Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa technics sl-q2

berasek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kupiłem właśnie na allegro gramofon technics sl-q2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brakuje w nim ciężarka na końcu ramienia oraz wkładki i igły z przodu (może czegoś jeszcze???).

Czy ktoś może mi polecić jakąś wkładkę i doradzić, skąd wziąć brakujące elementy?

z góry dziękuję za pomoc

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32805-naprawa-technics-sl-q2/

Jakąś wkładkę, np taniego ortofona i headshell(czyli to gdzie montuje się wkładkę) dostaniesz bez problemu w każdym sklepie didżejskim. A przeciwwagę? hmm możę od Pro Jecta by pasowała, albo dorobić.

długość (czyli wysokość): 27mm

średnica: 36mm

waga: 100g.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>berasek,

a czy Ty masz ochotę skreczować lub zająć się didżejką ? Czy poprostu chcesz słuchać muzyki z vinylu ? Jeśli to drugie, to raczej nie kupuj wkładek didżejskich. One pracują z bardzo dużymi naciskami, rzędu 3-4, a nawet 5 gramów. To niestety może przenosić się na szybsze zużywanie płyty. Jest masa wkładek hi-fi, nawet w niektórych sklepach didżejskich. Może być na przykład coś z linii wkładek audiofilskich wymienionego Ortofona, może być wiele innych propozycji.

Pozdrawiam

Ja posiadam Ortofon Super OM 10 - nie jest to szczyt wyrafinowania, ale w porównaniu z wkładką Unitry MF-105 skok jakości dźwięku był wyraźny ;) Okazała się też nieco lepsza (więcej detali) od wkładki Elac z igła Nagaoka JT-511 (którą nabyłem razem z moim gramofonem). Wady - szczupły bas, za dużo góry.

<><

Czy ten Technics Sl-Q2 posiada regulację VTA ? Czy można poluzować kolumnę ramienia i wtedy unieść trochę ramię do góry ? Trzeba by to sprawdzić, albowiem wkładki Ortofona z serii OM Super są wyjątkowo wysokie, wymagają dość dużej odległości (w pionie) ramienia od talerza, czy inaczej mówiąc dość wysoko zawieszonych ramion. Niewłaściwie dobrane VTA może wpływać na barwę dźwięku.

Pozdrawiam,

Yul

>berasek,

Ja się nie upieram, że OM 10 nie będzie zupełnie pasował do Technicsa. Istnieje wiele wkładek pracujących poprawnie z różnymi ustawieniami VTA. Można powiedzieć, że wkładki nie powinny być specjalnie wrażliwe na ten parametr, bo używamy przecież płyt o sporo różniących się grubościach (np. "standardowy" vinyl i heavy vinyl).

Ortofon 520 mk II powienien dość dobrze pasować, poza tym to fajna wkładka. Nie napisałeś jednak jakiego dźwięku poszukujesz - jeśli ma być dużo potężnego basu - możesz się nieco zawieść Ortofonem.

At 95e miałem, a właściwie mam nadal (ale w pudełku). Jest z nią pewien problem. Ta wkładka nic nie robi wyraźnie źle, gra dość poprawnie, ale od razu słychać, że wszystko mogłoby być trochę lepsze: sugestywniejsza stereofonia, lokalizacja źródeł mniej rozmyta, barwa obfitsza, itp. Dość ładnie trzyma rytm nagrań - to chyba jej najważniejsza zaleta. Podobno lepsza od niej jest AudioTechnica AT 110 i w sumie niewiele droższa.

Pozdrawiam

Początkowo OM10 miałem zamontowaną w Fonice GS-461 - nisko zawieszone ramię, wkładka niemal szurała cantileverem po winylu (zbierała kurz ;-)), teraz jest w Elacu - wyraźnie wyżej zawieszone ramię - i szczerze mówiąc sam nie wiem, czy różnica brzmienia (bardziej selektywnie w Elacu) wynika raczej z VTA, czy z racji innego typu gramofonu...?

<><

>Bednaar,

"Ano winc tyż", jak mawiała moja babcia. Nie dowiesz się tego, jeśli nie posiadasz ramienia z regulacją VTA. Opinie o znaczeniu VTA są bardzo rozbieżne. Na przykład właścicele niemodyfikowanych ramion Regi (RB 250, RB 300, itp) zakładają różne wkładki (wyższe, nizsze) i one dobrze grają. Wniosek - VTA nie ma znaczenia. Czy aby na pewno ? Nie wiadomo przecież, czy wkładka jest zamontowana optymalnie, czy czasem nie jest w stanie zagrać jeszcze lepiej. Ja twierdzę że VTA ma znaczenie, bo słyszę skutki podnoszenia lub opuszczania ramienia. Pół biedy, jeśli mamy do czynienia z ramieniem "za wysokim" - można wówczas podłożyć coś grubszego pod płytę aby je wyrównać. Czy jednak podłożenie np. grubszej maty korkowej pod płytę nie wpłynie na dźwięk ? Śmiem twierdzić że wpłynie - tu nałoży się na siebie efekt regulacji VTA i zmiany "podłoża" płyty. Ta zmiana może pójść w niekorzystnym kierunku - narodzi się wówczas konstatacja, że regulowanie VTA wręcz psuje dźwięk.

Ano cóz - to chyba się już dowiem w przyszłości, jak mnie będzie stać na zmianę gramofonu i wkładki na jakieś lepsze. Póki co mam od jakiegoś czasu pewien problem - otóz czasem zanika mi sygnał w prawym kanale, tak jakby igła niedokładnie stykała się z rowkiem płyty, dzieje się to zaraz po włączeniu płyty, jak dłużej gra, już nie ma tych objawów. Nie jest to wina igły ani wkładki, gdyż próbowałem zmieniać i w każdym przypadku było to samo. Czy może to być objaw źle ustawionego antyskatingu?

<><

>Bednaar,

Hmm... dziwne ! Czy sygnał w prawym kanale zanika zupełnie ? To mogłoby wskazywać raczej na jakiś problem elektryczny (?). Jeśli sygnał jest "tylko" słabszy lub zniekształcony, to owszem, może to być wina za słabego antyscatingu. Albo nawet zupełnego braku antyscatingu. Z tego co piszesz wynika, że igła w miarę odtwarzania płyty (zbliżania się ku środkowi longplaya) uzyskuje stopniowo kontakt z zewnętrzną (prawą patrzac od frontu wkładki) ścianką rowka. Polepszanie się sytuacji ku środkowi płyty może być związane z mniejszą prędkością liniową, z jaką odtwarzane są leżace bliżej środka rowki. Przekłada się to na zmniejszanie się siły tarcia, a tym samym na mniejsze "zapotrzebowanie" na siłę antyscatingową. Jeśli się mylę w swoim przydługim wywodzie, koledzy mnie poprawią, zachęcam.

Może spróbuj zwiększyć antyscating do nawet maksymalnej możliwej wartości. Jaki system antyscatingu ma ten Elac - sprężynowy ? Czy aby sprężyna nie jest zerwana ?

Dzięki Twoim sugestiom rozkręciłem gramofon by zobaczyć, co z tym antyskatingiem. Okazalo sie, że sprężynka odpowiedzialna za antyskating była za luźno napięta, na szczęscie jest sporo możliwości regulacji jej naciągnięcia. Teraz już trzyma jak powinna - opisywane przeze mnie zjawisko zniknęło :) Dziękuję za rade. Do tej pory bezskutecznie kręciłem pokretłem antyskatingu, który nawet w maksymalnym położeniu praktycznie był zerowy.

<><

> berasek

Jeżeli zastosujesz przeciwwagę ramienia inną niż oryginalna,

to podziałka na przeciwwadze może nie odpowiadać faktycznej sile nacisku igły na płytę.

W takim przypadku trzeba będzie sprawdzić nacisk igły za pomocą specjalnej wagi.

Prawdę mówiąc nawet przy posiadaniu oryginalnej przeciwwagi pewniejsze ustawienie nacisku da waga,

ale nie jest to chyba aż tak istotne.

Jednak przy zastosowaniu zastępczej przeciwwagi - użycie wagi będzie chyba konieczne.

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.