Skocz do zawartości
IGNORED

Klasyfikacja gramofonów

Yul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wynotowałem z Hi-Fi Choice nieco danych z testów gramofonów. Uszeregowałem je według oceny jakości dźwięku:

Testowany gramofon Ramię użyte podczas testów Wkładka użyta podczas testów Ocena dźwięku (max. 100) Cena/jakość (max. 100)

EAR Disc Master Helius Omega Van den Hul Condor 96 83

Clearaudio Master Reference Clearaudio TQ-1

(tangencjalne) Clearaudio MC Acurate 94 81

Roksan Xerxes TMS 2 Roksan Artemiz Roksan Shiraz 94 77

Clearaudio Ambient Clearaudio Satisfy Carbon Directwire Clearaudio MC Concerto 92 85

Pro-Ject RPM 9X Pro-Ject 9c Ortofon MC 25FL 89 88

Clearaudio Champion Clearaudio Satisfy Clearaudio Aurum Classic Wood 88 85

Mitchell Tecnodec Rega RB 250+Tecno Weight Ortofon MC 25FL 86 90

Pro-Ject RPM 5 Pro-Ject 9c Ortofon 510 Mk II 84 95

Nottingham Analoque Horizon Rega RB 250 Nottingham Analoque Tracer 1 84 89

Marantz TT15 Clearaudio Satisfy Carbon Clearaudio Aurum Classic Wood 84 86

Goldring GR 2 Rega RB 250 Goldring 1012 GX 82 92

Roksan Radius 5 Naim w modyfikacji Roksan Ortofon MC 15 82 83

Rega P 5 Rega RB 700 Rega Super Elys MM 82 83

Pro-Ject 1.Xpression II Pro-Ject 8,6’ c Ortofon OM 10 78 95

Rega P 2 (nowa wersja !) Rega RB 250 Rega Bias 2 78 90

Pro-Ject Debut SE Pro-Ject 8,6’ Ortofon 510 Mk II 77 94

Zdumiewa mnie dość słaba pozycja Regi, mimo tego, że sprzęt brytyjski jest z reguły dobrze przyjmowany. Świetnie wypadły droższe Pro-Jecty. Jednocześnie, na ich przykładzie widać, że oszczędności poczynione przy projektowaniu modelu Debut nie pozostały bez wpływu na dźwięk. Bardzo popularne są wkładki Ortofona.

Co myślicie o takim zestawieniu ? Czy macie jakieś własne obserwacje co do pozycji wybranych gramofonów ? Wiem, że nie ma podstaw aby upierać się nad dodaniem jakiegoś punktu gramofonowi X, czy ujęciem punktu gramofonowi Y, chodzi mi tu raczej o ocenę względną.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/32921-klasyfikacja-gramofon%C3%B3w/

Ale kaszana wyszła, no na psa urok ! Miała być piękna tabelka, a wyszło nieczytelnie. Dwie liczby po opisie kombinacji: gramofon+ramię użyte podczas testów+wkładka użyta podczas testów, to odpowiednio:

1. liczba - ocena jakości dźwięku (wartości z zakresu 96-77, wartość max. 100),

2. liczba - cena/jakość (wartości z zakresu 95-77, wartość max. 100).

Przeceniłem możliwości forumowego edytora tekstu, sorry,

Yul

tylko namieszałeś w głowach - ocena byłaby jednoznaczna gdyby zastosować te same kryteria tj - jedna i ta sama wkładka . Tak mieszamy cenę z jakością , brzmieniem i Hanna Gronkiewicz Walc (HGW)

>marekk,

Jedna i ta sama wkładka, hmm... np. Ortofon OM 10 do Clearaudio Reference Master, albo Clearaudio MC Concerto do Pro-Jecta Debut ? Chyba to jest niewykonalne...

>Tungsol,

w takim razie chyba muszę poczytać HiFi world !

Witam,

takie zestawienia nie mają najmniejszego sensu.

Musiałyby być takie same warunki testów, czyli ta sama wkładka, ten sam phonostage,ten sam sprzęt towarzyszący i te same płyty.

Klasyfikacja to tylko pobieżna orientacja, co może dobrze zagrać a co nie.

Nie zauważyłem np. Linna LP12 ( którego zresztą mam).

Ten gramofon ma tyle samo zwolenników co przeciwników.Albo się go lubi albo nie.

Tak więc wszelkie klasyfikacje to o kant d....

Jeśli chodzi o Regę, to nie powinna dziwić niska pozycja.To są gramofony ( myślę o dwójce i trójce) dla początkujących a nie żadne cuda na kiju jak niektórzy próbują udowadniać.

A Project?Miałem kiedyś jednego ( 6.9) i uważam że to dobry gramofon, aczkolwiek to ledwie klasa średnia.Mniej więcej poziom Regi 3.

Zapytajcie R.Adamka z RCM co myśli o Sondeku.Nie padną tu z pewnością ciepłe słowa.Ja jestem w nim zakochany.To tylko przykład na to, że klasyfikacje to pic na wodę.W przypadku Linna, albo ktoś akceptuje specyficzne podbarwienia dające firmowy dźwięk Linna, albo nie.Jeden recenzent odniesie się entuzjastycznie, inny stwierdzi że Clearaudio to cud na kiju.

Proponuję raczej temat: które gramofony kochacie i dlaczego?

Pozdrawiam

Wojtek

P.S.Jest jeszcze kwestia precyzyjnej regulacji.Ja swojego Linna ustawiam kilka godzin....

>wojtekr100r,

kilka godzin ? Ja kilka dni...Potrafisz się na kilka godzin skupić na kontrolowaniu maleńkich niuansów dźwięku ? Szczerze mówiąc, ja nie. Po mniej-więcej 45-60 minutach odpuszczam, i za ustawianie "na słuch" następnej regulacji biorę się następnego dnia.

Pozdrawiam,

Yul

Witam,

dlatego pisałem o regulacji a nie o strojeniu.

Miałem na myśli ustawienie książkowe, co w przypadku Linna jest jakby nie było trochę skomplikowane.

Dopiero później zaczyna się strojenie.Chociaż muszę przyznać ( niewykluczone że jestem już trochę głuchy)że po regulacji idealnej strojenie przynosi już tylko bardzo subtelne zmiany które być może stworzone są bardziej przez odpowiednią częśc naszegu mózgu...słuch można oszukać.

Pozdrawiam

Wojtek

• 7 miesięcy później...

Przybyło trochę nowych gramofonów:

G: EAR Disc Master, R: Helius Omega, W: Van den Hul Condor, D: 96, C/J: 83

G: Clearaudio Master Reference, R: Clearaudio TQ-1

(tangencjalne), W: Clearaudio MC Acurate, D: 94, C/J: 81

G: Roksan Xerxes TMS 2, R: Roksan Artemiz, W: Roksan Shiraz, D: 94, C/J: 77

G: Clearaudio Ambient, R: Clearaudio Satisfy Carbon Directwire, W: Clearaudio MC Concerto, D: 92 C/J: 85

G: Clearaudio Performance, R: Cearaudio Satisfy Carbon Fibre, W: Clearaudio Maestro, D: 90, C/J: 94

G: Pro-Ject RPM 9X, R: Pro-Ject 9c, W: Ortofon MC 25FL, D: 89, C/J: 88

G: Avid Volvere, R: Naim ARO, W: van den Hul Condor, D: 89, C/J: 87

G: Clearaudio Champion, R: Clearaudio Satisfy, W: Clearaudio Aurum Classic Wood, D: 88, C/J: 85

G: Rega P3-24, R: Rega RB 301, W: Rega MM Elys 2, D: 87, C/J: 83

G: Mitchell Tecnodec, R: Rega RB 250+Tecno Weight, W: Ortofon MC 25FL, D: 86, C/J: 90

G: Pro-Ject RPM 6.1, R: Pro-Ject 9c, W: nie podano, D: 85, C/J: 91

G: Pro-Ject RPM 5, R: Pro-Ject 9c, W: Ortofon 510 Mk II, D: 84, C/J: 95

G: Nottingham Analoque Horizon, R: Rega RB 250, W: Nottingham Analoque Tracer 1, D: 84, C/J: 89

G: Marantz TT15, R: Clearaudio Satisfy Carbon, W: Clearaudio Aurum Classic Wood, D: 84, C/J: 86

G: Goldring GR 2, R: Rega RB 250, W: Goldring 1012 GX, D: 82, C/J: 92

G: Roksan Radius, R: Naim w modyfikacji Roksan, W: Ortofon MC 15, D: 82, C/J: 83

G: Rega P 5, R: Rega RB 700, W: Rega Super Elys MM, D: 82, C/J: 83

G: Pro-Ject 1.Xpression II, R: Pro-Ject 8,6' c, W: Ortofon OM 10, D: 78, C/J: 95

G: Rega P 2 (nowa wersja !), R: Rega RB 250, W: Rega Bias 2, D: 78, C/J: 90

G: Pro-Ject Debut SE, R: Pro-Ject 8,6', W: Ortofon 510 Mk II, D: 77, C/J: 94

Objaśnienia: G: - gramofon, R: - ramię, W: - wkładka, D: - dźwięk (do 100 pkt max.), C/J: - cena/jakość (do 100 pkt. max).

Pro-Ject RPM 5, R: Pro-Ject 9c, W: Ortofon 510 Mk II

to jest oryginalna kombinacja w jakiej teraz te gramofony sa sprzedawane. to milo wiedziec ze wlasny sprzet tak dobrze jest oseniany :) zwlaszcza ze wydawalo mi sie ze wkladki ortofona (wsrod nich ta z zestawu) nie sa najwyzszych lotow. O ile wiem pro-ject 6.1 tez standardowo ma wkladke ortofon 510 MkII.

fajnie by bylo gdyby podali tez w jakich kombinacjach wzmak-glosniki testy byly robione. to przeciez tez duzo zmienia.

• 2 miesiące później...

Ciekawy test gramofonów z 1980 roku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na końcu Sondek z nienajwyższymi ocenami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.