Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie DVD do odtwarzania koncertow DVD

jarecki2005

Rekomendowane odpowiedzi

1. Filmy divix w formacie Ac3 lub Divix mają z reguły 2x700mb a w wersji dts przeważnie 3x700mb. Filmy tzw jednopłytowe mają dzwięk najczęsciej stereo (mp3). Połowa filmów divix jest w wersjach 2 lub więcej płytowych. Koncerty to divixy zawsze wielopłytowe czyli n-krotnośc 700mb.

2. Nie mam płyt audio DTS i się na nich nie znam więc ci nie odpowiem, ale jeżeli nawet ścieżka dte zajmuje te 700mb to wtedy Divix ma 1.4MB lub więcej.

3. Sprawdziłem w swoim archiwum ścieżek ac3 i poprawiam moje stwierdzenie, że ścieżka to 200-300mb. Zajmuje z reguły 200- 500mb, a dts nawet więcej. Niemniej nie zmienia to faktu ze divix ma dokładnie identyczny dzwięk jak oryginał DVD.

4. Niedowiarkowie niech sobie wezmą dowolny film na DVD w dts. Następnie w komputerze zainstalują dowolny program do obróbki płyty DVD (np DVD shrink freeware). Następnie proszę w tego typu programie przeanalizować zawartość plików .vob i zobaczyć ile zajmują poszczególne ściężki audio (program powinien opisać ścieżki więc możecie panowie sobie zobaczyć różnice między DD a dts i co ile zajmuje).

Załączam obrazek z pierwszego lepszego DVD z mojej kolekcji - Crash wersja DTS. Pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ok, znalazłeś takie DVD że ścieżka audio zajmuje dużo. Tylko że to są wyjątkowe edycje, w standardowych wydaniach DVD takie ścieżki audio sporadycznie się pojawiają.

Ale to wcale nie zmienia faktu ze divixy mają identyczne parametry dzwięku jak DVD. Oczywiście takie dixixy są wielopłytowe (z reguły 2 lub 3 płyty). Mam takich divixów kilkadziesiąt i też mógłbym tytułami zarzucic.

Więc nie broń swojej teori czepiając się i pokazując skrajne wyjątki.

Więc piszę ci ze że divixy w ac3 mają identyczny dzwięk niż DVD . Ty piszesz "Więc drogi kolego,zastanów się co piszesz,bo moje przykłady aż nadto pokazują,że nie masz racji."

Kolego, porozmawiaj sobie z kimś kto rozumie jak to działa lub kup lepszą literaturę. Na prawdę robisz ludziom mętlik w głowie.

>Konrado nie wiem czy warto z tobą dyskutowac,ale zrobię to ku przestrodze innych,aby nie brali

>poważnie twoich sugestii i posłuchali innych.Radzę tobie,przestań bawić się kamerą,poczytaj trochę

>fachowej lektury i dopiero póżniej tak zajadle broń swoich teorii.Otóż chcę cie poinformować,.......Więc drogi kolego,zastanów się co piszesz,bo moje przykłady aż nadto pokazują,że nie masz racji.

Chcę tylko cie skomentować ze ta wypowiedz mówi o Tobie wiele: arogant, który głuchy jest na swoją krytykę i nie dopuszcza do podważania, niełusznego zresztą, zdania. Pól lub więcej wypowiedzi poświęciłeś na pouczanie i dyskredytowanie mnie bo merytorycznie niewiele mogłeś.

Czesc wedlug mnie najlepszym dvd dla ciebie bedzie OPPO dv-981hd lub Oppo dv-970.Wedlug DVD benchmark test ze strony: Home theater hifi jest to cos niesamowitego(lepszy jest tylko denon za 1000 Dol.) .Nagroda roku 2006 za najlepszy dvd budzetowy.Rozklada on na lopatki odtwarzacze dvd co kosztuja 1000 lub 2000 tys. dolcow.Osobiscie widzilem w akcji Oppo dv-970.Moje wrazenia to szczena opada.Niezla konkurencja dla blu- ray i hd tylko o wiele tanszy, cena to 140 dol.

Czesc Bambik

Konrado napisal, ze

"ok, znalazłeś takie DVD że ścieżka audio zajmuje dużo. Tylko że to są wyjątkowe edycje, w standardowych wydaniach DVD takie ścieżki audio sporadycznie się pojawiają"

A ja właśnie znalazłem koncert na DVD z DTS – pirat na DVD-R. Czas trwania 1 godz. 44 min. Faktycznie: ścieżka DTS zajmuje 527 Mb. Ale z ciekawości wrzuciłem oryginał – tam TA SAMA ścieżka DTS zajęła 1154 MB czyli 2 razy więcej. Teraz sprawdziłem szybkość transmisji strumienia dźwięku: kopia 768 kbps, oryginał 1536 kbps. Te dane chyba już o czymś świadczą, a pamiętam że oryginał gra naprawdę dużo lepiej od tej kopii. Jeśli możesz sprawdź jakim ty operujesz strumieniem, co masz na divx (nawet na dwu lub trzyczęściowych) bo nie wydaje mi się żeby to było tak jak piszesz.

W przypadku który opisałeś masz 100% racji. Tam dzwięk został skompresowany. Ale jak oryginalna ściezka miała az 1.1GB to może miało to uzasadnienie. Ja się z takim "okrucieństwem"nie spotkałem.

Jednakże dla ścieżek do 500mb (większość w standardowych DVD) takie obcięcia bitrate nie mają większego sensu. Jak już kompresują to do stereo w mp3 dla jednopłytowca.

Sam też zarchiwizowałem w przeszłości kilka koncertów do divx i zawsze używałem oryginalnej scieżki z DVD. Nie było najmniejszych problemów z upchnięciem obrazu do gotowego divxa.

Więc sprawa wygląda mniej więcej tak, że najwięcej zależy od oryginalnego materiału na DVD. Obraz podlega kompresji, dźwięk nie, no chyba że koniecznie chcemy zrobić np. mp3. Problematyczna jest dla mnie kwestia „rozbijania” filmu na dwie albo nawet trzy płyty CD-R. Dla mnie nie ma to sensu. W ogóle to ten divx, ixvid, mp3 mogłoby nie istnieć i byłby spokój. Ja wszelkie kompresje, stratne czy niestratne omijam z daleka. Ale jak autor wątku napisał, że będzie podłączał swoje DVD analogowo do amplitunera, to chyba dobrodziejstwa DTS go nie interesują, więc nie róbmy śmietnika tylko dajmy innym miejsce na propozycje odtwarzacza.

Dobranoc

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.