Skocz do zawartości
IGNORED

DUAL 714 Q WKŁADKA - POMOCY !!!

dino

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem ale ze wzgledu na sposób mocowania wkładki nie używam (poza tym leży jeden kanał we wkładce)

Sytem to niestety UM 60 i idiotyczny plastik pośredniczący, który jest wyrobiony (poprzedni użytkownik)

Na co moge wymienić (inna wkładka i mocowanie) bo dostać igły DN160 E i wkładkę ULM 60 nie idzie a i tak muszę zmienić ze względu na plastik mocujacy (TK240 tego to dopiero nie ma).

Najchętniej wymiana całego mocowania i końcówki na jakis bardziej dostępny system.

https://www.audiostereo.pl/topic/32839-dual-714-q-wk%C5%82adka-pomocy/

>dostać igły DN160 E i wkładkę ULM 60 nie idzie

patrzyles/pytales na www.ortofon.info? Ja u nich kupilem DN155E

>Najchętniej wymiana całego mocowania i końcówki na jakis bardziej dostępny system.

nie wiem czy do tego modelu sie da ale czesto polecane bylo zamontowanie headshella z gramofonu z serii 400 - najzwyklejsze 1/2'' i wtedy wybor wkladek masz ogromny

W necie nie maja zapytam jutro telefonicznie - najwiekszy problem mam z mocowaniem wkładki wiec nowy headshell był by najlepszym rozwiazaniem (a wkładke i tak musze wymienic) - czy seria 400 to dual 400?

> czy seria 400 to dual 400?

raczej 410, 415, w razie watpliwosci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten Dual mial w komplecie adapter tk260, ktory pozwalal na zainstalowanie wkladki 1/2". Jezeli go nie posiadasz, bedziesz musial poszukac na niemieckim lub amerykanskim ebayu. Ja zastosowalem tk230, ale to wiaze sie ze zmiana zatrzasku na inny( od Duali z serii 124x lub 125x).

Pogrzezbałem i znalazłem na www.mrstylus.com

mocowanie które mam zniszczone (26 EUR) plus redukcja na 1/2 cala (16 EUR) jutro zamawiam.

mogłbym zrezygnować z redukcji i kupic moduł ULM 45/49/55 (76EUR) ale wtedy nie uwolnie sie od "patentów" duala

z redukcja oferują ortofpna OMB 20 za 79 EUR ale w sumie moge potem zakładać dowolne 1/2 calówki do 9 g masy.

Czy w tej cenie (do 320 PLN) jest coślepszego od OMB 20 dostepnego w polsce

Ukryta Zawartość

post-10115-100004313 1176409738_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dorzuc 100zl, to kupisz duzo lepsza wkladke. Ortofony odradzam, bo sie zawiedziesz. Nie bardzo chca grac z dualami, a jak niektorzy twierdza, w ogole nie bardzo graja(testowalem OMB10, OM20 i 540 - efekt marny). Ja uzywam obecnie Denona DL-110 i jest super, a ramie zaakceptuje duzo lepsza wkladke, z tym ze musisz zwrocic uwage na jej mase i sile nacisku na igle(masa wlasna wkladki do 9,5g i nacisk do 2g).

> Ortofony odradzam, bo sie zawiedziesz. Nie bardzo chca grac z dualami

to ten moj Ortofon (ULM55) jest chyba jakis zepsuty bo brzmienie bardzo mi sie podoba i zupelnie nie chce mi sie go wymieniac ;-D

>Seria ULM zostala zaprojektowana przez Duala. To nie jest wkladka Ortofona. Ortofon je jedynie

>produkowal, a nastepnie nieudolnie skopiowal w postaci OMB i OM.

1. wobec tego ciesze sie ze mam cos grajacego

2. czyzby inzynierowie ortofona byli az takimi nieukami/przygluchymi? Az wierzyc mi sie nei chce. Nie jestem akurat fanem ortofona ale mialem kiedys ich wkladke (OM5E chyba) i zdziwilem sie bo o ile na G603 grala slabo to na Technicsie 1210 bylo juz calkiem calkiem.

Wkladki ULM byly produkowane od 1976r dla Duala w postaci ULM45/49/55/60 oraz TKS(zintegrowany uchwyt dla dlowic Duala). Powstanie serii OMB poprzednika serii OM dziwnie sie zbiegla z wycofaniem sie Duala z tego typu wkladek. Jest to moje przypuszczenie, ale jakze sugestywne, prawda? Dual zaprojektowal te wkladki, aby wyeliminowac wplyw falowania plyty na dzwiek. W internecie znajduja sie broszury wypuszczone przez Duala z wyjasnieniami dotyczacymi serii ULM.

• 1 miesiąc później...

A na jakim preampie bo w necie zdania sa podzielone. Na stylusie twierdza ze jako high output mozna ja wpinac do MM. Z kolei preampy MC nie maja dopasowanej impedancji (Denon ma 160 ohm)

Pls o rade (ew ciekawy schemat bo mam lutownice i ... )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.