Skocz do zawartości
IGNORED

dobór kolumn - podział pasma

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

jak rozumiem, chodzi ci nadal o dopasowanie kolumn do tej elektronicznej zwrotki w wiezy technicsa. nie chce cie zniechecac do poszukiwan, ale nie sadze zeby to polaczenie moglo dac przyzwoity efekt. lepiej pomysl o jakims normalnym wzmacniaczu.

> rosim

Jak ma być podział pasma przy dwóch częstotliwościach, to chyba będzie tri-amping (?) :-)

Zresztą sam napisałeś, że chodzi o kolumny 3-drożne.

A jeżeli będą dwie końcówki, to druga częstotliwość podziału nie ma tu znaczenia.

Janusz z Torunia

... Poza powyższym popieram to, co napisał gonarek.

Jeżeli to chodzi o takiego Technicsa, który ma podział pasma we wzmacniaczu, a w kolumnach już nie,

to raczej nie będzie to dobrze pracować z innymi urządzeniami.

I to zarówno wzmacniacz, jak i kolumny nie bardzo się nadają do innego towarzystwa, niż fabrycznie przygotowane.

Janusz z Torunia

Dobrze to trochę inaczej (tymczasowo powiedzmy) - wymiana przetworników w tych kolumnach technicsa Eh790 wysokotonowy 6 cm, średniotonowy 12 cm, niskotonowy 17 cm, co polecacie? Będzie pewnie łatwiej dobrac niż całą kolumnę. Podłączałem przykładowo GDW 9/60 tonsila chyba (trochę uszkodzony), ale była już poprawa, więc moze warto? Może na wysokotonowy i sredniotonowy cos z tonsila, a bas stx-a? Przetworniki w oryginalnych kolumnach (symbol SB DV290) sa chyba przez technicsa zlecone jakiejś firmie albo technics sam je robi, dziwne, bo mają jakieś podwójne magnesy, takie są ich symbole: wysokotonowy T6PH06E6 0310CD, średniotonowy T12P27A6 0310cJ2, niskotonowy T17PL07E6 0315CA2. Sekcja średniowysokotonowa ma 6 omów, więc gdybym dał 8 omów to nic by chyba nie było, niskotonowy jest 8 omów. Po aktywnej zwrotnicy wysokotonowy jest podłączony szeregowo przez kondensator 2,2 mikroF. Wymiary skrzynek (szer-wys.-głęb) 240x412x259 mm, z tym, że średniotonowy i wysokotonowy w oddzielnej obudowie. BR z tyłu. Aha, czy przy takim odcięciu pasma dolnego 120 Hz nie lepiej poszykać zamiast średniotonowego głosnika niskotonowego 12 cm? Pozdrawiam

Ten wysokotonowy w Technicsie to nie jakiś piezo? Czasem dawali takie wynalazki.

Nie wiem czy będziesz zadowolonu z GDW9/60, są dużo lepsze głośniki za kilka zł więcej, chociażby jakieś kopółki Vify czy chociaż SC10n Visatona - za 50zł podobno dobra.

Z tego co piszesz są to chyba wszystko głośniki 6 ohm, typ niewiele powie, ale może gdzieś w paperwach znajdziesz jaka jest ich efektywność? Bo to akurat ważne.

Naśrednicę, jak już pisalem jakiś nisko-średniotonowy, więc moze któraś z 13-ek Tonsila lub Visatona by tam pasowała (13/40, 13/50/9), a więc np. środek i góra - takie głośniki jak w klonie Totem Mite - GDWK10/80, a na basie na razie zostaw to co jest - on robi za subwoofer (prawie), to potem dobierzesz, tylko chyba nie z Tonsila ani STX, raczej Vifa, SS, Heco, Visaton - wtedy jednak warto już pakować go z pozostałymi w nowe obudowy!

nie nie, nie chce 9/60 tonsila, mam tylko taki do próby, efektywność znalazłem, ale całej kolumny - 87 dB, niskotonowy 8 omów, średnio i wysokotonowy po 6 omów, ten wysokotonowy, to chyba nie jest piezo, raczezj marnej jakości kopułka o pierścienowym kształcie, dzięki za radę, zwłaszcza co do tymczasowego pozostawienia niskotonowego, pozdrawiam

Dzisiaj wykonałem niewielki zabieg, a jakość odbioru, oczywiście subiektywnie, wg mnie znacznie wzrosła. Wziąłem się za kondensator, przez który szeregowo włączony jest głosnik wysokotonowy w kolumnie EH790. Tam jest taki mały (elektrolit chyba!) 2,2 uF, ja dałem większy ceramiczny 3,3 uF i różnica jest znaczna - góra bardziej wyrazista, ale nie natarczywa. Próbowałem też bez kondensatora, lecz za dużo średnich szło na wysokotonowy. To tyle - nieduży zabieg, a poprawa znaczna, pozdrawiam

> rosim

Zwiększenie pojemności kondensatora powoduje rozszerzenie pasma odtwarzanego przez ten głośnik.

Rozszerzenie w dół - w kierunku średnich tonów.

Nie aż tak, jak przy całkowitym braku kondensatora, ale część tonów średnich idzie na głośnik wysokotonowy.

Zatem część pasma (na przełomie średnich i wysokich tonów), która miała być odtwarzana przez głośnik średniotonowy, jest odtwarzana dodatkowo przez wysokotonowy. Przez to jest trochę więcej tych tonów, co moze dać taki efekt, o jakim napisałeś.

Sądzę, że brzmienie traci nieco na neutralności, ale jeżeli Tobie się podoba...

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.