Skocz do zawartości
IGNORED

Chłodzenie tranów zestawami do CPU

amazarak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio orientowałem się w temacie chłodzenia (radiatory). Wiadomo, że jak trzeba odprowadzić ok. 100 wat ciepła na kanał w stanie spoczynku to zaczynają się schody... Z mojego dochodzenia wynika że radiatory w Polsce kosztują krocie, a i tak wyroby zazwyczaj są kiepskiej jakości (krzywe).

Naszły mnie w związku z tym takie przemyślenia. W takim typowym wzmacniaczu klasy A mamy ze 4 tranzystory, wydzielające powiedzmy po 25 wat ciepła każdy. Wiadomo, że CPU we współczesnym komputerze wydziela tego ciepła dużo więcej (nawet do 100 wat), a chłodzony jest stosunkowo niewielkim radiatorem. Wentylatory, bulgocząca woda itp są w zastosowaniu audio raczej do bani. Ale mamy rosnącą ofertę urządzeń pasywnych, które jak wynika ze specyfikacji obsługiwanych przez nie CPU powinny wystarczyć do odprowadzenia 20-50 wat, utrzymując temperaturę na poziomie ok 40 stopni.

Dajmy dla przykładu coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W komputroniku kosztuje to ok. 60 PLN, czyli w normalnym sklepie pewnie z 50, a przy większej ilości pewnie dałoby się zejść do 40-kilku. Zakładając nawet 1 sztukę na tranzystor, mamy chłodzenie w cenie 200 zeta, 100% miedzi i ultraprecyzyjne wykonanie. Jedyne "ale" to obmyślić odpowiednią obudowę.

No dobra, dość pieprzenia, przechodzę do meritum: czy ktoś już tego próbował?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

W klonie Krella KSA-50 zastosowałem radiatory do procesorów. Po 15 szt. na stronę. Koszt zakupu radiatorów to ok 150 zł. Prąd biasu jest ustawiony na 1,6 A przy zasilaniu +/- 38V. W stanie spoczynku radiatory odprowadzają ok. 120W na stronę, temp. radiatorów nie przekracza 50 st.C.

Ukryta Zawartość

post-4509-100004878 1204114362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> nowy11, 4 Kwi 2007, 13:28

No proszę, więc jednak się da.

Mógłbyć przybliżyć nieco bardziej szczegóły? Co to za radiatory (materiał), jaki producent, dla jakich procków przeznaczone w oryginale. Kupowałeś gotowe zestawy i rozbierałeś, czy udało ci się załatwić "półprodukty"?

Pozdrawiam

Radiatory to aluminium anodowane. Do jakich procesorów - nie wiem. Kupowałem tu

Ukryta Zawartość

teraz są jeszcze taniej, ja płaciłem po 4,88zł/szt. Radiatory przykręcone są do płyty aluminiowej o grubości 6 mm, do której mocowane sa tranzystory.

Ukryta Zawartość

> nowy11, 4 Kwi 2007, 19:16

Byłeś dostatecznie "skrzywiony" żeby zmierzyć ich faktyczną rezystancję cieplną? ;-)

Jestem bardzo ciekawy ile wprzybliżeniu wynosi ten parametr dla radiatorów w zastosowaniach komputeroych. Oczywiście żaden producent tego nie podaje.

Pozdrawiam

Rezystancja cieplna takich "procesorowych" radiatorów BĘDZIE DUŻA A NAWET BARDZO DUŻA - żebra są w małej odległości od siebie i konwekcji prawie nie będzie - TE RADIATORY SĄ OBLICZONE DO PRACY PRZY WYMUSZONYM PRZEPŁYWIE POWIETRZA - w komputerze jest albo wentylator na radiatorze albo w obudowie (+ kierownica strumienia powietrza).

Mogłyby działać skuteczniej bez wymuszonego nawiewu gdyby np. wyciąć co drugie żebro (ale i tak żebra są cienkie i nie odprowadzą dużej ilości ciepła) - a lepiej założyć je np. z żebrami poziomo, przykryć jakąś rurą i dać na początku i końcu rury wentylatory (2 jako układ "redundant" - jak 1 padnie to drugi zrobi swoje). Jak ktoś chce to może jeszcze zrobić elektronikę regulującą prędkość wentylatorów od temperatury (ja kiedyś taka prostą zrobiłem - LM35 + komparator, wentylator pracował załącz/wyłącz) i wykrywającą uszkodzenie jednego z 2 w rurze i załączającą wtedy ten sprawny na pełne obroty + jakaś sygnalizacja awarii. Przy pracy wentylatorów na mniejszych obrotach niż znamionowe (np. przy 8V zamiast 12) nie będzie ich prawie słychać.

Nie mierzyłen ich rezystancji cieplnej. Stosując te radiatory działałem trochę w ciemno. Ale miałem to wyjście, że w przypadku niedostatecznej wydajności radiatorów mogłem zmniejszyć prąd biasu - wzmacniacz oddawałby mniejszą moc w klasie A, obecnie jest to ok. 40W rms.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.