Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany do kina domowego

Audiolab8000S

Rekomendowane odpowiedzi

do zibi61

Zobaczyłem w Twoim opisie, ze masz Panasonica PT-AX100. Jak to cudeńko chodzi? Jesteś z niego zadowolony jeżeli chodzi o jakość obrazu (testowałeś przed zakupem inne projektory)? Dzięki

Z Panasem testowałem też Sanyo Z5 i jakiegoś takiego płaszczaka na ścianę (nie pamiętam modelu chyba LG - ale ten odpadł jako pierwszy). Z tych trzech wybrałem Panasa. Ekranów było 5 rozwieszonych i wybrałem biały (matt white - w moim odczuciu najlepszy, ale trzeba samemu zobaczyć bo różnie ludziska wybierają). Panas dobrze się sprawuje przy niepełnym zaciemnieniu. Ma większą jasność. Ja wogóle zrezygnowałem z TV w salonie. Wszystko oglądam na 108 calach i jestem zadowolony. Jest oczywiście mały mankament z fałdami na ekranie, ale to chyba taki urok ręcznie rozwijanych. Oszczędziłem trochę grosza i muszę chyba z tym żyć jakiś czas. Ale da się patrzeć, a już HD to wypas całkowity. Nie zamieniłbym na żadne LCD lub plazmę.

Nie wiem czy mogę - ale co mi tam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zibi61:

Jesli mozesz to napisz cos wiecej o swoim projektorze. Napisales juz, ze dobrze się sprawuje przy niepełnym zaciemnieniu - a jak sie sprawuje przy pelnym? Czy jestes zadowolony z poziomu czerni?

Jakim kablem (hdmi, inny?) polaczyles projektor ze zrodlem (model kabla, dlugosc)?

Z jakiej odleglosci wyswietlasz?

Dlaczego odrzuciles Sanyo Z5 ?

Sorry, ze tak zarzucam pytaniami ale jestem o krok od zakupu tego projektora i kazda opinia sie dla mnie liczy.

/M

Opisałem już powyżej moje zadowolenie. Poziom czerni dla mnie zadawalający - ja się tym parametrem tak nie podniecam. Odległość projektora od ekranu - 5,8 m. Patrzymy na ekran z odległości 4,0 do 5,5 m. Połączone z N-recordera do Onkyo componentem, a z Onkyo do projektora kablem HDMI - wszystkie za normalne pieniądze - żadnych ekstrawagancji z kablami. Sanyo był słabszy w jasnym pomieszczeniu i to zdecydowało, bo nie zawsze oglądam w pełnym zaciemnieniu. Jak narazie, nikt z oglądających nie skrytykował mojego wyboru, więc chyba nie był zły. A te 108 cali naprawdę robi wrażenie. Żeby tylko jak najwięcej HD i dobrego SD nadawali to będzie dobrze. No i ta cena lampy po 3000 godzinach - mam nadzieję że tyle poświeci - oglądam w trybie ekonomicznym. To tyle. Jak są dalsze pytania, to chętnie odpowiem.

przy zakupie projektora absolutnie nie można się kierować specyfikacją producenta, np. podawanymi parametrami kontrastu (notabene dla trybu on/off - pomiar tylko teoretyczny, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistymi możliwościami sprzętu).

AX-100 ma deklarowany kontrast "tylko" 6000:1, a w odbiorze ma subiekwtynie lepszy kontrast od Hitachi TX-300 oraz Sanyo Z-5 (deklarowane wartości 10 000:1).

prawdę o możliwości projektora da tylko prezentacja na własne oczy. z parametrów radzę zwrócić uwagę na kontrast ANSI, który nigdy nie jest podawany przez producentów, ale którego pomiary możesz znaleźć w fachowych czasopismach.

Przez fachowe nie mam na myśli np. polskiego Audio, bo nazywać kontrast AE900 za rewelacyjny uważam za herezję.

Meloman:

Co do testu ae900 z audio to pewnie na tamte czasy (kiedy byl robiony test) moze i kontrast byl rewelacyjny...w danej klasie cenowej...

A tak swoja droga , czy widziales moze w akcji tego nowego panasa?

Jak bys ocenil jego mozliwosci i obraz w stosunku do (niewygorowanej jak na rynek projektorow) ceny?

Ja niestety go jeszcze nie widzialem , ale przeczytalem multum testow, opinii i artykulow, ktore go wychwalaly i rekomendowaly. Chyba cos w tym musi byc poza czystym marketingiem?

Osobiście nie widziałem AX-100, ale rzeczywiście zbiera pochlebne recenzje.

Użytkowałem długo AE900 więc wiem co potrafi. Masz rację, że w swoim przedziale cenowym jest niezły, ale i tak DLP (np. Mitsu HC910 lub HC1000) biją go na głowę.

Rozmawiałem z Panem Gratkowskim z Cinematicu, który od niedawna recenzuje projektory dla audio-video. To naprawdę niezłej klasy fachowiec, który nie chwali wyłącznie sprzętu, który oferuje.

W teście dał wyraźnie do zrozumienia, że AX-100 generuje jakościowo lespzy obraz niż TX-300. Choć oba nie są pozbawione wad. To co mnie odpychało od AE900 to kiepska dynamika obrazu, przynajmniej na szarym ekranie (HighContrast).

do HD70 polecam bardzo jasno szary ekran. Nie wiem jak wygladają te HIGH CONTRAST S ale ja mam bardzo jasno szarą powierzchnie (malowany ręcznie: biały+pigment czarny+tyćki żółtego). Zdecydowanie lepiej od białej. Porownywałem z filmami HD i DVD. Kumpel przeprowadzał ze mną testy i potwierdza.

W moim wypadku projektory DLP dyskwalifikował efekt tęczy oraz brak możliwości ustawienia ekranu o szerokości 2,4 m w odległości prawie 6 m od projektora - przy tej odległości musiałbym mieć ekran o szerokości powyżej 3,0 m. A projektora przybliżyć do ekranu raczej nie mam możliwości.

Jak mam mniej wiecej taka sytuacje (ciut inne odleglosci) jak zibi61.

Poczekam sobie spokojnie na lens shift w tanich dlp a tymczasem bedzie mi przyswiecal ax100, co tez radze zrobic wszytkim tym, ktorzy maja zagwozdke co zrobic a nie maja warunkow do uzywania malo funkcjonalnego projektora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.