Skocz do zawartości
IGNORED

Egzotyczne przetworniki

NADik

Rekomendowane odpowiedzi

piękne, egzotyczne przetworniki technics na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zwłaszcza ten drugi to gratka i rzadkość

poprzednik wklejanego wyżej modelu SB-RX70

post-5623-100004011 1176736695_thumb.jpg

post-5623-100004012 1176736695_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o wrażenia odsłuchowe dotyczące egzotycznych przetworników, to przytoczę moją wypowiedź z innego wątku:

Miałem w domu kolumny Precide Aulos ze wstęgowym przetwornikiem wysokotonowym AMT (najniższy model) i była to prezentacja nadpodziw niewymuszona. Scena b.szeroka i do tego głęboka jak studnia, przy tym nie sprawiająca wrażenia "stworzonej", czy "wyprodukowanej" lecz naturalnej, rzeczywistej, takiej, że chciałoby się wstać i w nią wejść. Wysokie bardzo szczegółowe, lecz szczegóły nie narzucały się były jakby w tle, jednak wyraźnie słyszalne. To jest chyba taki sposób prezentacji dobrych wstęg - naturalny i "analogowy". Aulosy miały jednak dziwne braki w paśmie, tak jakby brakowało najwyższych rejestrów i nie chodzi mi o wrażenie niedostatku wysokich lecz konkretne wybrzmienia konkretnych instrumentów, które brzmiały o parę tonów niżej. Może to niedostatki najniższego modelu AMT, a może egzemplarz był walnięty.

Ukryta Zawartość

post-1746-100003852 1176880960_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Egzotyka w/g Technics'a - Średniotonowiec i Niskotonowiec który dorwałem......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak - góra to Modyfikowany zewnętrznie Elac (musiałem go przerobić na wersję okrągłą)

Brzmienie - bardzo ciekawe. Jest szybko dynamicznie. 25 cm woofer w Skrzynce Zamkniętej - robi naprawde dobrą robote. Problematyczna jest średnica - jeśli tniemy za wysoko - dźwięk robi się bardzo szorstki i techniczny. Przy niższym cięciu - gra bardzo dobrze. Szybko i klarownie.

Na chwilkę obecną nie mam czasu aby zajmować się tym projektem - jednak mam nadzieję, że wkrótce do niego wrócę...

Americano - znajdę gdzieś fotki to wrzucę.

Membrama to dwa płatki aluminiowe pomiędzy którymi jest plaser miodu z aluminium. Ten naleśnik napędza aluminiowy stożek do którego zamocowany jest karkas cewki. Konstrukcja baaardzo ciekawa....

Tak - zrobił to technics ....

Tutaj są chyba takie same przetworniki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a było to robione tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tutaj to widać w pełnej krasie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NADik, 30 Mar 2007, 09:38

>Ryszard, czy to znaczy, że średnica z berylowej kopułki jest bardziej zniewalająca od tej z FALa?

>Czy to jest przepaść w stosunku do tego co potrafią SS czy Accutony, a jakieś porównanie do średnicy

>z kolumn Audio Note?

Po tylu zmianach, które ostatnio poczynam mam mieszane uczucia i utratę pewności.... Zniewalająca średnica to jest na pewno z elektrostatów. 100% pewności. Lowtheropodobne też są tu w czołówce. Ale inne kolumny czy filozofie mają ważne inne aspekty i to potrafi oczarować na jakiś czas. Jak długi nie wiem...

Zresztą jak ktoś to już zauważył wcześniej na tym forum... im człowiek bardziej zadowolony ze swojego sprzętu tym rzadziej zagląda na forum. Zajrzałem teraz z ciekawości chyba po 2 tygodniach !

• 4 tygodnie później...

Dotarły do mnie przetworniki do nowych kolumn :-))

Już grają przecudnie - w mojej wyobraźni ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Sorry,zapracowany byłem, więc dopiero teraz parę słów opisu.

Przetworniki Heil AMT1 prezentują niesamowitą szczegółowość. Słychać takie wybrzmienia instrumentów i takie szczegóły wokalu o jakich nie śniło mi się, że istnieją na płytach CD. Prezentacja wysokich tonów zupełnie niewymuszona, nieprzerysowana. Swoboda, swoboda i jeszcze raz swoboda przekazu. Przy czym nie występuje nienaturalne uspokojenie dźwięku, jego uładzenie, po prostu kiedy trzeba, wysokie potrafią być zadziorne.

Wrażenie potęguje przestrzeń, świetna lokalizacja i ogromna ilość powietrza wokół instrumentów.

Przetwornik jest dipolem i posiada tę właściwość, że siedząc zupełnie z boku głośników słychać, że muzyka gra z boku a scena ma swoją głębokość i szerokość, z poprawną lokalizacją instrumentów.

Dyskusja, która kopułka wysokotonowa jest najlepsza nie ma sensu. Kopułki to żart na tle AMT1.

najtaniej - kupując na ebay-u wersję amerykańską, przeważnie kilkunastoletnią, przy czym nie wiesz do końca co kupujesz bo było wiele wersji z różnymi membranami.

najprościej - w sklepie internetowym np. www.hifisound.de

• 4 tygodnie później...

Witajcie,

za zagajeniem NADik'a dorzuce obrazki. Są to w zasadzie elektrostaty. Niby nic szczególnego. Jeden, czy dwa modele jednak bardziej zaawansowane od znanych powszchnie. Szczegolnie ESLAB (sekcyjny panel kodowany) jest dość ciekawy. Producent ( Shackman reromanus.net i opis tego rozwiązania - gdzies na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nazwa: ESLAB 1500 ) powoluje sie na zasadę zastosowaną w transmisji sygnałów. Mianowicie Barker zastosował nadawanie sygnału radiowego z kilku nadajników stosując opóźnienia z poszczególnych nadajników, aby uniknąć podwyższania mocy z pojedynczego nadajnika. Podobno w ESLABie jest jakas analogia do tego rozwiązania, i ma dawać " fantastic results in reproduction of human voices and natural instruments. Asymmetric geometries of diaphragm segments and the use of various diaphragm thicknesses (3,5µ to 12µ) in the same panel are resulting in an extraordinary directivity patterns. " - Opis brzmi intrygująco.

Wszystkie panele oferwane u tego producenta są wygięte łukowato - narzekający na zbytnią kierunkowość Estatów powinni być zadowoleni z takieg kształtu.

Drugi, wydłużony panel ES WR ma odtwarzać od 300 Hz wzwyż. Ktoś z Was dorzuci coś więcej o kodowaniu ES, jak w ESLAB?

post-15528-100009051 1183727126_thumb.jpg

post-15528-100009052 1183727126_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Transformatory Obiegu Powietrza Heila rzeczywiscie dystansuja wszystko pozostałe. Nie słuchałem głośników jonowych, ale nie widze w znanym sobie obszarze konkurencji.

Standartowe głośniki zachowują się jak tłok, przesuwając powietrze w stosunku 1:1. Waga powietrza jest znacznie niższa niż elementów mechaniki głośnika- istnieje więc niedopasowanie impedancji pomiędzy źródłem a obciążeniem. Heil osiąga prędkość transformacji pomiędzy membraną a powietrzem 4:1 - powietrze przesuwa się około 4 razy szybciej od membrany.

Sa jedynym istniejącym (wg mojej wiedzy) głośnikiem średniowysokotonowym potrafiącym liniowo pracować w paśmie 800-20000Hz

Co do wersji.

Używano kilka rodzajów folii.

Uważa się, ze najbardziej "magiczne" były te pierwsze z membrana z folii wyprodukowanej na opakowania orzeszków dla lotnictwa + srebro. W następnych wersjach zastapiono je folią kaptonową (żółte membrany) + "coś tam" i to już tak nie grało.

Pierwsze wersje o jednej , centralnej membranie miały efektywność 96dB i bardzo liniowe przenoszenie do 20kHz (choć z wyższą częstotliwościa podziału na dole, chyba 1,5kHz) , przekładnie 5,5:1 i 120 stopni promieniowania. To one stworzyły legende Heila.

W wersjach następnych (np AMT) obniżono częstotliwość podziału do 800 Hz i poszerzono promieniowanie do 180 stopni. Wszystkie zmiany konstrukcyjne spowodowały jednak zdecydowany spadek efektywności i pojawienie się zastrzeżen co do przetwarzania powyżej 8kHz. No i przekładnie 4:1

No a pózniej przyszedł kapton... , więc czym starszy Heil, tym (ogólnie mówiąc) lepszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.