Skocz do zawartości
IGNORED

Sub na RFP 1410 - wzmak i konstrukcja

ble

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jestem nowy na tym forum co jednak nie znaczy, że nie mam pojęcia o budowie subów - stworzyłem ich kilka do auta i to czasami z wykorzystanie dziwnych technologii :). Niemniej jednak w chwili obecnej będę budował suba do kina na pozostałości po CA (Rockford RFP 1410) i mam kilka wątpliwości :)

konfiguracja:

głośnik Rockford RFP 1410

obudowa MDF 22-26 mm, zamknięta poj. 27-33 l netto (jeszcze nie zdecydowałem - potestuje i będzie wiadomo) + druga komora w celu umieszczenia wzmacniacza

wzacniacz .... i tu jest problem .... myślałem o matronixie WXP3K ale zdania na temat tej firmy są mocno podzielone :(

Niemniej jednak wszystkie negatywne opinie jakie znalazłem w sieci dotyczyły poprzednich wersji (dotyczyły braku regulacji fazy, kłopotów z odprowadzaniem ciepła, auto on/offu).

Od dość dawna te elementy zostały dodane do ustrojstwa ale opini o wzmacniaczu w obecnej formie nie znalazłem.

Mnie natomiast w tym wzmacniaczu brakuje korektara parametrycznego.

PYTANIA :

-czy ten wzmacniacz sprawdzi się w tym zestawie lub czy znacie jakiś inny produkt w podobnym zakresie cenowym, który byłby lepszy i ewentualnie posiadał EQpar ???

-czym wytłumialibyście tą skrzynkę ???

-czym uszczelnialibyście przejście kabla przez ściankę oddzilającą komory??? - mam mocne zachamowania dotyczące silikonu

-czy jest sens wstawiania przegród skośnych ???

z góry dzięki za pomoc

ps. wiem, że tematów dotyczących subów jest sporo - niemniej jednak są one dość stare (nowa wersja wzmacniacza) lub dotyczą zestawów w obudowach otwartych - więc prosze mnie nie krytykować za zakładanie kolejnego

https://www.audiostereo.pl/topic/32743-sub-na-rfp-1410-wzmak-i-konstrukcja/
  • 2 tygodnie później...

może jednak ktoś pomoże ...

wiem, że temat był już wałkowany kilka razy - ale nie w takim zastawieniu

i wiem, że głośniki z CA nie są uważane za szczyt cudu ale taki mam za darmo i uważam, że na początek wystarczy

pozdrawiam

Posiadam starego matronixa WST 300 bodajże tak się nazywa chodzi u mnie już 1,5 roku. Nie było problemów nie licząc tego ze sam urwałem kable od panela wyciągając go z subwoofera ale przylutowałem i dalej działa, nie wiem jak z nowym. Wytłumiać gąbką 2-3 cm na każdej z ścianek lub watoliną. Jak masz sylikonowy wstręt to otwór zalej wilkolem nic nie przeleci. Przegroda zawsze sens może być skośna może być w środku takie wzmocnienia. np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.