temat. Byłbym wdzięczny za jakieś linki.

Pozdrawiam Romek

Ukryta Zawartość

muls, 31 Lip 2007, 18:54

>Czy jesli trafo jest dobrze wykonane ma pasmo

>np10hz- 40 khz 3 dB.na normalnych zelazokrzeomowych to uwaza ze zmniejszajac amplitude sygnalu do

>sygnalow malych ale mierzalnych takie trafo taki sygnal ZGUBI?To odnosnie microdetali. Z trafami to

>jest jedno wielkie nieporozumienie.Mniej wiecej takie jakie miedzy sztywnym ujemnym sprzezeniem

>zwrt.wzmacniacza senicza a luznym bezsprzezeniowym wzmacniaczem zubra.Oba sa jednak podobno swietne.

Samo trafo nie zgubi, tylko że stal wysokokrzemowa ma spadek przenikalności przy przejściu przez zero indukcji, co może być odczuwalne dla sterującej wzmacniacz elektroniki w postaci chwilowego nieznacznego zwiększenia obciążenia stopnia sterującego transformator. Może to zaowocować zniekształceniami, choć nie musi. Amorfiki trzymają przenikalność przy przejściu przez zero, a maksymalna indukcja jest nieco wyższa niż stali krzemowej.

dudivan,

stal anizotropową można używać wszędzie, w EI, C, toroidach, itp. Amorfiki owszem, spotyka się też w toroidach, bo cóż innego robi firma Vacuum Schmelze? Produkują między innymi rdzenie do przekładników i transformatorów impedancji jako toroidy. Co do wyższości jednego kształtu nad drugim, nawet toroid nie jest doskonały, bo porządane byłyby zamknięte pierścienie stali magnetycznej, a tymczasem rdzeń toroidu jest spiralą. Dlatego trafa toroidalne sieciowe mają wysoki prąd rozruchowy. Strumień magnetyczny musi się zamknąć nie do końca według geometrii rdzenia.

P.S. przepraszam, że tak późno odpisuję, ale rzadko zaglądam do tej zakładki, której istnienie zresztą nie bardzo rozumiem. Czy w DIY lub STEREO rozmawia się tylko o urządzeniach tranzystorowych? ;)

• 4 miesiące później...

Chcę kupić transformatory wyjściowe do SE na GM70. Wiem, że jest kilku producentów od których można coś takiego wydusić m.in.:

- tribute (tutaj czas oczekiwania ponad 4 miesiące, jest odstraszającym czynnikiem)

- ogonowski - standardowo dostępne trafo dla GM70 akurat mi odpowiada - dużo dobrego o brzmieniu tych traf ludzie piszą, ale ostatnio na ecclab ktoś robił pomiary trafa dla 300B SE i nie wypadło tak różowo

- lundahl - nie widzę tam trafa które by mi odpowiadało (jest LL1691-70mA - 9k to 8 Ohm, 30Watt. For 845, GM70 , ale ma za mały prąd i moc)

- electra-print - wolałbym trochę większą impedancję (poza tym to USA, czyli + przesyłka x cło x VAT) - WT6KB 6K 150MA 845, 811-3, 811-10 $275

Może ktoś może mi polecić jakiegoś innego, sprawdzonego producenta traf głośnikowych w Europie?

-->bouble_corp

Możesz wziąć pod uwagę holenderską firmę AE-Europe. Nawijają na tych samych rdzeniach co Tribute. Cena, jak na mój gust, jest bardzo atrakcyjna, czas oczekiwania też znośny (przynajmniej w teorii). Zrobią Ci trafa na indywidualne zamówienie, "zapuszkowane" i zalane żywicą. Widziałem wilele opinii, że jest to produkt porównywalny z Tribute (no, z lekkim wskazaniem na Tribute;-).

Adres:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

.. i jeszcze.

Ja czekałem na Tribute 5 miesięcy, na końcu już mocno poirytowany.

Później okazało się, że na zagranicznych forach odzywają się ludzie, którzy podobno czekali ponad rok. Być może im się nie spieszyło.

-->bouble_corp

Mi odpowiedzieli, że termin realizacji to 5 tygodni, ale musisz wziąć pod uwagę że oni tam (na zachód od Odry) pracują i żyją według innego rytmu. Jeżeli wystąpią jakieś "ważne" powody, np. sezon urlopowy, albo po prostu będą bardzo zmęczeni to przez te 5 tygodni mogą nawet na maila nie odpowiedzieć. Twardy kapitalizm to my mamy u siebie;-(

A, jeszcze jedno - płatność z góry.

Czy są w Polsce firmy w których możnaby zamówić transformator do preampu triodowego SE o przekładni 15k/600omów i prądzie DC 18mA? Lundahl ma takie trafa w ofercie, ale są drogie. Sowter też proponuje podobne ale są niewiele tańsze. A może moglibyście polecić jakichś innych, niekoniecznie krajowych producentów których wyroby mają bardzo dobry stosunek jakości do ceny?

buble_corp

Tego jeszcze nie było. Podaję link do strony włoskiej firmy Mastersound znanej z budowy wzmaniaczy lampowych. Ich majsłunniejszym produktem są integry i monobloki Reference 845. Firma ta sama produkuje trafa wyjściowe:

Ukryta Zawartość

powodzenia

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.